Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/518.05.03.02.0002 Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/518.05.03.02.0002 Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou."— Transkript prezentace:

1 Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/518.05.03.02.0002 Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou republiku STAPRO, s.r.o. Ministerstvo zdravotnictví ČR Školení kódování podle MKN-10

2 Školení v kódování podle MKN-10 Pravidla kódování

3 Vztahy mezi dvěma stavy V klinické dokumentaci mohou být dokumentovány různé vazby mezi dvěma stavy (vstupní) příznak – (později rozpoznaný) základní stav příčina - následek Důležité Vztahy nesmí být nikdy pouze předpokládané kodérem. Musí mít oporu v klinické dokumentaci anebo mohou vycházet z instrukcí v MKN-10

4 Akutní a chronický stav Obecné pravidlo říká: Kódují se oba stavy, přičemž akutní je na prvním místě. Např. Akutní a chronické ledvinné selhání = N17.9 + N18.9

5 Suspektní diagnóza Pokud nebyla na konci určitého období zdravotní péče stanovena jednoznačná diagnóza, má se zaznamenat a kódovat příznak, abnormální či patologický nález nebo obtíž.

6 Suspektní diagnóza Suspektní diagnózu lze kódovat (namísto příznaku), jestliže pro tuto diagnózu byla poskytnuta během hospitalizace léčba. Nelze však z těchto důvodů kódovat diagnózu, která byla vyloučena.

7 Vstupní příznak a rozpoznaná příčina Jestliže jsou příznak (obvykle zařaditelný do Kapitoly XVIII), nebo obtíž (zařaditelná do Kapitoly XXI) zjevně vstupním příznakem nebo obtíží rozpoznaného diagnostikovaného stavu, má se rozpoznaný stav vyhodnotit jako "hlavní stav". Příznaky nebo obtíže, které jsou způsobeny rozpoznaným stavem, se mohou uvádět na místě vedlejší diagnózy, pokud splňují kriteria pro komorbiditu či komplikaci.

8 Následky Je správné používat kódy, které specifikují současné stavy jako následek onemocnění v minulosti. Kódy pro následky jsou uváděny za kódy pro současný stav; nesmějí být na místě hlavní diagnózy.

9 „Použij dodatkový kód...“ Pokyny tohoto typu je potřeba považovat za povinné a je vhodné je respektovat (pokud je k dispozici potřebná informace).

10 Podvojné kódování = Dva kódy pro stejný stav Etiologie – Manifestace/lokalizace Buď v systému + *, nebo mimo tento systém III. díl uvádí u termínu oba kódy (+ *)

11 Oblasti podvojné klasifikace Infekce (její etiologie)Infekce (její manifestace) Maligní nádorNěkteré komplikace Nádory (s funkční aktivitou)Povaha funkční aktivity Jiná onemocněníManifestace Stavy způsobené Kód z kapitoly XX. toxickým agens k určení tohoto agens Povaha úrazu Kód z kapitoly XX., kde je určena příčina.


Stáhnout ppt "Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/518.05.03.02.0002 Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou."

Podobné prezentace


Reklamy Google