Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání."— Transkript prezentace:

1 Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.1.24/01.0101 Zahájení projektu: 1. 7. 2012 Ukončení projektu: 30.6. 2014

2 Práce se dřevem- řezání a druhy pil ➲ Pro žáky 6. ročníku ZŠ Ostrava, Gen. Píky 13A ➲ Autor: Mgr. Luboš Hlaváč ➲ Nástroje používané při práci se dřevem Použité zdroje informací: - internet - učebnice

3 ŘEZÁNÍ: Řezání materiálu na příslušné rozměry je počáteční etapou každé práce. Materiál je potřeba připravit - rozřezat na menší části. Zvládnout umění rovného a přesného řezu patří mezi ty nezbytné úkoly, které je nutno dokonale splnit.

4 Ruční pily Pro řezání je důležitý správně upnutý a naostřený pilový list. Jen takový vytvoří hladký a přímý řez. Vlastnosti ruční pily závisí na velikosti, tvaru a počtu zubů, které pronikají dřevem jako řada miniaturních nožů.

5 Rámová pila Tato pila se používá k rozřezávání větších kusů měkkých materiálu. Především pak dřeva. Rámová se ji říká kvůli rámu ve tvaru písmene “H”, který drží pružný pilový list. rozsečka, osazovačka, vykružovačka. Společně s pilou se dodávají celkem 3 pilové listy - rozsečka, osazovačka, vykružovačka. Jednotlivé listy se od sebe liší možností použití.

6

7

8 Čepovka Tyto pily byly navrženy k přesnému a jemnějšímu řezání. Nejčastěji se používají k zhotovování spojů. Odtud i název - čepovka. Bývá opatřen drobnějšími zuby než ocaska.

9

10 Lupénková pila Jedná se o rámovou pilu. Pilový list je tenký plátek s malými zuby. Díky rámu můžeme pilu natočit do jakéhokoli polohy a vyřezat tak i zakřivené linie.

11

12

13 Pokosová pila S využitím jemného nastavení umožňuje bez problémů řezat v přesném úhlu. Vyplatí se, pokud pracujeme se slabšími lištami nebo zhotovujeme rámy obrazů. Pokud nepotřebujeme úhly řezat často, vystačíme si s pokosnicí na kterou použijeme čepovku.

14

15 Děrovka Zuby se podobá čepovce. Pilový list je krátký, úzký a tuhý, který umožňuje vyříznout malé otvory při omezeném přístupu.

16

17 Elektrické pily Elektrické pily šetří mnoho času a namáhavé práce, ovšem při nesprávném použití mohou napáchat víc škody než užitku!!!

18


Stáhnout ppt "Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání."

Podobné prezentace


Reklamy Google