Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výběr z tvorby Viktora Hartmanna….   Spojit dnes všechny části hudebních „Obrázků z výstavy“ s původními kresbami a malbami Viktora Hartmanna je prakticky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výběr z tvorby Viktora Hartmanna….   Spojit dnes všechny části hudebních „Obrázků z výstavy“ s původními kresbami a malbami Viktora Hartmanna je prakticky."— Transkript prezentace:

1 výběr z tvorby Viktora Hartmanna…

2   Spojit dnes všechny části hudebních „Obrázků z výstavy“ s původními kresbami a malbami Viktora Hartmanna je prakticky nemožné. Z celkového počtu asi 400 děl, která mohl Musorgskij vidět na Hartmannově výstavě roku 1874, se část ztratila nebo jednoduše zanikla, další kusy jsou rozprášeny po větších i menších muzeích a soukromých sbírkách, a to včetně těch, které Musorgskij zpracoval ve své hudební poctě V. Hartmannovi. Musorgskij (většinou v korespondenci s V. Stasovem) používá konkrétní názvy hudebně zpracovávaných námětů, jenže v některých případech nejde o původní tituly obrázků. Teoretikům tak nezbývá než hádat, případně se spoléhat na kusé popisy V. Stasova. „Obrázky Viktora Hartmanna“

3 Skřítek Inspirující obrázek k této hudební pasáži není jednoznačný. Je to skutečně tento? A co je na kresbě zachyceno? Podle Stasova by mělo jít o náčrt dřevěné hračky – louskáčku, která se těžkopádně kolébá na deformovaných nožkách.

4 Postava kouzelníka Černomora, jehož kostým navrhl Hartmann pro Glinkovu operu Ruslan a Ludmila, sice nebyla vzorem pro žádný z hudebních „obrázků“, nicméně vzdáleně skřítka připomíná …

5 Starý hrad Podle Stasova byla předobrazem k části Starý hrad malba středověkého hradu se zpívajícím trubadúrem před branami. Žádný takový Hartmannův obraz se však nezachoval. Mohlo by jít o tento návrh scény pro operu Ruslan a Ludmila?

6  Nebo o některou ze skic z cest po Itálii či Francii?

7  Není co dodat. Hrající si děti … a jejich chůvy v zahradách pařížskýchTuillerií.

8 Bydlo Nenechme se mýlit! Tento název není český. Pro hudební partii, označenou polským pojmem pro dobytek, opět nemáme k dispozici žádný konkrétní obraz. Stasov hovoří o polském povozu s mocnými koly, který je tažen volským spřežením. Některé zdroje však k Bydlu připojují tuto skicu vojáků před jistým polským kostelem… Dobře si kresbu prohlédněte.

9 Tanec kuřátek Hartmannův návrh kostýmu líhnoucího se kanára, který byl původně určen pro balet Trilby J. Gerbera, inspiroval Musorgského k Tanci kuřátek.

10 Samuel Goldenberg a Schmuyle Malby, které Hartmann vytvořil během svého pobytu v Polsku, jsou známé pod názvy Chudý a Bohatý žid. Staly se zřejmě předobrazem pro část Samuel Goldenberg a Schmuyle.

11   Výchozí výtvarné dílko není zachováno. Trh v Limoges

12 Catacombae Sepulcrum romanum Během cesty do Francie navštívil Hartmann společně s dalším architektem toto pohřebiště v Paříži.

13 Baba Jaga Hodiny s jasnými motivy ruského lidového umění mají současně zobrazovat světnici ruské obdoby čarodějnice – baby Jagy. Jedná se o návrh designu, Hartmann takových návrhů vytvořil hned několik.

14 Také tento projekt vstupu do Mořského oddělení Ruského pavilonu na Světové výstavě ve Vídni z roku 1873 dokazuje Hartmannovu zálibu v ruském folkloru.

15 Velká brána Kyjevská Plán městské brány v Kyjevě podle zadání cara Alexandra II.


Stáhnout ppt "Výběr z tvorby Viktora Hartmanna….   Spojit dnes všechny části hudebních „Obrázků z výstavy“ s původními kresbami a malbami Viktora Hartmanna je prakticky."

Podobné prezentace


Reklamy Google