Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

biologicky nejdůležitější rozpouštědlo tvoří značný hmotnostní podíl orgánů značný význam pro životní pochody nejméně vody: zubní sklovina (0,2 %) x ledviny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "biologicky nejdůležitější rozpouštědlo tvoří značný hmotnostní podíl orgánů značný význam pro životní pochody nejméně vody: zubní sklovina (0,2 %) x ledviny."— Transkript prezentace:

1

2 biologicky nejdůležitější rozpouštědlo tvoří značný hmotnostní podíl orgánů značný význam pro životní pochody nejméně vody: zubní sklovina (0,2 %) x ledviny (83 %) podstatná složka krve, potu, moči, žaludeční a střevní šťávy tvoří disperzní prostředí pro makromolekuly, molekuly a ionty v buňkách a umožňuje tak jejich vzájemné interakce

3 Je tvořena polárními lomenými molekulami s vazebným úhlem 104,5°

4 Díky polaritě molekuly tvoří vodíkové můstky

5 Vodíkové můstky ovlivňují bod varu vody

6 Dobře se rozpouštějí iontové sloučeniny a sloučeniny s polární vazbou a polárními skupinami v molekule (cukry, ethanol apod.)

7 Rozpustnost sloučeniny závisí nejen na typu vazby, ale i na pevnosti vazeb v krystalech Rozpustnost je množství látky v gramech, které se rozpustí za dané teploty a tlaku ve 100g rozpouštědla za vzniku nasyceného roztoku

8 Dobře rozpustné sloučeniny (rozpustnost větší než 1g na 100ml) – soli alkalických kovů a amonné soli – dusičnany a octany – chloridy, bromidy (výjimka AgCl, AgBr, PbCl 2, PbBr 2 ) Málo rozpustné sloučeniny (rozpustnost menší než 0,1g na 100ml) – křemičitany – uhličitany – fosforečnany – sulfidy – Hydroxidy

9 Je voda biologicky nejdůležitější rozpouštědlo? Kde je nejméně vody? Jaký druh rozpouštědla je voda ? Jak dělíme rozpustnost látek ? Dělíme je na ………….a ………… rozpustné sloučeniny. Proč vznikají mezi molekulami vody vodíkové můstky?

10 Je voda biologicky nejdůležitější rozpouštědlo? ano Kde je nejméně vody? v zubní sklovině Jaký druh rozpouštědla je voda? polární Jak dělíme rozpustnost látek? Dělíme je na dobře a málo rozpustné sloučeniny. Díky polaritě vazeb tvoří vodíkové můstky.

11 Vypracovaly : Balcárková Petra,Daniela Franková,Krčmářová Petra a Hanka Hrušková

12


Stáhnout ppt "biologicky nejdůležitější rozpouštědlo tvoří značný hmotnostní podíl orgánů značný význam pro životní pochody nejméně vody: zubní sklovina (0,2 %) x ledviny."

Podobné prezentace


Reklamy Google