Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám."— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271, 463 53 Křižany Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3335 Autor Mgr. Ing. Alena Chotěborská Číslo VY_32_INOVACE_27 Název Přítomné časy – prostý a průběhový Předmět Anglický jazyk Ročník/y/ 6. - 9. ročník Anotace Prezentace seznamuje s přítomným časem prostým a průběhovým, jejich tvořením používáním. Druh učebního materiáluPrezentace s výkladem Časová dotace 1 - 2 vyučovací hodiny Datum vytvoření19. 11. 2013 Datum ověření20. 11. 2013

2 1/ PROSTÝ – PRESENT SIMPLE  Užíváme, když popisujeme činnosti vykonávané pravidelně a opakovaně, činnosti a stavy dlouhotrvající nebo neměnné  Pro vyjádření nám stačí základní tvar slovesa = infinitiv /bez to/  POZOR! Ve 3.os.j.č. /Po =he, she, it/ připojujeme koncovku –S  Končí-li sloveso na –ch,-o,-s,-sh,-x nebo –z, připojíme –ES  Koncové –Y po souhlásce se mění na –i- a sloveso končí na –IES + KLAD I do my homework He does his homework. We study English. She studies German. - ZÁPOR DO NOT = DON´T před plnovýznamovým slovesem I don´t play tennis. She doesn´t play football. ? OTÁZKA DO+ oznamovací věta Do you play games? What does he play?

3 2/ PRŮBĚHOVÝ – PRESENT CONTINUOUS  Užíváme, když popisujeme, co se děje teď v této chvíli, dále když mluvíme o dlouhodobější činnosti, která začala a ještě neskončila nebo když popisujeme děj na obrázku  Užíváme ho i pro vyjádření jistého děje v blízké budoucnosti TO BE (am,are,is) + sloveso+ING + KLAD I am learning English. He is watching TV now. - ZÁPOR NOT mezi am/are/is a plnovýznamové sloveso We aren´t working in the garden. ? OTÁZKA změnou slovosledu podmětu a tvaru to be/am,are,is/ + You are playing the piano. ? Are you playing the piano?

4 PROSTÝ  Frekvenční příslovce: never, rarely, seldom, sometimes, often, usually, always,regularly - stojí na místě záporu I never play ice-hockey. He is usually late.  Další časové údaje stojící na konci věty: Every day, once a week, twice a month, three times a year We go to school every day. PRŮBĚHOVÝ  Ve větě jsou následující časové údaje: now, right now, just now, just, at the moment, at the present We´re just washing the dishes. He´s having a shower right now.

5 Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám."

Podobné prezentace


Reklamy Google