Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 42 INOVACE 14 Matematika a její aplikace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 42 INOVACE 14 Matematika a její aplikace."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 42 INOVACE 14 Matematika a její aplikace –geometrie ve 4.r. TÉMA : Úsečka a její délka ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/21.0896

2 Žáci si hravou formou zopakují učivo o měření délky úsečky a také jednotky délky Matematické pohádky III Marek Veselý JV Print, Nový Bydžov 2001 http://media3.picsearch. com/is?BcyM1ryYfW4Q P83_zR2ewAc1cRJy2vp X5VIJK4W69S8

3

4 Byl to takový kutil, tenhle hrabě Montér Christo. Neustále něco vymýšlel a zlepšoval. Jednou vám zase něco vynalezl a svůj vynález si chtěl dát patentovat. Než však na Úřad pro patenty a vynálezy došel, zastavil se v hospodě U Drbny a tam vše pod vlivem alkoholu prozradil. (všichni jistě víte, že alkohol je škodlivý!) Kumpáni pak nelenili, nápad mu ukradli a jeho nechali vsadit do věže.

5 Jen sluha Dobromysl zůstal Christovi věrný. Našel místo, kde Montéra zavřeli a snažil se ho osvobodit. Okno ve věži však bylo vysoko, provaz nebylo za co uvázat. Protože byl však hrabě chytrá hlava a vynálezce, mrknutím oka načrtl to, čemu dnes říkáme žebřík a náčrtek hodil oknem Dobromyslovi.

6 Žebřík měl 38 příček vzájemně vzdálených 30 cm a k nejbližší příčce od horního konce bylo 1 dm 5 cm, od dolního konce 35 cm. Jestlipak víte, děti, jak byl žebřík dlouhý?

7 1 dm 5 cm 38 příček, tj. 37 mezer po 30 cm 35 cm 15 cm + 37 * 30 =1110 cm + 35 cm = 1160cm

8 Jestliže jste výslednou délku správně spočítali, mohu vám prozradit, že hrabě Montér byl osvobozen, žebřík si nechal patentovat, zbohatl na něm a kumpánům se pomstil tím, že jim nařízl „špricle“.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 42 INOVACE 14 Matematika a její aplikace."

Podobné prezentace


Reklamy Google