Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Československo, Česko a Slovensko a jazyk Autoři prezentace Tomáš Čermák Vraja Filip Filip Holomek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Československo, Česko a Slovensko a jazyk Autoři prezentace Tomáš Čermák Vraja Filip Filip Holomek."— Transkript prezentace:

1 Československo, Česko a Slovensko a jazyk Autoři prezentace Tomáš Čermák Vraja Filip Filip Holomek

2 Češi a Slováci ● Češi na Slovensku = 30 367. ● Slováci v ČR = 84 38. ● Asi 73% Slováků rozumí češtině, ale Čechů, který rozumí Slovenštině, je čím dál míň.

3 Jazykový zákon ● Na rozdíl od Česka má Slovensko svůj Jazykový zákon. ● Je to zákon, kterým se na Slovensku upravuje používání státního jazyka ve veřejném styku a odlišuje se jeho postavení od ostatních jazyků. ● Tento zákon byl v platnosti až do roku 1948. ● Byl přijat 1. ledna 1996.

4 Pravopis Slovenština má oproti češtině poněkud složitější a konzervativnější hláskový systém. Slovenština má navíc: ä, ô, ľ, ŕ Čeština má navíc: ě, ů, ř

5 Test porozumění textu ● Pro Čechy: „Je širšie, ako keď sme hrali v Helsinkách pred dvoma rokmi. Tréneri určia systém a je na nás, aby sme ho dodržiavali. Rusi to spravili pravdepodobne naschvál, aby eliminovali kanadské a americké zbrane,“ dodáva Handzuš. (zdroj:http://sport.sme.sk/c/7098 383/klzisko-v-soci-jeobrovske- ceski-hokejisti-hovoria-o- letisku.html)

6 Test porozumění textu ● Pro Čechy: „Je širšie, ako keď sme hrali v Helsinkách pred dvoma rokmi. Tréneri určia systém a je na nás, aby sme ho dodržiavali. Rusi to spravili pravdepodobne naschvál, aby eliminovali kanadské a americké zbrane,“ dodáva Handzuš. (zdroj:http://sport.sme.sk/c/7098 383/klzisko-v-soci-je-obrovske- ceski-hokejisti-hovoria-o- letisku.html) Řešení: „Je širší, než když jsme hráli v Helsinkách před dvěma lety. Trenéři určí systém a je na nás, abychom ho dodržovali. Rusové to udělali pravděpodobně naschvál, aby eliminovali kanadské a americké zbraně, "dodává Handzuš

7 Test porozumění textu ● Pro Slováky: Moravec slaví první velkou medaili z individuálního závodu v kariéře, dosud vybojoval pouze bronz ve smíšené štafetě na loňském světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě. Na Vysočině tehdy útočil na cenný kov i v individuálních disciplínách, ale dvakrát skončil čtvrtý. ● (zdroj: České Noviny)

8 Test porozumění textu ● Pro Slováky: Moravec slaví první velkou medaili z individuálního závodu v kariéře, dosud vybojoval pouze bronz ve smíšené štafetě na loňském světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě. Na Vysočině tehdy útočil na cenný kov i v individuálních disciplínách, ale dvakrát skončil čtvrtý. ● (zdroj: České Noviny) ● Řešení: Moravec oslavuje prvú veľkú medailu z individuálneho závodu v kariére, doteraz vybojoval iba bronz v zmiešanej štafete na minuloročnom svetovom šampionáte v Novom Meste na Morave. Na Vysočine vtedy útočil na cenný kov aj v individuálnych disciplínach, ale dvakrát skončil štvrtý.

9 Čeština X Slovenština ● Češi a Slovenština. ● Slováci a Čeština.

10 Rudolf Fila ● Je to akademický malíř, narozen v Příbrami. ● Patří k nejvýznamnějším osobnostem slovenského výtvarného umění posledních desetiletí. ● Je známý i jako grafik, ilustrátor s pedagog ● (zdroj:www.pribramnamorav e.cz)

11

12 Alena Antalová ● Alena Antalová se narodila v Bratislavě. ● Je absolventkou bratislavské konzervatoře. ● Poté studovala katedru muzikálu na JAMU v Brně. (zdroj: www.osobnosti.cz)

13 ● https://cs.wikipedia.org ● https://www.google.cz/ ● www.sme.sk www.sme.sk ● www.ceskenoviny.cz/ www.ceskenoviny.cz ● https://translate.google.cz https://translate.google.cz Zdroje


Stáhnout ppt "Československo, Česko a Slovensko a jazyk Autoři prezentace Tomáš Čermák Vraja Filip Filip Holomek."

Podobné prezentace


Reklamy Google