Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Tepelné čerpadlo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Tepelné čerpadlo."— Transkript prezentace:

1

2 Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Tepelné čerpadlo

3 Co je tepelné čerpadlo? Zařízení, které odebírá teplo ze svého okolí a předávat ho do prostoru kde požadujeme teplotu zvýšit.

4 K čemu se tepelné čerpadlo používá ? Tepelné čerpadlo dokáže na svém výstupu zahřívat topnou vodu pro topení nebo ohřev teplé užitkové vody.

5 Jak vlastně tepelné čerpadlo funguje ? Tepelné čerpadlo je podobné chladničce. Dokáže odebírat teplo ze svého okolí kterým zvýší teplotu vhodně zvolené teplosměnné látky tak, aby se jejím prostřednictvím mohla ohřívat užitková voda, vytápět apod.

6 Jak vlastně tepelné čerpadlo funguje ? - Tepelné čerpadlo jako zdroj tepla můžeme zařadit do elektrických zdrojů tepla - Teplo je odebíráno jiným médiím za pomocí elektrické energie.

7 Jak vlastně tepelné čerpadlo funguje ?

8 Odkud lze teplo tepelným čerpadlem odebírat? Zdroje tepla tepelných čerpadel: - Vodní toky - Hloubkvé vrty - Podpovrchové teplo půdy - Vzduch - Voda ohřívaná sluncem v kolektoru

9 Teplotu vody snižuje až na teplotu blízkou bodu mrazu Tepelná čerpadla odebírající teplo vody vodních toků Odebírá teplo z vody protékajících řek, potoků nebo jiných vodních zdrojů. Pro instalaci takového topného systému je třeba souhlasu správce vodního zdroje

10 Teplota ve velké hloubce je stálá, systém je velmi účinný. Tepelná čerpadla odebírající teplo z hloubkových vrtů Odebírá teplo z vody ohřívané teplotou zemského povrchu ve velkých hloubkách. Vrty jsou velmi drahé, proto je systém v současné době ekonomicky problematický.

11 Tepelná čerpadla www.energo.c z

12 Teplota ve velké hloubce je vyššší než 0°C. Systém je poměrně účinný. Tepelná čerpadla odebírající teplo z podpovrchového tepla půdy Odebírá teplo z vody ohřívané teplotou zemského povrchu v hloubce 1 až 2 m. Zemní práce jsou náročné, je třeba vložit zemní kolektor o značné ploše.

13 Tepelná čerpadla www.energo.c z

14 Tepelná čerpadla voda - voda www.hotjet.cz

15 Systém dokáže i ze vzduchu s teplotou až -20°C (-25 u nejmodernějších) dodat tepelnou energii s teplotou až +55°C. Tepelná čerpadla odebírající teplo z okolního vzduchu Odebírá teplo ze vzduchu nasávaného z okolí čerpadla. Poměrně málo účinné, účinnost se snižuje s teplotou nasávaného vzduchu.

16 Tepelná čerpadla vzduch - voda www.hotjet.cz

17 Tepelná čerpadla bivalentní zdroje tepla ● Tepelná čerpadla vzduch – vzduch nezaručují dostatečnou dodávku tepla za velmi nízkých teplot ● Je nutné vytvořit pro tyto případy náhradní - bivalentní zdroj tepla ● Bivalentním zdrojem mohou být jakékoli standardní otopové systémy ● Nejčastěji se ale používají elektrické kotle a ještě častěji akumulační nádrže se zabudovanými elektrickými topnými tělesy pro možné dotápění

18 Tepelná čerpadla bivalentní zdroje tepla

19 Použitá literatura: 1. www.techmania.cz 2. www.hotjet.cz 3. www.energo.cz Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009

20 Děkuji Vám za pozornost Ing. Josef Nevařil Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Tepelné čerpadlo."

Podobné prezentace


Reklamy Google