Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/02.0055.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/02.0055."— Transkript prezentace:

1 projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/02.0055  Datum : 19.3.2013  Téma : Plazi  Název : Užovka červená  Ročník : 6.- 9.  Autor : Mgr. Jan Šváb

2 Anotace Tento digitální vzdělávací materiál (DVM) bude sloužit jako doplňkový materiál k výuce přírodopisu v 6., 7. a 8.ročníku v rámci učiva:,,Vývoj, vývin a systém živočichů´´,,Významní zástupci jednotlivých skupin živočichů - strunatci (paryby, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci)´´,,Rozšíření, význam a ochrana živočichů´´,,Projevy chování živočichů´´,,Stavba těla, stavba a funkce jednotlivých částí těla´´ Zdroj témat: ŠVP Škola pro každého Zdroj témat: ŠVP Škola pro každého č.j. 27/2007/b/upravená verze

3 Hierarchie živočichů Říše – živočichové (Animalia) ↓ Kmen – strunatci (Chordata) ↓ Podkmen – obratlovci (Vertebrata) ↓ Třída – plazi (Reptilia) Živočišná třída s téměř 8000 druhy. ↓ Řád – šupinatí (Squamata) ↓ Podřád – hadi (Serpentes) ↓ Čeleď – užovkovití (Colubridae) ↓ Rod – užovka (Elaphe)

4 Užovka červená (Latinsky Elaphe guttata)

5 Chov užovky červené Užovka červená je nejedovatý had žijící v Severní Americe. Z hlediska rozšíření jde o nejrozšířenějšího domácího hada. Jejímu rozšíření napomáhá i to, že je poměrně nenáročná a má klidnou povahu. I proto je její chov nenáročný = vhodný pro začátečníky.

6 Vzhled Potrava Podle názvu je červeného zbarvení, vyskytují se ale i jiné odstíny. Na spodku těla má bíločernou,,šachovnici´´. Dorůstá délky 140 - 180cm. Dožívá se 12-15let. Její potravou jsou drobní hlodavci. V zajetí jsou proto živeny myšmi a holátky (2-4ks/měsíc) podle velikosti.

7 Trávení Po pozření potravy je třeba užovku nechat v klidu. Po pozření potravy je třeba užovku nechat v klidu. Klid je nutný zejména pak u větších jedinců, kterým je možné pro zpestření jídelníčku dávat třeba i jednodenní kuřata. Klid je nutný zejména pak u větších jedinců, kterým je možné pro zpestření jídelníčku dávat třeba i jednodenní kuřata.

8 Chov Chov tohoto oblíbeného hada není nikterak náročný. Nutné je k němu jenom pořízení nějakého terária s přístupem vzduchu. Užovka je noční had, ve dne tedy Užovka je noční had, ve dne tedy spí a v noci je aktivní. spí a v noci je aktivní. Dno terária je ideální pokrýt pískem, rašelinou nebo něčím podobným. Dno terária je ideální pokrýt pískem, rašelinou nebo něčím podobným. Do terária patří také kámen pro ukrytí se a vyhřívání se. Do terária patří také kámen pro ukrytí se a vyhřívání se. Je nutné umístit tam také misku s vodou a nějaké topení. Je nutné umístit tam také misku s vodou a nějaké topení. Pro lezení, které má v oblibě, je dobré dát do terária nějakou větev. Pro lezení, které má v oblibě, je dobré dát do terária nějakou větev. Vnitřek je potřeba pravidelně zvlhčovat. Vnitřek je potřeba pravidelně zvlhčovat.

9 Svlékání Součástí života užovek je svlékání. Probíhá zhruba 1x měsíčně a trvá přibližně 1 týden. Během svlékání je užovka oslabena, a proto je ve svém úkrytu. Aby vše dobře dopadlo, je nutné v teráriu užovky červené udržovat patřičnou vlhkost. Správné životní podmínky a vlhkost si pak můžeme zkontrolovat celistvostí svlečené kůže.

10 Rozmnožování Klidně i v domácích podmínkách (biolaboratoř) je možné užovku rozmnožit. Pohlavně dospělá je zhruba v 2,5-3letech a délce 100cm. Pro úspěch je vhodné užovku na 2- 3měsíce zazimovat, aby byla vhodně stimulovaná k páření.

11 Březost užovek Délka březosti užovky červené je cca 60 dní. Po zmíněných 60 dnech užovka snese vejce, které se po dalších 60-80 dnech vylíhne. Vylíhnuté mládě je ihned soběstačné.

12 Citace použitých obrázků Slide 3: TANNER, Linda. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pantherophis_guttatus_Head.jpg?uselang=cs Slide 4 : DELONGE, Jeff. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Serpent_bles_04.JPG Slide 5: ACAPELLA. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Verbreitungskarte_Pantherophis_guttatus.jpg Slide 6 : BOLDT, Axel. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:House_mouse.jpg Slide 6: ACAPELLA. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kopfprofil_Pantherophis_guttatus.jpg Slide 6: ME. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corn_snake_swallowing_cropped.jpg?uselang=cs Slide 7: MILLER, Dustin. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corn_snake_eating_baby_mouse.jpg Slide 8: PIATKOWSKK. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amelanistische_Kornnatter.jpg?uselang=cs

13 Citace použitých obrázků Slide 8: KARKOV. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Guttata2.JPG Slide 8: MYSELF. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vivarium_de_l%27aquarium_de_guadeloupe.jpg Slide 9: VASSIL. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pantherophis_guttatus_Ile_aux_Serpents_201108.jpg Slide 10: TJP2000. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Amelanistic_Stripe_Corn_Snake.jpg Slide 10: WESEMANN, Mike. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kornnatter.jpg?uselang=cs Slide 11: DAWSON. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corn_Snake_eggs.jpg Slide 11: DAWSON. Wikipedia.cz [online]. [cit. 19.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corn_Snake_opal.jpg


Stáhnout ppt "Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/02.0055."

Podobné prezentace


Reklamy Google