Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-015 Orbis pictus 21. století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-015 Orbis pictus 21. století."— Transkript prezentace:

1

2 Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-015 Orbis pictus 21. století

3 Co je to síťová topologie? Je to v podstatě způsob vzájemného propojení počítačů, případně dalších zařízení. Jaké topologie se používají: - sběrnicová - kruhová (prstencová, TokenRing) - hvězdicová

4 Sběrnicová topologie Počítače jdou zapojeny v řadě za sebou podél jediného kabelu (segmentu). Pro propojení se používá nejčastěji koaxiální kabel s impedancí 58 ohm (ne televizní!). Na obou stranách, musí být segment (kabel) ukončen „terminátorem“, což je v podstatě 50 ohm odpor, který funguje jako impedanční přizpůsobení, aby se zabránilo vysokofrekvenčním odrazům. Maximální délka kabelu mezi dvěma terminátory je cca 150m (závisí na počtu počítačů a jiných faktorech). Výhody: ekonomické využití kabelu. Média nejsou drahá a snadno se s nimi pracuje. Jednoduchá, spolehlivá. Snadno se rozšiřuje. Nevýhody: síť může při velkém provozu zpomalit. Problémy se obtížně izolují. Porušení kabelu může ovlivnit mnoho uživatelů. V dnešní době se již téměř nepoužívá.

5 Kruhová (prstencová, TokenRing) topologie Počítače jsou zapojeny ke kabelu, který tvoří smyčku. Signál postupuje po smyčce v jednom směru a prochází všemi počítači. Narozdíl od pasivní sběrnicové topologie funguje každý počítač jako opakovač, tzn. že zesiluje signál a posílá ho do dalšího počítače. Protože signál prochází všemi počítači, může mít selhání jednoho počítače dopad na celou síť. Výhody: rovnocenný přístup pro všechny počítače. Vyvážený výkon i při velkém počtu uživatelů. Nevýhody: Selhání jednoho počítače může mít dopad na zbytek sítě. Problémy se obtížně izolují. Rekonfigurace sítě přeruší její provoz. V dnešní době se již téměř nepoužívá.

6 Hvězdicová (stromová) topologie Počítače zapojeny ke kabelovým segmentům, které vycházejí z jediného bodu neboli rozbočovače. Signály se přenáší z vysílacího počítače přes rozbočovače do všech počítačů v síti. Hvězdicová topologie nabízí centralizované zdroje a správu. Protože jsou však všechny počítače připojeny k centrálnímu bodu, vyžaduje tato topologie při instalaci velké sítě velké množství kabelů. Jako rozbočovač se používá HUB, nebo Switch (viz dále). Pro propojení se používají nejrůznější typy kabelů (spojení – viz dále). Výhody: snadná modifikace a přidávání nových počítačů. Centrální monitorování a správa. Selhání jednoho počítače neovlivní zbytek sítě. Nevýhody: pokud selže centrální prvek, selže celá síť, je třeba velké množství kabelů a pečlivé plánování výstavby.

7 Aktivní prvky v hvězdicové síti HUB, česky rozbočovač, je aktivní prvek počítačové sítě, který umožňuje její větvení a je základem sítí s hvězdicovou topologií. Chová se jako opakovač. To znamená, že veškerá data, která přijdou na jeden z portů (zásuvek), zkopíruje na všechny ostatní porty, bez ohledu na to, kterému portu (počítači a IP adrese) data náleží. To má za následek, že všechny počítače v síti „vidí“ všechna síťová data a u větších sítí to znamená zbytečné přetěžování těch segmentů, kterým data ve skutečnosti nejsou určena. Switch (česky přepínač) je aktivní síťový prvek, propojující jednotlivé segmenty sítě. Switch analyzuje přicházející data a posílá je pouze na port, na kterém se nachází. Kdo je kde se switche učí automaticky z procházejícího provozu, konkrétně z adres odesilatelů uvedených v rámcích, které do switche přicházejí.

8 Způsoby propojení v hvězdicové síti TP kabel (twist pair – kroucená dvoulinka), max. délka kabelu mezi dvěma aktivními prvky je 100 metrů. Je to nejčastější způsob propojení. Optické vlákno, délka se liší podle typu vlákna a převodníků – až desítky km Používá se vícevidové optické vlákno (zkratka MM, anglicky multimode) je to typ optického vlákna který je nejčastěji používán pro komunikaci na krátké vzdálenosti, jako například uvnitř budovy nebo areálu, nebo jednovidové optické vlákno (zkratka SM, anglicky single mode), které je používáno pro přenos dat na větší vzdálenosti (mezi městy, státy, kontinenty).

9 Použité materiály: http://site.the.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Topologie_sítí http://cs.wikipedia.org/wiki/Optické_vlákno


Stáhnout ppt "Charakteristiky síťových topologií OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-015 Orbis pictus 21. století."

Podobné prezentace


Reklamy Google