Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FRANCIE Jíchová Aneta Faltusová Zdeňka SEPTIMA. Francie Rozloha: 547 030 km² Počet obyvatel: 60 milionů Hustota zalidnění: 111 ob. / km² Hl. město: Paříž.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FRANCIE Jíchová Aneta Faltusová Zdeňka SEPTIMA. Francie Rozloha: 547 030 km² Počet obyvatel: 60 milionů Hustota zalidnění: 111 ob. / km² Hl. město: Paříž."— Transkript prezentace:

1 FRANCIE Jíchová Aneta Faltusová Zdeňka SEPTIMA

2 Francie Rozloha: 547 030 km² Počet obyvatel: 60 milionů Hustota zalidnění: 111 ob. / km² Hl. město: Paříž Jazyk: francouzština, italština, bretonština Nejvyšší bod: Mont Blanc(4 810 m n. m.) Časové pásmo: +1 Náboženství: římskokatolické,islám,protestantství, judaismus Státní zřízení: poloprezidentská republika Prezident: Nicolas Sarkozy Měna: euro (EUR)

3 Francie se dělí na 26 regionů:

4 Geografie Největší část území Francie se nachází v západní Evropě, kde hraniční na severovýchodě s Belgií(délka hranic 620 km) a Lucemburskem(73 km), na východě s Německem (450 km) a Švýcarskem(572 km), na jihovýchodě s Itálií (515 km) a na jihu se Španělskem(649 km), Andorrou(56,6 km) a Monakem(4,5 km). Na severu a západě je krajina rovinatá s mírným vlněním, na zbytku území převážně pahorkatá a hornatá. Ve francouzských Alpách se nachází nejvyšší bod západní Evropy Mont Blanc (4 810 m). Další hornaté kraje země zahrnují Pyreneje, Centrální masív, Jura, Vosges, Armorský masív a Ardenny. Největšími francouzskými řekami jsou Loire, Rhôna(pramenící ve Švýcarsku), Garonne (ve Španělsku), Seinaa část toku Rýnu. Mimo hlavního města Paříže(v jejíž aglomeraci žije 12 milionů lidí) jsou největšími městy Marseille, Lille a Lyon.

5 Hospodářství Zemědělství: Francie je předním zemědělským státem Evropy. Pěstování: pšenice, ječmen, oves, cukrová řepa, len, ovoce a zelenina Chov: skot a ovce Do celého světa se vyváží sýry a vína. Rybolov: tresky, krabi, humři, ďas mořský, lastury, tuňák, ústřice a slávky Těžba: uhlí, železná ruda, zemní plyn a síra Průmysl: chemikálie, zařízení pro letectví a komunikace, elektronika, stroje, dopr.prostředky Vývozní položky: franc.parfémy, textil a modní zboží

6 Klima Klima Francie je různorodé díky velké rozloze země a rozmanitosti přírodních podmínek. Hlavní vliv má vzdálenost od Atlantského oceánu a krajinný reliéf. Na západě převládá oceánské klima s vlhkými a chladnými léty, směrem na východ ubývá srážek a zvětšuje se rozdíl mezi letními a zimními teplotami. V horách se projevuje vliv vnitrozemí, léto je teplejší a zimy tuhé. Hory mají výrazně více srážek než nížiny. V centrální a severní části včetně Paříže jsou zimy chladné a léto horké. Středomořská oblast má vlastní typ podnebí s horkými léty a občasným suchým a studeným severozápadním větrem, zvaným mistral. V létě převládají slunečné dny, většina srážek spadne v zimě. Obdobné podnebí má i Korsika, ovšem s vyššími průměrnými teplotami, což odpovídá její jižnější poloze.

7 Ekonomika Vláda rozhoduje v otázkách železnice, energetiky, letectví a telekomunikace. Tento stav byl výhodný asi do 90. let, v posledních letech vláda pomalu odprodává své podíly ve společnostech France Télécom, Air France, stejně tak jako pojišťovny, banky a zbrojní průmysl. Francouzská ekonomika je 5. největší ekonomikou na světě. 1.ledna 1999 se Francie spojila s dalšími deseti členy EU a vytvořila měnovou unii, která užívá společnou měnu euro. Francie je 5. největší exportér výrobků na světě po Německu, Číně, USA a Japonsku. Mezi důkazy technologické vyspělosti francouzského průmyslu patří vysokorychlostní vlaky TGV a letadla Airbus.

8 Frankofonní země rodný jazyk úřední jazyk druhý nebo neoficiální jazyk frankofonní menšina

9 Školství Systém francouzského vzdělání je vysoce centralizovaný, organizovaný a rozvětvený. Dělí se na tři části : primární vzdělání (enseignement primaire) sekundární vzdělání (enseignement secondaire) terciární nebo akademické vzdělání (enseignement supérieur) Primární a sekundární vzdělání je převážně veřejné, zatímco akademické vzdělání je otázkou státních i soukromých škol.

10 Sport Nejpopulárnějším sportem ve Francii je fotbal. Dalšími populárními sporty ve Francii jsou cyklistika (ve Francii se každoročně pořádá světoznámá Tour de France), ragby, lehká atletika, Formule1 ( Grand Prix Francie v Magny-Cours) a tenis (French Open v Paříži). Nejhranějším sportem ve Francii je Pétanque. Různé formy Pétanque jsou hrány ve Francii přibližně 17 miliony lidí. Federation Française de Pétanque et Jeu Provençal, která dohlíží na Pétanque, eviduje 480 000 licencovaných hráčů. Další známou hrou, která pochází z Francie je stolní fotbal. Mezi Francouzi je velmi populární, což dokazují četnými vítězstvími na světových šampionátech. Francouzi několikrát pořádali olympijské hry: letní v letech 1900 a 1924 v Paříži a zimní v r. 1924 v Chamonix, 1968 v Grenoble a 1992 v Albertville.

11 Eiffelova věž ocelová věž nejznámější pařížská dominanta byla postavena v letech 1887až 1889 měří 324 metrů je pojmenována po svém konstruktérovi Gustavu Eifellovi

12 Bazilika Sacré-Cœur Bílá kupole chrámu Sacré Coeur se tyčí nad náměstím na Montmartu, nejvyšším místě Paříže. V 19.století tu pracovali slavní umělci, např. Renoir a Toulouse-Lautrec. Náměstí je i dnes plné malířů.

13

14 Zdroje: http://www.cedok.cz/destinace/francie.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Francie Velká encyklopedie ZEMĚPISU


Stáhnout ppt "FRANCIE Jíchová Aneta Faltusová Zdeňka SEPTIMA. Francie Rozloha: 547 030 km² Počet obyvatel: 60 milionů Hustota zalidnění: 111 ob. / km² Hl. město: Paříž."

Podobné prezentace


Reklamy Google