Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: 1 226 697 Hustota zalidnění: 2 473 obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: 1 226 697 Hustota zalidnění: 2 473 obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří."— Transkript prezentace:

1 Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: 1 226 697 Hustota zalidnění: 2 473 obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří mezi nejkrásnější města světa. Je sídlem prezidenta ČR, vlády, parlamentu a mezinárodních institucí.

2

3 OBYVATELSTVO Praha je největším a nejlidnatějším městem v ČR. S okolními obcemi tvoří aglomeraci. V Praze se neustále zvyšuje průměrný věk, který přesahuje státní průměr.

4 HOSPODÁŘSTVÍ Praha je hospodářsky významný a vyspělý evropský region. Z průmyslových odvětví je zde nejdůležitější potravinářský průmysl, který zásobuje celou Prahu, dalším odvětvím je polygrafická výroba, strojírenství a stavebnictví. Téměř 90%zaměstnaných lidí pracuje ve službách.

5 DOPRAVA Praha je křižovatkou dopravních tras. Jsou zde železnice, silnice a dálnice. Je zde dobře fungující městský dopravní systém, jehož nejdůležitější částí jsou tři trasy metra. Spojení s celým světem zajištuje letiště Václava Havla- dříve Ruzyně.

6 Hradčany- nachází se zde Pražský hrad, chrám sv. Víta, Zlatá ulička a Loreta

7 Kampa- je to ostrov uprostřed města a od Malé Strany je oddělen ramenem Vltavy zvaným Čertovka, Malá Strana a Staré Město je spojeno Karlovým mostem

8 Malá Strana- najdeme zde chrám sv. Mikuláše, v centru Malostranské náměstí a Strakova akademie- sídlo vlády ČR

9 Staré Město- známé jako srdce Prahy, centrem je Staroměstské náměstí, kde je radnice s orlojem, Týnský chrám a najdeme zde i Pomník Mistra Jana Husa

10 Josefov- byl domovem židovského obyvatelstva, nachází se zde Staronová synagoga a židovský hřbitov

11 K Praze mimo jiné patří Národní divadlo, Národní muzeum, Petřínské sady s rozhlednou a Vyšehrad se hřbitovem významných českých osobností Slavínem.

12 Tomáš Plaček 8.A 16.3.2014 Google.cz RNDR. Daniel Borecký, CSC: Zeměpis pro 8 ročník, 2 díl


Stáhnout ppt "Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: 1 226 697 Hustota zalidnění: 2 473 obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří."

Podobné prezentace


Reklamy Google