Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-19.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-19."— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-19

2 První pomoc Klíště Mgr. Vilém Nejezchleb

3 www.profimedia.cz

4 KLÍŠTĚ Klíště obecné se řadí mezi roztoče. Nejvyšší aktivita klíšťat je koncem jara a začátkem podzimu u vodních toků, v listnatých a smíšených lesích s bylinnou vegetací a v nadmořských výškách do 700 metrů nad mořem. Prevencí přisátí klíštěte je používání repelentu.

5 KLÍŠTĚ Klíšťata při sáni krve zavrtávají část svého těla do kůže, na které parazituji, proto je třeba vytahovat je velmi opatrně Klíště je přenašečem viru nebezpečných chorob, zejména klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy Po návratu z lesa nebo louky, je třeba pečlivě zkontrolovat pokožku těla včetně vlasové časti Riziko kontaminace a infekce hrozí i při odstraňovaní klíšťat ze psů a koček.

6 KLÍŠTĚ – První pomoc Odstraňte klíště vykýváním pinzetou, méně vhodnou alternativou je potření mastným krémem a vyčkání, až klíště odpadne. Klíště musí být vždy odstraněno celé! Důkladně vydezinfikujte místo přisátí klíštěte Na přisáté klíště přiložte vatu namočenou např. v Jodisolu(pozor na alerg.) nebo jodové tinktuře, což zabezpečí jak dezinfekci rány, tak usmrcení klíštěte. V případě, že nebylo klíště odstraněno zcela, pokuste se odstranit jeho zbytky (např. jehlou) nebo vyhledejte chirurgickou ambulanci k jeho odstranění.

7 www.isifa.cz

8 KLÍŠTĚ – První pomoc nejvhodnějším nástrojem k odstranění klíštěte je speciální pinzeta (ke koupi v lékárnách), kterou lze klíště bez mačkání uchopit těsně u kůže a zvolna vytáhnout je možné jej také vytáhnout pomalým krouživým pohybem proti směru hodinových ručiček klíště bychom v žádném případě neměli mačkat nebo propichovat, protože by mohlo dojít k bakteriální infekci

9 KLÍŠTĚ – První pomoc Likvidaci vytaženého klíštěte provádějte ponořením do výše uvedených dezinfekčních roztoků a poté spláchnutím Klíště by se nemělo pálit ani rozmačkávat Postižené místo (končetinu) je třeba ponechat v klidu. Místo po klíštěti sledujte.

10 www.profimedia.cz

11 KLÍŠTĚ – První pomoc Pokud se objeví výrazné zvětšující se zarudnutí kůže nebo chřipkovité příznaky (horečka, bolesti hlavy, celková slabost), ihned vyhledejte lékaře a informujte jej a nálezu klíštěte. Pokud klíště nelze vytáhnout nebo pokud zůstane část klíštěte v ráně, je třeba navštívit lékaře.

12 KLÍŠTĚ - zajímavosti Lymeská borelióza Jde o bakteriální infekci přenášenou klíšťaty, mouchou nebo komárem – rezervoárem jsou ptáci a malí savci. Časné příznaky (za 1–2 týdny): zarudnutí průměru minimálně 5 cm, případně se šířící, s vyblednutím uprostřed – tzv. migrující erytém, bolest a svědění v místě přisátí, bolest hlavy, kloubů, horečka. Klíšťová encefalitida Infekční virové onemocnění, nákaza je možná i přes mléko dobytka, na němž bylo infekční klíště přisáto. První příznaky (za 1 – 2 týdny) : horečka, malátnost, nechutenství, bolesti hlavy, zad, kloubů, zánět dýchacích cest. Prevencí je očkování.


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-19."

Podobné prezentace


Reklamy Google