Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého."— Transkript prezentace:

1

2

3

4  Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého a vody  Rozdělení sacharidů A. Cukry – monosacharidy a disacharidy B. Polysacharidy – škrobové a neškrobové

5 Monosacharidy  Monosacharidy jsou: aldózy (např. glukóza) – obsahují aldehydickou skupinu ketózy (např. fruktóza) – obsahují ketonickou skupinu  Podle počtu uhlíků v řetězci se dělí na: triózy, tetrózy, pentózy, hexózy, heptózy  Nejdůležitější jsou pentózy a hexózy

6  Mezi nejvýznamnější monosacharidy řadíme: 1. Glukóza – cukr hroznový  v přírodě velmi rozšířena, zejména v ovoci  zdroj energie v organismu - krev  zahříváním glukóza karamelizuje  redukcí z ní vzniká cukerný alkohol – tzv. glucitol (sorbit)  Jedná se o aldózu 2. Fruktóza – cukr ovocný  Jedná se o nejsladší cukr  Je to ketóza  Glukóza a fruktóza jsou hlavní sacharidy medu

7 3. Galaktóza – cukr mléčný  Společně s glukózou tvoří mléčný cukr laktózu  Jedná se o aldózu  Monosacharidy jsou cukry REDUKUJÍCÍ – redukují se Tollensovým a Fellingovým činidlem

8 Oligosacharidy  Oligosacharidy jsou sacharidy, které mají 2-10 monosacharidových jednotek  Disacharidy: 1. Sacharóza – disacharid tvořený glukózou a fruktózou, tzv. cukr řepný, třtinový neredukující 2. Maltóza - disacharid tvořený dvěma molekulami glukóz, tzv. cukr sladový, redukující

9 3. Laktóza - disacharid tvořený glukózou a galaktózou, tzv. cukr mléčný, neredukující

10  Redukující disacharidy obsahují poloacetalový hydroxyl  Neredukující disacharidy neobsahují poloacetalový hydroxyl

11 Polysacharidy  polysacharidy – obsahují více než 10 glukózových jednotek  Jedná se o zásobní látky (rostlinné a živočišné)  Zásobní látkou živočichů je glykogen  Glykogen se nachází zejména v játrech, někteří živočichové (např. králíci, kůň) mají glykogen také ve svalovině a jejich svalovina je proto nasládlá

12  zásobní látkou rostlin je škrob, nachází se ve škrobových zrnech zejména v bramborách, obilninách a luštěninách  škrob se skládá ze dvou částí: a. Amylóza – nerozvětvená část škrobu, rozpustná ve vodě b. Amylopektin – rozvětvená část škrobu, nerozpustná ve vodě  škrob je štěpen pomocí dvou enzymů - amyláz

13  dalším polysacharidem je celulóza (vláknina)  Vláknina je nestravitelná pro monogastrická zvířata  Je stravitelná pro polygastrická zvířata  Pozitivní zdravotní účinek: Podporuje střevní peristaltiku Snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva Podporuje činnost bakterií mléčného kvašení ve střevě  Výskyt – zelenina, ovoce, obilniny a celozrnné výrobky z nich, brambory, luštěniny

14  V ovoci se dále nachází polysacharid pektin  Pektin se ve větší míře vyskytuje v nezralém ovoci  Pektin má po zahřátí rosolotvornou schopnost – tvoří želé (rosol) – této vlastnosti využíváme při výrobě marmelád  V krovkách hmyzu a ve schránkách korýšů a v houbách se nachází polysacharid chitin

15 Zdroje: vlastní přípravy D ě kuji za pozornost


Stáhnout ppt " Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého."

Podobné prezentace


Reklamy Google