Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních."— Transkript prezentace:

1 Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách VY_32_INOVACE_30_Chovani_teles_v_kapaline

2 Na těleso v kapalině působí dvě síly: -gravitační síla … svisle dolů -vztlaková síla … svisle vzhůru Vzorce pro výpočet působících sil: F g = m. g = V. ρ T. g ρ T … hustota tělesa F vz = V. ρ K. g ρ K … hustota kapaliny Chování stejnorodých těles v kapalině závisí na výslednici gravitační a vztlakové síly, které na těleso působí. Stejnorodé těleso = těleso, které je vyrobeno z jedné látky (např. železo, dřevo, plast, …) a které neobsahuje dutiny. Některá tělesa v kapalině klesají ke dnu Některá tělesa v kapalině stoupají k hladině Některá tělesa se v kapalině vznáší

3 Chování těles v kapalině 1)Těleso klesá ke dnu Hustota tělesa je větší než hustota kapaliny Gravitační síla je větší než vztlaková síla Výslednice sil směřuje dolů Takto se chovají např. kovové předměty ve vodě. 2) Těleso stoupá k hladině Hustota tělesa je menší než hustota kapaliny Gravitační síla je menší než vztlaková síla Výslednice sil směřuje nahoru Takto se chovají např. dřevěné předměty ve vodě. 3) Těleso se vznáší Hustota tělesa je stejná jako hustota kapaliny Gravitační síla je stejně velká jako vztlaková síla Výslednice sil je nulová Takto se chová např. sáček naplněný vodou ve vodě.

4 Nestejnorodé těleso = těleso, které je vyrobeno z více látek a které obsahuje dutiny. Takovým tělesem je např.: Prázdná uzavřená plastová láhev Tato tělesa mohou plavat na hladině, přestože jsou vyrobena i z látek o větší hustotě, než je hustota kapaliny. Loď, parník Ponorka

5 Zápis: Chování těles v kapalině 1.STEJNORODÁ TĚLESA = tělesa vyrobená z 1 látky neobsahující dutiny a) Těleso klesá ke dnu ρ T > ρ K … hustota tělesa je větší než hustota kapaliny F g > F vz … gravitační síla je větší než vztlaková síla … výslednice sil směřuje dolů Takto se chovají např. kovové předměty ve vodě. b) Těleso stoupá k hladině ρ T < ρ K … hustota tělesa je menší než hustota kapaliny F g < F vz … gravitační síla je menší než vztlaková síla … výslednice sil směřuje nahoru Takto se chovají např. dřevěné předměty ve vodě.

6 2. NESTEJNORODÁ TĚLESA Tato tělesa mohou plavat na hladině, přestože jsou vyrobena i z látek o větší hustotě, než je hustota kapaliny. Takovým tělesem je např.: Prázdná uzavřená plastová láhev, loď, parník, ponorka c) Těleso se vznáší ρ T = ρ K … hustota tělesa je stejná jako hustota kapaliny F g = F vz … gravitační síla je stejná jako vztlaková síla … výslednice sil je nulová Takto se chová např. sáček s vodou ve vodě.

7 Zdroje: Mgr.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2005. 136 s. ISBN 80-7238-431-7. Mgr.RAUNER, Karel, et al. Fyzika 7 pracovní sešit pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2005. 64 s. ISBN 80-7238-432-5. http://www.uboat.cz/tech/ponor/flash/ponor.html Další obrázky – skeny z učebnice Vytvořeno jako DUM do předmětu fyzika na ZŠ Studentská 895, Mnichovo Hradiště


Stáhnout ppt "Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních."

Podobné prezentace


Reklamy Google