Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné."— Transkript prezentace:

1 PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. otevření souborů úrovně, histogramy –jejich využití při úpravách digitální fotografie

2 Cloud computing (n Cloud computing (na Internetu založený model vývoje a používaní počítačových technologií, kdy ke službám či programům přistupujeme prostřednictvím internetového prohlížeče) nemusí pro běžného uživatele znamenat jen online kancelářské systémy (Google, MS Live atd.). Bez toho, abychom instalovali nebo platili program na úpravu grafiky, poradíme si i s poměrně náročnými úpravami jen s použitím online nástrojů. Příkladem takových online nástrojů je program Pixlr (umožňuje již poměrně pokročilé úpravy rastrové grafiky, postupy jsou velmi podobné profesionálním nástrojům klasických offline editorů – Gimp, Photoshop) Příkladem takových online nástrojů je program Pixlr (umožňuje již poměrně pokročilé úpravy rastrové grafiky, postupy jsou velmi podobné profesionálním nástrojům klasických offline editorů – Gimp, Photoshop) Otázka k zamyšlení: Mimo to, že jsou online nástroje zadarmo, přináší nám jejich použití nějaké další výhody nebo nevýhody? Pokud ano, jaké?

3 Spuštění programu http://pixlr.com/editor/ Zde je volba k editaci nového obrázku. Zde můžeme otevřít obrázek z webu. Zde otevřeme obrázek z lokálního zdroje (vašeho počítače). Zde můžeme otevřít obrázek ze sociálních sítí či úložiště pixlr.

4

5 Program Pixlr nabízí spoustu praktických funkcí. Program Pixlr nabízí spoustu praktických funkcí. Nástroj Úrovně je velice efektivní pro korekci jasu, kontrastu a vyvážení barev digitální fotografie. Nástroj Úrovně je velice efektivní pro korekci jasu, kontrastu a vyvážení barev digitální fotografie. Při použití tohoto nástroje pracujeme s histogramem. Při použití tohoto nástroje pracujeme s histogramem. Naučit se číst histogram je základem práce u většiny pokročilejších grafických editorů, histogram můžete najít i přímo u svého digitálního fotoaparátu. Naučit se číst histogram je základem práce u většiny pokročilejších grafických editorů, histogram můžete najít i přímo u svého digitálního fotoaparátu.

6 Histogram je grafické vyjádření rozložení jasů v obrázku od nejtemnějších zcela vlevo až po nejjasnější zcela vpravo. Vodorovná stupnice od 0 (černá) po 255 (bílá) stíny Střední tóny jasy Posunem jezdců úrovní můžeme měnit nezávisle na sobě stíny, střední tóny a jasy, lze zvětšit rozsah jasů obrázku, upravit vzhled obrázek – viz ukázky.

7

8

9 Výklad histogramu – je důležité histogram správně interpretovat. Ukážeme si to na několika příkladech. Temné tóny (Low key). Většina bodů snímku je v temnější části histogramu, barevné tóny jsou roztaženy v celé šíři. Expozice je v pořádku.

10 Výklad histogramu – je důležité histogram správně interpretovat. Ukážeme si to na několika příkladech. Využito rovnoměrně celé spektrum tónů.

11 Úkol na samostatné procvičení: vyzkoušejte úpravu digitálních fotografií pomocí nástroje úrovně na svých fotografiích (využijte i špatně exponované snímky); pokud jste zvyklí pracovat s jiným grafickým editorem (Gimp, Photoshop), ověřte si, že princip práce s úrovněmi je zde stejný.

12 Výklad histogramu – je důležité histogram správně interpretovat. Ukážeme si to na několika příkladech. Většina bodů se nalézá v pravé části, chybí tmavé odstíny. Fotografie je přeexponovaná, lze upravit posunutím běžce vlevo, který představuje černý bod.

13 Výklad histogramu – je důležité histogram správně interpretovat. Ukážeme si to na několika příkladech. Není využito celé spektrum tónů – nízký kontrast. Fotografie není ani podexponovaná ani přeexponovaná, dá se lehce upravit.

14 Shrnutí: posouváme-li krajní jezdce pod histogramem (černý bod, bílý bod), předefinováváme nejtmavší a nejsvětlejší místa obrázku. Jinými slovy, pokud byl dříve bílý bod na hodnotě 196, tak posunem bílého jezdce stanovíme, že nyní tato úroveň odpovídá bílé tedy 255. Bílý bod (černý) umisťujeme tedy na to místo gryfe, kde histogram uvádí alespoň nějakou hodnotu kresby. prostřední jezdec slouží k úpravě průběhu grafu. výběrem jiných kanálů můžeme upravovat jednotlivé základní barvy (RGB).


Stáhnout ppt "PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné."

Podobné prezentace


Reklamy Google