Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 americký divadelní muzikál  1956, Alan Jay Lerner, Frederic Loewe  předloha - divadelní hra G. B. Shawa – Pygmalion( námět čerpá ze starověkých řeckých.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " americký divadelní muzikál  1956, Alan Jay Lerner, Frederic Loewe  předloha - divadelní hra G. B. Shawa – Pygmalion( námět čerpá ze starověkých řeckých."— Transkript prezentace:

1

2  americký divadelní muzikál  1956, Alan Jay Lerner, Frederic Loewe  předloha - divadelní hra G. B. Shawa – Pygmalion( námět čerpá ze starověkých řeckých bájí)  Na Broadwayi - od roku 1956 do 1962  celkový počet repríz – 2717  český překlad- Ota Ornest- premiéra 1964 v pražském Hudebním divadle Karlín (režie Leo Spáčil a Rudolf Vedral)

3  snaha vytvořit-1952  původní pracovní název byl My Fair Liza  Premiéra se konala dne 15. března 1956 v New Havenu v Mark Hellinger Theatre s Julií Andrewsovou a Rexem Harrisonem v hlavní roli  Od počátku velký divadelní hit(v 11 různých jazycích, v 21 zemích)  Filmová práva byla prodána společnosti Warner Brothers za 5,5 miliónů  nejdražší divadelní hrou, která měla být v Hollywoodu zfilmována

4  Henry Higgins, arogantní a nesnesitelný profesor fonetiky (vědy o lidské řeči), se vsadí s přítelem plukovníkem ve výslužbě Pickeringem, že naučí ušmudlanou pouliční květinářku Lízu Doolittlovou výslovnosti a chování vznešené dámy. Podaří se mu to tak dokonale, že jeho žákyně okouzlí londýnskou smetánku, jako kdyby ani nebyla Angličanka, ale spíše Maďarka. Skoro se zdá, že Higgins pomohl Líze překonat propast mezi spodinou, kam ji zařazovala její výslovnost a intonace (londýnské nářečí cockney), a nejvyššími společenskými vrstvami.

5  Higgins však ve svém pedantství nepostřehne, že při jeho fonetickém experimentu Líza vyspěla ze zaostalého děvčete v ženu vědomou si své lidské ceny, toužící po plném citovém životě a hotovou přes všechnu svou vzpurnost a prostořekost věnovat svou lásku svému osvoboditeli. Higgins se však její lásku zdráhá přijmout, a tak závěr hry zůstává otevřený. V některých provedeních, např. v brněnském provedení, muzikál končí happy endem, kdy si profesor uvědomí, že si k Líze přece jenom vybudoval nějaký vztah.

6  Městské divadlo Brno  Děj se odehrává v Brně  z Lízy Doolittlové  Líza Ďulínková, z profesora Higginse  Jindřich Hradský  adaptaci společnosti Warner Brothers  1964- získala osm Oscarů včetně ceny za režii pro George Cukora

7  Wouldn't It Be Loverly https://www.youtube.com/watch?v=KRbBegjoL U8  Could Have Danced All Night https://www.youtube.com/watch?v=lTa7Hm2AX Ek  With a Little Bit of Luck https://www.youtube.com/watch?v=cgNkol7Zvd Q

8  Děkuji za pozornost  Veronika Srncová 16.3.2016


Stáhnout ppt " americký divadelní muzikál  1956, Alan Jay Lerner, Frederic Loewe  předloha - divadelní hra G. B. Shawa – Pygmalion( námět čerpá ze starověkých řeckých."

Podobné prezentace


Reklamy Google