Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/02.0055.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/02.0055."— Transkript prezentace:

1 projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/02.0055 Datum : 3.9.2013 Téma : Hlodavci Název : Myš domácí Ročník : 6.- 9. Autor : Mgr. Jan Šváb

2 Anotace Tento digitální vzdělávací materiál (DVM) bude sloužit jako doplňkový materiál k výuce přírodopisu v 6., 7. a 8.ročníku v rámci učiva:,,Vývoj, vývin a systém živočichů´´,,Významní zástupci jednotlivých skupin živočichů - strunatci (paryby, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci)´´,,Rozšíření, význam a ochrana živočichů´´,,Projevy chování živočichů´´,,Stavba těla, stavba a funkce jednotlivých částí těla´´ Zdroj témat: ŠVP Škola pro každého č.j. 27/2007/b/upravená verze

3 Myš domácí (Mus musculus)

4 Hierarchie živočichů – myš domácí Říše – živočichové (Animalia) ↓ Kmen – strunatci (Chordata) ↓ Podkmen – obratlovci (Vertebrata) ↓ Třída – savci (Mammalia) ↓ Řád – hlodavci (Rodentia) ↓ Čeleď – myšovití (Muridae) ↓ Rod – myš (Mus)

5 Hlodavci – hlavní znaky Hlodavci se řadí do třídy savců, v ní jsou nejpočetnějším řádem. Název hlodavci je odvozen od jejich hlavního rysu – zubů, zejména pak jejich tvaru a uspořádání. Řezáky hlodavců jsou přeměněny v hlodáky (  hlodavci), špičáky hlodavcům chybí úplně. Jejich hlodáky se dělí na tvrdou přední a měkkou zadní část, díky broušení je přední část vždy patřičně ostrá. Z hlediska výběru potravy jsou většinou býložravci.

6 Hlodavci - velikost Co do velikosti jsou hlodavci většinou menší. Výjimkou je jejich největší zástupce – kapybara s délkou až kolem 1m a váhou až 80kg.

7 Vzhled Velikost 7-10cm. Váha 9-25g. Zbarvení tohoto hlodavce přechází od šedé barvy k tmavě-šedé, hnědo-šedé až k žluto-šedé barvě. Laboratorní varianta je pak většinou v kombinaci s bílou barvou, ale variant je daleko více. Má dlouhý ocas, který je,,šupinatý´´. Myš domácí má charakteristický zápach = páchne,,myšinou´´.

8 Rozšíření myši domácí (laboratorní) Díky tomu, že je myš domácí tak jako potkan velice přizpůsobivý hlodavec, dosáhlo její rozšíření celosvětového měřítka. V České republice se rovněž vyskytuje na většině území kromě západu země, kde jí vytlačuje konkurent v podobě myši západoevropské.

9 Chov myši domácí (laboratorní) Chov tohoto hlodavce se nejčastěji provozuje ve vyšším počtu. Myš laboratorní se nejčastěji používá jako pokusné zvíře. Její další použití je jako krmivo pro mnoho druhů plazů. POTRAVA Tvrdý chléb Směs zrnin (pšenice, oves) Ovoce a zelenina (jablko, mrkev) Zelené krmení (pampelišky…) Při tomto způsobu krmení není třeba napáječka s vodou, ta je ovšem nutná při krmení granulemi pro tyto hlodavce. Myš není nutné krmit denně.

10 Potrava a bydlení Potrava Zrní, ovoce, zelenina, tvrdý chleba Voda z napáječky Bydliště Klec s příslušenstvím pro ptáky nebo hlodavce Případný domeček Napáječka, miska na jídlo Cokoliv na ohlodávání Něco na hraní – prolézačky…

11 Rozmnožování Samice myši domácí (laboratorní) má 5 párů mléčných bradavek. Myši mají obrovskou rozmnožovací schopnost. Březost trvá 19-22 dní. Počet mláďat se pohybuje kolem 5-12 kusů. Mláďata se rodí holá a slepá, ovšem velmi rychle rostou. V 10-12 týdnech jsou sama schopna dalšího rozmnožování. Ve věku 9-12 měsíce je vhodné myši v chovu obměňovat, postupně totiž ztrácejí svou velkou rozmnožovací schopnost.

12 Citace obrázků Slide 3: SHUKLIN, George. Wikimedia.org [online]. [cit. 7.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%9C%D1%8B%D1%88%D1% 8C_2.jpg?uselang=cs Slide 4: 4028MDK09. Wikimedia.org [online]. [cit. 7.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kletterk%C3%BCnstler_Hausma us.JPG?uselang=cs Slide 5: KRASAVIN, Alexey. Wikimedia.cz [online]. [cit. 7.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:RatTeeth.jpg Slide 6: BOLDT, Axel. Wikipedia.cz [online]. [cit. 7.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:House_mouse.jpg Slide 6: PINGSTONE, Adrian. Wikipedia.cz [online]. [cit. 7.92013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bristol.zoo.capybara.arp.jpg Slide 7: DJATMIKO, W.A. Wikimedia.org [online]. [cit. 7.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mus_muscul_061113_tdp.jpg?us elang=cs

13 Citace obrázků Slide 8: OSADO. Wikipedia.org [online]. [cit. 7.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Mapa_Mus_musculus.png Slide 9: FORTESCUE, Florean. Wikimedia.org [online]. [cit. 7.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mus_musculus_mit_Walnuss.JP G Slide 10: OSKILA. Wikimedia.cz [online]. [cit. 7.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dumbo_rat.jpg Slide 11: LIGERRO, Kessa. Wikimedia.org [online]. [cit. 7.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mice_24_Nov_2004.jpg?uselan g=cs


Stáhnout ppt "Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/02.0055."

Podobné prezentace


Reklamy Google