Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Terminologie oken

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Terminologie oken"— Transkript prezentace:

1 STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Terminologie oken

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 04_03_32_INOVACE_03

3 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TERMINOLOGIE OKEN Předmět: Stavební truhlářství Ročník: ND3 Jméno autora: Ing. Petr Fusek Škola: SPŠ Hranice Anotace: Prezentace obsahuje stručný odborný výklad učiva kapitoly terminologie a charakteristika jednotlivých částí okna s popisem schematického obrázku okna. Klíčová slova: Okno, okenní rám, okenní křídlo, klapačka, lišta, okapnice, parapet, příčle, sklo, kování, ostění, nadpraží, poprsník, sloupek, poutec, podokenník, okenice, štěrbina. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petr Fusek. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

4 TERMINOLOGIE OKEN Okno je stavebně truhlářský výrobek s poměrně složitou konstrukcí skládající se z pevné části (RÁMU) a pohyblivé části (KŘÍDLA).

5 ČÁSTI OKEN a jejich charakteristika:
OKENNÍ RÁM – tvoří pevnou obvodovou konstrukci pro zavěšení, dosedání, otevírání a zavírání okenního křídla. Skládá se z obvodových profilovaných vlysů a je pevně ukotven do zdiva. OKENNÍ KŘÍDLO – pohyblivá část okna tvořící nosnou rámovou konstrukci pro osazení skla. Je osazeno na závěsech a nejčastěji se ovládá klikou.

6 KLAPAČKA – lišta překrývající svislou styčnou spáru dvoukřídlových oken.
KRYCÍ LIŠTA – lišty zakrývající obvodovou spáru mezi okenním rámem a ostěním, příp. mezi dvěma rámy. OKAPNICE – tvoří překrytí vodorovné styčné spáry na vnější straně spodního vlysu mezi křídlem a rámem, zabraňuje zatékání dešťové vody a umísťuje se na rámu i křídle. PARAPET – deska překrývající ostění na vnitřní straně spodního vlysu okenního rámu.

7 PŘÍČLE – lišty pevné nebo nalepovací členící plochu skla na menší pole.
SKLO – skleněná tabule zpravidla z plochého skla tvořící průhlednou výplň a upevňuje se do polodrážek okenního křídla. KOVÁNÍ – funkční a ovládací část okna, zabezpečující pohyb a manipulaci s okenním křídlem: konstrukční – závěsy, uzávěry, vrchní – kliky.

8 OSTĚNÍ – boční svislé části okenního otvoru.
NADPRAŽÍ – horní část okenního otvoru (překlad). POPRSNÍK – spodní část okenního otvoru (parapet). SLOUPEK – svislý vlys rámu členící plochu okna. POUTEC – vodorovný vlys rámu členící plochu okna.

9 PODOKENNÍK – prvek zakrývající spodní část okenního otvoru z vnější strany (exteriéru).
OKENICE – nezasklená dřevěná křídla umístěná zpravidla z vnější strany okna z důvodu bezpečnosti, izolace a zastínění. VĚTRACÍ ŠTĚRBINY – otvory v rámu nebo křídle zabezpečující větrání bez nutnosti otevření křídla.

10 Obr. 1 Části okna 1 – okenní rám 2 – okenní křídlo 3 – klapačka 4 – krycí lišta 5 – okapnice 6 – parapet 7 – příčle 8 – sklo 9 - kování

11 Zdroje: KOČÍ, Ivan. Okna. 1. vydání. Praha: Grada Publishing s. r. o
Zdroje: KOČÍ, Ivan. Okna. 1. vydání. Praha: Grada Publishing s. r. o., Kapitola 2, s. 10 – 11 MAREŠ, Jaroslav. Konstrukce stavebního truhlářství. 1. vydání. Praha: SNTL – Nakladatelství technické literatury, Kapitola 4, s


Stáhnout ppt "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Terminologie oken"

Podobné prezentace


Reklamy Google