Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace."— Transkript prezentace:

1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace Státní rozpočet patří mezi základní vědomosti ekonomicky vzdělaného člověka. Je důležité, aby věděl, jaké jsou příjmy a výdaje. Porovnáním příjmů a výdajů rozpočtu vláda pak může volit svou politiku a tím ovlivňovat ekonomii a politiku celého státu. Klíčová slovaPříjmy, výdaje, rozpočet schodkový, vyrovnaný, přebytkový. PředmětEkonomika Autor, spoluautorMgr. Jitka Vavřincová JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint Potřebné pomůckyPC, dataprojektor Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Cílová skupina18 – 21 let Speciální vzdělávací potřebyNe ZdrojeSeznam viz poslední snímek Státní rozpočet 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_44_885

2 2 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Státní rozpočet Obrázek: 1

3 3 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Stát jako řádný hospodář dopředu plánuje, kolik v následujícím roce peněz potřebuje (výdajová stránka rozpočtu) a kolik jí získá (příjmová stránka). Porovnáním příjmů a výdajů pak státní rozpočet může být plánován jako: vyrovnaný (příjmy = výdaje) přebytkový (příjmy > výdaje) schodkový (příjmy < výdaje)

4 4 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Výdajovou stránkou je vláda schopna dodržet a v případě nepříznivého ekonomického vývoje může naplánované výdaje záměrně nedočerpat, aby se nedostala do dluhu. Příjmovou stránku však může ovlivnit pouze nepřímo a zde je riziko, že stát získá méně peněz (na daních, clech apod.), než si naplánoval, a tyto mu budou chybět.

5 5 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje PŘEBYTKOVÝ ROZPOČET: Vytváří rezervu státu na dobu nepříznivého ekonomického vývoje (hospodářské krize, recese), na druhou stranu však stát, který neutratí veškeré své příjmy, nevytváří nové pracovní příležitosti, nedává zakázky soukromých firmám a tak nepodporuje rozvoj ekonomiky. Přebytkový rozpočet bývá výsledkem restriktivní fiskální politiky.

6 6 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje SCHODKOVÝ ROZPOČET: Sice podporuje dočasný rozvoj ekonomiky, ale „na dluh“. Vydané peníze převyšují příjmy, stát bude muset ušetřit v příštích letech a nikdo mu dopředu nezaručí, že to budou roky ekonomicky problémové. Schodkový rozpočet si po několik let mohly dovolit USA jako silná ekonomika, ale i ti dnes přecházejí na rozpočet vyrovnaný a tvrdou fiskální kázeň. Schodkový rozpočet bývá výsledkem expanzivní fiskální politiky.

7 7 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VYROVNANÝ ROZPOČET: Potvrďme pravidlo o zlatém středu a konstatujme, že naše ekonomika není na tolik silná, aby si mohla dovolit odchylky (kladné ani záporné). Dokládá nám to i MMF svými doporučeními i požadavky EU v pravidlech o přidružení.

8 8 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Státní rozpočet: PŘÍJMOVÁ STRÁNKA: VÝDAJOVÁ STRÁNKA: - daně - státní správa - cla - obrana státu - sociální pojištění - školství - ostatní příjmy (poplatky, atd.) - zdravotnictví - příjmy z rozpočtu EU - investice do životního prostředí - státní zakázky - odvody do EU

9 9 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Úkol: Zahrajte si na ministry, kteří se musí dohodnout kolik peněz si do svých resortů přerozdělí. Obrázek: 2

10 10 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje JENA, Švarcová a kol. Ekonomie - stručný přehled. Zlín: CEED, 2009, ISBN 978-80-903433-8-2. 1)TISKOVÁ ZPRÁVA. cestovatal.cz [online]. [cit. 8.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.cestovatel.cz/clanky/soutez-templarsky-poklad-je-ukryty-na-uzemi-ceska/galerie/templar-poklad http://www.cestovatel.cz/clanky/soutez-templarsky-poklad-je-ukryty-na-uzemi-ceska/galerie/templar-poklad 2)PARLAMENSTNILISTY.CZ. generace20 [online]. [cit. 8.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.generace20.cz/publicistika/neschopni-ministri-nebo-slaby-premier http://www.generace20.cz/publicistika/neschopni-ministri-nebo-slaby-premier


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace."

Podobné prezentace


Reklamy Google