Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pojďte pane (učiteli), budeme si hrát! ZŠ a SŠ Horní Dolní Za sedmero horami 12, 345 67.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pojďte pane (učiteli), budeme si hrát! ZŠ a SŠ Horní Dolní Za sedmero horami 12, 345 67."— Transkript prezentace:

1 Pojďte pane (učiteli), budeme si hrát! ZŠ a SŠ Horní Dolní Za sedmero horami 12, 345 67

2 Počkej, až to praskne…! Vypracoval: Miroslav Staněk, info@pasco.cz

3 I. Víte, … Víte, co mají všechny tyto jevy společného? …proč studí ventilek pneumatiky, když z ní rychle upustíte vzduch? …jaký je vlastně princip ledničky? …co se stane s teplotou vzduchu v balonku, který náhle praskne?

4 1.Zapojte teplotní čidlo a změřte teplotu okolního vzduchu. Start Stop 2.Naměřenou teplotu zaznamenejte do políčka vpravo dole a stránku vyfoťte. Teplota vzduchu v místnosti je: II. Postup

5 3. Vložte teplotní čidlo do balonku a nafoukněte jej. 4. Změňte vzorkovací frekvenci měření. 5. Počkejte, až se teplý vzduch z plic opět ochladí na teplotu okolního vzduchu.

6 6. Vymažte všechna dosud naměřená data. 1. 2. 3.

7 7. Nakreslete váš odhad, co se stane s teplotou, když balonek praskne: 1.Stiskněte pro otevření nástrojové palety. 2.Stiskněte a poté prstem nakreslete váš odhad. 3.Zmáčkněte když skončíte. 4. Pokud jste udělali chybu, stiskněte pro smazání.

8 8. Spusťte poslední kolo měření a sledujte teplotu na čidle.

9 III. Analýza experimentu Co se stalo s teplotou?

10 Jak zjistit X-ové a Y- ové souřadnice naměřeného bodu: 1.Stiskněte a otevřete nabídku nástrojů 2.Stiskněte a pak se pohybujte po naměřených datech. 3.Pomocí a vyberte bod, odečtěte hodnoty. Zjistěte, o kolik poklesla teplota po explozi balónku.

11 IV. Vytiskněte si protokol 1. 2.

12 V. Závěry Všechny v úvodu uvedené jevy jsou projevem adiabatické expanze plynu. Aniž bych si musel zapamatovat hrozné cizí slovo, fyzikální princip jsem si vyzkoušel na vlastní uši a už jej nezapomenu. Se SPARK (PASCO) jsem vše viděl, změřil, uvěřil - lépe pochopil.

13 platforma pro nový způsob výuky

14 S ense (smysl i intuice, tušení i zdravý rozum) – ventilek chladí (cítím to díky smyslům) P erceive (povšimnout si, vnímat, pochopit) – lednice chladí, zapalovač chladí, sifonová bombička chladí A nalyze (rozbor, vyhodnocení) – model – prasknutý balonek chladí, změřím teplotu R eflect (vyjadřovat, zobrazovat, svědčit o) – vidím graf, zobrazím změnu T, přesvědčím se o poklesu, mám protokol a záznam experimentu K now (vědět, znát, ovládat) – vím, že jevy spolu souvisejí z jejich fyzikální podstaty, nepamatuji si je odděleně, ale spojí se mi v poznání celku – došel jsem k poznání

15 SPARK ≠ „měřák“ + senzory + software = platforma pro nový způsob výuky (interaktivní tabule není „velký tablet“, …ačkoli čím je bez ActivInspire…?) (Je pravda, že v ideálním případě…) … chceme za pomocí nových technologií vychovávat budoucí vědce … ≠ „drahé modré krabičky“ pro šílence

16 … s PASCO může dělat vědu každý!

17 Současný stav: 24 kompletně hotových experimentů v CZ 40 do konce 2010 Svět: Nejen fyzika! (Bio 75%, Ch 64%, F 39%, Earth 35%) U nás: Šablony ZŠ (dokumenty ve složce)


Stáhnout ppt "Pojďte pane (učiteli), budeme si hrát! ZŠ a SŠ Horní Dolní Za sedmero horami 12, 345 67."

Podobné prezentace


Reklamy Google