Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_06.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_06."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_06 Duševní hygiena, zdraví, syndrom vyhoření Téma sady:Pedagogika a psychologie Obor, ročník:Sociální činnost, 3. ročník Datum vytvoření:duben 2013 Anotace:Syndrom vyhoření, symptomy, fáze, prevence, workoholik Metodický obsah:Výklad nového učiva, pojmy, upevnění vědomostí

2 Syndrom vyhoření profesionálů Člověk je jen tehdy na duchu i na těle zdráv, když je mu hračkou všeho konání duševní i tělesné. Christoph Martin Wieland

3 Syndrom vyhoření profesionálů Stres Jedním z jevů současné civilizace a důsledkem rychlého životního tempa. Ve zvýšené míře ohrožuje profese založené na práci s lidmi. V konečném stádiu může vést k syndromu vyhoření.

4 Syndrom vyhoření profesionálů Obr. 1 Stres [1]

5 Syndrom vyhoření profesionálů Symptomy (příznaky):  člověk se necítí dobře  emocionálně, psychicky, tělesně unavený  pocity marnosti a bezmoci  nemá chuť do práce, radost ze života  úkoly plní mechanicky, setrvačně

6 Syndrom vyhoření - fáze Syndrom vyhoření Procesem trvající řadu let a probíhající v několika různě dlouhých fázích: 1. Nadšení  člověk má ideály, angažuje se ve své práci. 2. Stagnace  ideály se nedaří realizovat  požadavky kolegů, vedoucích i klientů začínají člověka pomalu obtěžovat.

7 Syndrom vyhoření - fáze 3. Frustrace  práce je pro člověka velké zklamání 4. Apatie  člověk dělá jen to nejdůležitější  vyhýbá se odborným rozhovorům, aktivitám  je-li donucen zabývat se něčím nad standardní rámec své profese, bývá nepřátelský 5. Syndrom vyhoření  dochází k úplnému vyčerpání

8 Prevence Prvním krokem k prevenci je: naslouchání signálům z vnějšího prostředí (kolegové, klienti, rodina) trvalá sebereflexe a sebekontrola kontrola toho, co dělám.

9 Prevence  Antistresové či relaxační programy pořádané pro ohrožené profesní skupiny.  Schopnost odreagovat se.  Motivovat se k další odborné i zájmové činnosti.  Dodržovat obecné principy duševní hygieny.

10 Zvládnutí syndromu vyhoření Je třeba:  těšit se i z maličkostí  ujasňovat si priority života  vědomě posilovat myšlenky a pocity a jimi nahrazovat strach, beznaděj, nudu  posilovat smysluplnost života.

11 Workoholik Kdo to je: člověk neustále pracující do práce chodí první, odchází poslední je přísný, nesmlouvavý málo laskavý k lidem v hierarchii.

12 Workoholik Člověk přesvědčený, že marní čas, kdy nepracuje. Odcizuje se rodině, přátelům. Na práci - závislý ne pro peníze, ale pro souhlas a uznání, které jsou jeho naléhavou potřebou. Perfekcionalista není nikdy spokojen s kvalitou práce, workoholik není nikdy spokojen s množstvím práce. Zpravidla odmítá převzít větší odpovědnost a brání se změnám. Výsledkem obou těchto vnitřních tendencí člověka je vyčerpávající stres.

13 Otázky a úkoly 1. Vyjmenujte symptomy syndromu vyhoření. 2. Uveďte fáze syndromu vyhoření a popište je. 3. Shrňte možnosti prevence. 4. Porovnejte rozdíly mezi workoholikem a perfekcionalistou.

14 Použitá literatura PAULÍNOVÁ L.; NEUMANNOVÁ L. Psychologie pro Tebe. 3. vyd. Praha: Informatorium, 2008, 180 s. ISBN 978-7333-068-2. HELUS, Z. Psychologie pro střední školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1995, 119 s. ISBN 80-716-8245-4. HENNIG C.; KELLER G. Antistresový program pro učitele.1. vyd. Praha: Portál, 1996, 99 s. ISBN 80-7178-093-6. Použitý obrázek: [1] Stopky. In: Pixabay [online]. 2013 [cit. 2013-04-17]. Dostupné z: http://pixabay.com/static/uploads/photo/2013/01/03/07/50/stopwatch-73399_640.jpg?i

15 Použité zdroje Dílo smí být dále šířeno pod licencí CC BY-SA. Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Všechna neocitovaná autorská díla jsou dílem autora. Všechny neocitované kliparty a další grafické objekty jsou součástí prostředků výukového sw Smart Notebook a MS Office.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_06."

Podobné prezentace


Reklamy Google