Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úvod do Delphi - 2.hodina OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-006B Orbis pictus 21. století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úvod do Delphi - 2.hodina OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-006B Orbis pictus 21. století."— Transkript prezentace:

1

2 Úvod do Delphi - 2.hodina OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-006B Orbis pictus 21. století

3 Několik slov k vlastnímu programování v Delphi Hned název této kapitolky není úplně přesný, jedná se vlastně o celkové pojetí objektového programování po windows. Jedná se o tzv. událostmi řízené programování tj. Neprogramuje se, co má systém dělat, když nic nedělá, ale jen, co se má stát při určité události (například klepnutí myší na tlačítko.

4 Jaké jsou základní události? Každá komponenta má poněkud odlišný soubor událostí, zde jsou alespoň ty nejběžnější (pro práci s myší):

5 Jaké jsou základní události? Každá komponenta má poněkud odlišný soubor událostí, zde jsou alespoň ty nejběžnější (pro práci s klávesnicí):

6 Jak naprogramovat událost? Vybereme objekt, u kterého chceme naprogramovat událost V objekt inspektoru Vybereme záložku EVENTS 2xklikneme na políčko u události, kterou chceme programovat 1. 2. 3. 4. 5. Do nově vytvořené (případně stávající) procedury, napíšeme „co se má stát“ V tomto příkladu příkaz „Close;“ Zavře aktuální okno, což se rovná ukončení programu.

7 Závěrem důležitá upozornění! Před započetím práce, vždy uložte projekt (použijte volbu „Save All“) Před každým spuštěním programu („RUN“) použijte tutéž volbu! Pro nový projekt vždy vytvořte nový samostatný adresář! Pokud otevíráte již rozdělaný projekt, klepněte vždy na soubor s koncovkou.DPR Pokud chcete odstranit proceduru, kterou si před-vytvořil systém, vymažte její obsah, (mezi BEGIN a END;) a při kompilaci, nebo uložení, ji systém odstraní sám!

8 Použité materiály: http://www.zive.cz/clanky/umime-to-s-delphihttp://www.zive.cz/clanky/umime-to-s-delphi (Václav Kadlec)


Stáhnout ppt "Úvod do Delphi - 2.hodina OB21-OP-EL-KON-DOL-M-4-006B Orbis pictus 21. století."

Podobné prezentace


Reklamy Google