Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.0961 DĚJEPIS VY_32_INOVACE_13_ středověká kultura oblékání Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.0961 DĚJEPIS VY_32_INOVACE_13_ středověká kultura oblékání Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová."— Transkript prezentace:

1 ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.0961 DĚJEPIS VY_32_INOVACE_13_ středověká kultura oblékání Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová

2 Anotace: Prezentace je určena žákům 7. ročníku ZŠP a je součástí učiva dějepisu. Seznamuje žáky s módními trendy oblékání v období středověku. K doplňování lze použít pero ICT nebo fix. Období vzniku vzdělávacího materiálu: leden 2012.

3

4

5 Základem oděvu - plátěné kalhoty, přes ně dvě oddělené nohavice Dlouhá spodní halena, přes ni volná přepásaná halena do půli lýtek V zimě kabátec z těžší látky nebo středně dlouhý plášť Boty kožené ke kotníkům Bojovníci ještě meč, kopí, štít Spodní roucho s úzkými rukávy až po zem, Svrchní roucho kratší s rozšířenými rukávy z vlněných tkanin přepásané opaskem Šněrované sandály nebo nízké střevíce Urozené ženy měly i pláště Nejmladší děti chodily nahé nebo jen v jednoduché košili. V pozdějším věku oblékaly oděv, který byl zjednodušenou kopií oděvů dospělých.

6 Obleč muži i ženě oděv doby románské Plátěné kalhoty Rifle Hodinky Oddělené nohavice Triko Kožené boty Plášť Oblek Dlouhá spodní halena Kalhoty s páskem Botasky Boxerky Řetízek a křížek Ponožky Halena do půli lýtek Opasek Noční košile Kozačky Spodní roucho s úzkými rukávy Spodní prádlo Opasek Šaty Nízké střevíce Svrchní roucho s rozšířenými rukávy Svetr Šněrované sandály Kabát Plášť Čelenky a náušnice Kalhotový kostým

7 Na začátku období je oblek mužů i žen téměř stejný. -Dlouhá spodní sukně -Svrchní sukně na boku rozstřižená -Přes rameno kruhový plášť Doba vlády Karla IV. mění módu. Mužský a ženský oděv se odlišuje.

8 -přiléhavý kabátec pod pás -Kápě s kuklou -Čapky, beranice, vysoké klobouky – vpředu špička, vzadu zvednutá obruba -Bohatí – ozdobný pás nízko pod pasem -Venkované a řemeslníci – v pase podkasaná suknice - kukla s kápí - přiléhavé nohavice -Přiléhavý živůtek s oválným výstřihem s knoflíky nebo šněrováním a dvojité rukávy -Volně splývající sukně -Vpředu nezapínaný kabátek -Špičatý čepec s dlouhým závojem

9 Obleč muži i ženě oděv z gotického období Přiléhavé nohavice Triko Kožené boty do špice Plášť přes rameno Oblek Přiléhavý kabátec pod pás Kalhoty s páskem Botasky Vysoké klobouky Ponožky Kápě s kuklou Ozdobný pás Noční košile Přiléhavý živůtek s oválným výstřihem Spodní prádlo Špičatý čepec s dlouhým závojem Bermudy Střevíce se špičkou Volně splývající sukně Svetr Nezapínaný kabátek Kabát Kalhotový kostým

10 CITACE Snímek 6, 7, 9 Obrázky dostupné z Klipart sady Microsoft Office


Stáhnout ppt "ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.0961 DĚJEPIS VY_32_INOVACE_13_ středověká kultura oblékání Jméno autora:Mgr. Lenka Habartová."

Podobné prezentace


Reklamy Google