Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název: Přepravní prostředky-EUR paleta Autor: Ing. Jaroslav Vrchota

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název: Přepravní prostředky-EUR paleta Autor: Ing. Jaroslav Vrchota"— Transkript prezentace:

1 Název: Přepravní prostředky-EUR paleta Autor: Ing. Jaroslav Vrchota
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast: Logistika - Přepravní prostředky Ročník: D3b, D4b, DP2 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku:

2 Anotace Tato prezentace „Přepravní prostředky-EUR paleta“ je určena pro doplnění výkladu věnované přepravním prostředkům v logistice. Studenti si osvojí znalosti o základním přepravním prostředku europaletě. V závěrečné části jsou otázky pro ověření získaných znalostí.

3 Popis EUR palety Europaleta je v Evropě velmi rozšířená výměnná transportní paleta. Je to velmi detailně normovaná, dřevěná plochá paleta s plochou 0,96 m² a s mírami 1200×800×144 mm (délka × šířka × výška). Vlastní váha palety je mezi 20–24 kg podle vlhkosti dřeva. Je spojená 78 speciálními hřebíky.

4 Mezinárodní normalizace
Europaleta odpovídá železničním předpisům Mezinárodní železniční unie (UIC) i předpisům European Pallet Association (EPAL). Europalety mají zároveň akreditaci ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci). Razítko EUR na paletě je zárukou kvality. Europalety jsou ekologické, protože jsou určeny k recyklaci.

5 Nosnost EUR palety Paleta EUR může být maximálně zatížena následovně:
kg, (jmenovité zatížení), pokud je zátěž libovolně rozložena na horní ploše palety. kg, pokud je zátěž rozložena rovnoměrně na horní ploše palety. kg, pokud zátěž v celistvé formě doléhá plnou plochou a rovnoměrně na celou horní plochu palety

6 Manipulace a stohování palet
Je dovoleno stohovat dvě palety na sebe. Europaleta je takzvaně čtyřstranná paleta. Může být uchopena (nabrána) ze všech čtyř stran automatickým manipulačním zařízením nebo vysokozdvižným vozíkem a transpor-tována.

7 Rozměrový výkres palety
Kalkulačka počtu krabic na paletu

8 Opakovací otázky EUR paleta
Jaké jsou půdorysné rozměry palety /mm/? Jaká je hmotnost prázdné palety /kg/? Jaké je jmenovité zatížení palety /kg/? Jaké označení na paletě zaručuje její kvalitu?

9 Zdroje k použitým textům
WIKIPEDIA. Europaleta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: číslo snímku 3, 4, 6 Co je paleta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: číslo snímku 5 DOPRAVA V PRAXI. Rozměr EUR palety - Euro paleta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: číslo snímku 7


Stáhnout ppt "Název: Přepravní prostředky-EUR paleta Autor: Ing. Jaroslav Vrchota"

Podobné prezentace


Reklamy Google