Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FYZIKA VY__III/2__INOVACE__219. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM 2. 1. 2013 Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FYZIKA VY__III/2__INOVACE__219. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM 2. 1. 2013 Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme."— Transkript prezentace:

1 FYZIKA VY__III/2__INOVACE__219

2 Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM 2. 1. 2013 Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme se pro život“, č.j. 580/07, RVP pro ZV, příloha pro LMP Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací oborČlověk a příroda Vyučovací předmět Fyzika Téma (klíčová slova) Vynález, čeští, vědec Očekávaný výstup Žák se seznámí s významnými českými vynálezci a dozví se zajímavosti o jejich vynálezech. Druh učebního materiálu Prezentace PowerPoint Anotace (popis způsobu použití) Žák sleduje prezentaci učitele předváděnou na interaktivní tabuli, poslouchá výklad, zapojuje se do diskuze, odpovídá na otázky související s prezentací. Žákům lze prezentaci přeposlat na jednotlivé počítače na jejich školní e-maily. Velikost2,18 MB

3 Prokop Diviš (1698 – 1765) bleskosvod, bleskosvod, elektrický strunný nástroj Zlatý Diviš elektrický strunný nástroj Zlatý Diviš Prokop Diviš umístil svůj bleskosvod v roce 1754 na zahradě v Příměticích u Znojma. Na jaře v roce 1760 přišlo velké suché a místní obyvatelé za jeho příčinu považovali „divnou“ konstrukci tyčící se k obloze. Vtrhli na zahradu Prokopa Diviše a konstrukci strhli. Funkční bleskosvod nakonec použil poprvé až v Americe Benjamin Franklin roku 1760 a tím je proto někdy považován za vynálezce bleskosvodu.

4 Bratranci Veverkové Václav (1790 – 1849) František (1799 –1849) v roce 1827 vynalezli pluh - ruchadlo, který půdu nejen převracelo, ale i kypřilo a mísilo v roce 1827 vynalezli pluh - ruchadlo, který půdu nejen převracelo, ale i kypřilo a mísilo umožňovalo hlubokou orbu umožňovalo hlubokou orbu Jejich vynález se začal používat po celém Rakousku a později i po světě. Vzhledem k tomu, že si ho Veverkové nenechali patentovat, oficiálního uznání autorství se nedožili. Nakonec rozhodli o morálním vlastnictví vynálezu pluhu až soudy v roce 1883 - po smrti obou bratranců.

5 František Ressel (1793 – 1857) proslavil se vynálezem lodního šroubu proslavil se vynálezem lodního šroubu Ressel v roce 1829 zkoušel parní loď Civeta vybavenou lodním šroubem v přístavu v Terstu. Bohužel policie považovala tento pokus za příliš nebezpečný a zakázala ho. Lodní šroub pak úspěšně odzkoušel o deset let později Angličan Francis, který je někdy považován za jeho vynálezce. V roce 1866 byl vynález lodního šroubu oficiálně Resselovi přiznán.

6 Jan Evangelista Purkyně (1787 – 1869) formuloval buněčnou teorii – jeden ze zakladatelů cytologie formuloval buněčnou teorii – jeden ze zakladatelů cytologie použil pojem zrnéčko, v němž rozeznával jádro a živou hmotu použil pojem zrnéčko, v němž rozeznával jádro a živou hmotu Na jeho počest byl podle něj pojmenován kráter na Měsíci – Purkyně.

7 Jakub Kryštof Rad (1799 – 1871) vynalezl kostkový cukr vynalezl kostkový cukr Do poloviny 19. století se cukr na celém světě vyráběl v homolích. Ženy je pak doma sekáčkem sekaly na menší kousky. Říká se, že při porcování cukrové homole se poranila žena Kryštofa Rada - tehdejšího ředitele cukrovaru v Dačicích. Svému manželovi za to důrazně vyčinila. Aby si manželku udobřil nechal proto rychle vyrobit několik stovek "pokusných" kostek cukru. Jeho žena si nový vynález tak pochvalovala, že si Rad nechal v roce 1843 výrobu kostek patentovat a zahájil jejich výrobu. Kostka cukru se poté rozšířila po celém světě.

8 Gregor Johann Mendel (1822 – 1884) objevitel základních zákonů dědičnosti objevitel základních zákonů dědičnosti Věnoval se křížení hrachu.Na základě pokusů, které trvaly 9 let formuloval tři pravidla – Mendelovy zákony dědičnosti. Tyto zákony dědičnosti znovu objevili genetici až 35 let po jejich prvním publikování.

9 Jan Janský (1823 – 1921) objevitel 4 základních krevních skupin objevitel 4 základních krevních skupin Jánský označil krevní skupiny jako I,II,III,IV. Byl velkým propagátorem dárcovství krve. Na jeho počest je dobrovolným dárcům krve udělována Plaketa prof. MuDr. Janského..

10 František Křižík (1847 – 1941) oblouková lampa – osvětlení měst – Písek, Jindřichův Hradec oblouková lampa – osvětlení měst – Písek, Jindřichův Hradec světelná fontána, světelná fontána, zdokonalil elektrické tramvaje zdokonalil elektrické tramvaje V roce 1891 předvedl první elektrickou tramvajovou linku, která jezdila v Praze z Letné na Výstaviště. Na Výstavišti, které bylo celé osvětlené jeho obloukovými lampami vybudoval světelnou fontánu. Oblouková lampa se nakonec neprosadila, protože svět dal přednost střídavému proudu před stejnosměrným, s nímž Křižík pracoval.

11 Viktor Kaplan (1876 – 1934) vodní turbína s nastavitelnými lopatkami - Kaplanova turbína vodní turbína s nastavitelnými lopatkami - Kaplanova turbína Kaplan prováděl stovky pokusů - i ve vaně, když se koupal. Když dosáhl se svou turbínou 800 otáček za minutu, tak se jeho protivníci chtěli zmocnit jeho tajemství. Kaplan měl problém uhájit vlastnictví svých vynálezů na patentovém úřadě.

12 Jaroslav Heyrovský (1890 – 1967) objevitel POLAROGRAFIE objevitel POLAROGRAFIE nositel Nobelovy ceny za chemii z roku 1959 nositel Nobelovy ceny za chemii z roku 1959 Polarograf je přístroj pro automatický záznam závislosti proudu na napětí. Využívá se k analýze látek a zkoumání množství příměsí.

13 Otto Wichterle (1913 – 1998) měkké kontaktní čočky měkké kontaktní čočky umělé polyamidové vlákno - silon umělé polyamidové vlákno - silon Jeho největším vynálezem byly kontaktní čočky. Svůj první stroj na výrobu čoček sestavil z dětské stavebnice Merkur, poháněné dynamem z jízdního kola. Na tomto stroji vytvořil asi 5000 prvních použitelných kontaktních čoček na světě. Ještě předtím vynalezl umělé vlákno, které nazval silon.

14 Stanislav Brebera (1925 – 2012) vyvinul v roce 1966 plastickou trhavinu Semtex vyvinul v roce 1966 plastickou trhavinu Semtex Semtex se stal bohužel známým na celém světě díky několika teroristickým útokům, při kterých přišlo o život velké množství lidí (např. výbuch letadla Boeing-747 nad skotským městečkem Lockerbie v roce 1988, při kterém zahynulo 270 lidí). Aby se předešlo zneužití této výbušniny teroristy, Semtex se značkuje speciálním kovovým kódem. Po výbuchu je možné zjistit, jaká výbušnina byla použita.

15 Antonín Holý (1936 – 2012) objevitel antivirotik využívaných k léčbě HIV/AIDS, hepatitidy typu B či oparů objevitel antivirotik využívaných k léčbě HIV/AIDS, hepatitidy typu B či oparů Vzhledem k tomu, že vývoj antivirotik byl časově a finančně náročný, nechtěla se do výzkumu zapojit žádná společnost z ČR ani Evropy. Vývoj začal v USA a s úspěchem byl schválen lék proti viru pásového oparu a viru planých neštovic.V roce 2012 byl schválen lék Truvada – je to první lék, který funguje jako prevence nakažení viru HIV.

16

17 1.Vyjmenuj předměty, které vynalezli čeští vědci. 2.Jak to bylo s vynálezem kostkového cukru? 3.Otto Wichterle vynalezl ……… Na jakém „stroji“, svůj objev vyrobil? 4.Který český vynález byl zneužit k teroristickým útokům? 5.Zjisti, jakou máš krevní skupinu. Víš, kdo první popsal 4 základní krevní skupiny?

18 Použité zdroje informací:  Mižoch Lukáš, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Heyrovsk%C3%A9ho_polarograf_1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Heyrovsk%C3%A9ho_polarograf_1.jpg  archiv ÚFCH J.Heyrovského AV ČR, v.v.i., [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Heyrovsky_Jaroslav.jpg  http://www.vscht.cz/main/soucasti/fakulty/fcht/studium/infch/osobnosti-otto_wichterle_cze.html, [cit. 2012- 01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://www.vscht.cz/main/soucasti/fakulty/fcht/studium/infch/osobnosti-otto_wichterle_cze.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prof._Ing._RTDr._Otto_Wichterle.jpg  Suchý Jan, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Merkur_based_apparatus_for_centrifugal_casting_of_contact_lenses_by _wichterle.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Merkur_based_apparatus_for_centrifugal_casting_of_contact_lenses_by _wichterle.jpg  Š echtl a Voseček, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Krizik.jpg  Herčík Ferdinand, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Krizik_Electric_Tram_1891_Hercik.png  Anonymous, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tram_Karlin_Vysocany_1896.jpg  Unknow, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Krizik_Arc_lamp.jpg  Dějiny československa, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ruchadlo_bratranc%C5%AF_Veverkov%C3%BDch.jpg  Hron Josef, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Josef, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bratranci_Veverkov%C3%A9,_souso%C5%A1%C3%AD_Pardubice3.JP Ghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bratranci_Veverkov%C3%A9,_souso%C5%A1%C3%AD_Pardubice3.JP G

19  Scientific Identity: Portraits from the Dibner Library of the History of Science and Technology, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: Scientific Identity: Portraits from the Dibner Library of the History of Science and Technology http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Josef_Ressel.jpg  Vilímek Jan, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Jan_Evangelista_Purkyn%C4%9B.jpg  Commons John, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C4%8CKD_Blansko_turb%C3%ADna.jpg  Anonymus, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Viktor_Kaplan01.jpg  Anonymus, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gregor_Mendel.png  Mariana Ruiz LadyofHats, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mendel_seven_characters_cs.svg  Anonymus, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Jansk%C3%BD,_1902.jpg  Murúg, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jansky.jpg  Pallbo, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sugarcubes.jpg Garnix, [cit. 2012-01- 02]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Semtex_H_1.jpg  Los Alamos National Laboratory, [cit. 2012-01- 06]. Dostupný pod licencí Creativ Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Human_Immunodeficency_Virus_-_stylized_rendering.jpg


Stáhnout ppt "FYZIKA VY__III/2__INOVACE__219. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM 2. 1. 2013 Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme."

Podobné prezentace


Reklamy Google