Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková CHARAKTERISTIKA Jsem vyšší, štíhlá, tmavovlasá, sportovně založená,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková CHARAKTERISTIKA Jsem vyšší, štíhlá, tmavovlasá, sportovně založená,"— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková CHARAKTERISTIKA Jsem vyšší, štíhlá, tmavovlasá, sportovně založená, třináctiletá, úplně obyčejná holka a hledám kamarádku na dopisování, 13 – 15 let, zájmy: hudba, tanec, filmy, lyžování. Zn. Úsměv v každé situaci

2 Co už znám? Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk CHARAKTERISTIKA = POPIS OSOBY Při popisu podáváme informace o tom, jak osoba (nebo věc) vypadá. Postupujeme od celku k jednotlivým částem, od shora dolů, systematicky a logicky. Uvádíme souvislosti. Při popisu osoby – CHARAKTERISTICE – se zabýváme vzhledem popisovaného i jeho vlastnostmi, povahou, jednáním, vztahem k lidem a k práci, jeho zájmy a schopnostmi.

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Co nového si řekneme CHARAKTERISTIKA 1. VNĚJŠÍ – vzhled, podoba 2. VNITŘNÍ – vlastnosti, povaha, chování osoby: A.Přímá – vlastnosti pojmenováváme přímo (přídavnými a podstatnými jmény)- Aleš je šikovný, talentovaný chlapec, rád běhá. B.Nepřímá – vyjadřujeme se nepřímo, popisem jednání a chování. Z toho pak vlastnosti odvozujeme. Používáme přirovnání („jako“). – Aleš běhá jako zajíc, na každý závod se trpělivě připravuje a většinou pak vyhraje.

4 Procvičení Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk DOPLŇ CHYBĚJÍCÍ SLOVA: ………. kamarád má ………. (a) ………. postavu. Nápadné jsou především jeho ………... Když se rozběhne, nikdo ho ………. Svýma ………. rukama by mě uzvedl jako …………. Své ………. síly však nikdy nezneužívá, ………. spolužáky naopak chrání. Rád se dívám na jeho ………. obličej. Vždycky, když se usměje, jako by se celý ………… Dovede se ale i ………. mračit. To pak ………. obočí stáhne a ………. oči vysílají blesky na všechny strany. Naštěstí se ………. málokdy. Do školy si nejčastěji obléká ………. kalhoty a ………. tričko s ………. nápisem. Jaké slovní druhy jsi doplňoval?

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazykProcvičení Uveď přirovnání, v nichž se vyskytují tato slova: Myš, dudek, medvěd, had, klíště, slepice, zajíc, páv, vlk, liška, slavík Vyjádři pomocí přísloví nebo pořekadla, že: … se ničeho nebojí, … je tvrdohlavý a ničemu neustoupí, … jsou oba stejní O kom říkáme, že: Hraje druhé housle. Má brouka v hlavě. Může si na tom zuby vylámat. Cítí se jak páté kolo u vozu. Má klapky na očích. Dělá z komára velblouda.

6 Něco navíc (pro šikovné) Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk CHARAKTERISTIKA VNĚJŠÍ: V Zobí ulici takového člověka ještě nikdy neviděli. Byl vysoký, hubený a velice starý, soudě podle jeho stříbrných vlasů a vousů, dost dlouhých, aby si je mohl zastrčit za opasek. Na sobě měl dlouhý hábit, purpurový plášť, který vláčel po zemi, a na nohou boty, na vysokém podpatku a s přezkami. Modré oči za půlměsícovými brýlemi měl jasné a zářivé a svítily v nich malé jiskřičky, a nos měl velice dlouhý a křivý, jako by ho měl alespoň dvakrát zlomený. Jmenoval se Albus Brumbál. Z jaké knihy je ukázka? Kdo to byl Albus Brumbál? Vytvoř (vymysli) vnitřní charakteristiku tohoto muže – jaký je, jaké má vlastnosti, jak se chová, co má rád, co umí, jaké má vztahy k ostatním …? Je možné podle vnějšího vzhledu usuzovat vlastnosti člověka?

7 Česky English Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk popis charakteristika vlastnosti description characteristic properties, characteristics, attributes Describe your friend. How he looks like? What are his attributes?

8 Zpětná vazba Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk CHARAKTERISTIKA – kritéria: Seznamte se s mým kamarádem (mou kamarádkou) 1.Napiš, jak vypadá, co obvykle nosí na sobě. 2.Jaké má vlastnosti? 3.Jak spolu vycházíte, co máte společného, v čem jste odlišní? 4.Jaké máte společné zážitky? 5.Použij charakteristiku nepřímou - přídavná jména a přirovnání. 6.Dodržuj odstavce, nezapomeň na úvod a závěr.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Použité zdroje: Obrázky - http://office.microsoft.com/cs-cz/images http://office.microsoft.com/cs-cz/images Rowlingová,J.K., Harry Potter a kámen mudrců, 6.vydání, Praha, Albatros 2005. 285s. ISBN 13- 757-002, s.14


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková CHARAKTERISTIKA Jsem vyšší, štíhlá, tmavovlasá, sportovně založená,"

Podobné prezentace


Reklamy Google