Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1106Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně a daňová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1106Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně a daňová."— Transkript prezentace:

1

2 Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1106Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně a daňová ztráta Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová Vytvořeno dne: 8. 2. 2013 Metodický popis, (anotace) Podpora výkladu v hodině. Podpora výkladu v hodině. Prezentace seznamuje žáky se základem daně a daňovou ztrátou podle Zákona 586/1992 Sb.

3  Částka stanovená jako příjmy (za rok) – výdaje  § 6 -10 stanoví výjimky  Nezahrnujeme:  Příjmy osvobozené (§ 4)  Příjmy se zvláštní sazbou (§ 36)

4 Zjišťujeme Poplatníci s daňovou evidencí Příjmy – výdaje Poplatníci s účetnictvím Výnosy - náklady

5  Každý poplatník může mít různé druhy příjmů – dílčí základy daně  Součet dílčích základů = celkový základ daně

6 Poplatník Závislá činnost Ø Závislá činnost + další příjmy základ daně >0 základ daně <0

7  Odčítá se od základu daně  Nejdéle 5 zdaňovacích období od vyměření  Jen příjmy z podnikání či pronájmu

8 Příjmy Ze závislé činnosti (§6) Pracovněprávní vztah, služební poměr, členský poměr Práce v družstvu, společníci, jednatelé Z podnikání (§7) Živnost, vodní hospodářství, lesnictví Jiné (advokáti, auditoři, daňoví poradci) Z jiné SVČ (§7) Autorská práva Profesionální sportovci (není ani živnost, ani podnikání) Znalci, tlumočníci Z kapitálového majetku (§8) Dividendy Úrok z vkladu Úroky z půjček Z pronájmu (§9) Nemovitosti Movité věci Ostatní (§10) Příležitostné činnosti (i pronájem movitých věcí) Prodej nemovitostí i movitých věcí (mimo §4)

9  Který § ZoDP vymezuje základ daně a daňovou ztrátu  Podle jakých § se dělí příjmy  Jak zjišťuje ZD poplatní vedoucí daňovou evidenci

10  § 5  §6 - § 10  Příjmy - výdaje

11  Zákon o účetnictví (č. 563/1991 Sb. ve znění pozdějších předpisů)  Zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.)


Stáhnout ppt "Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1106Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně a daňová."

Podobné prezentace


Reklamy Google