Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT kódování. Magnetický záznam  Záznam je prováděn záznamovou hlavou, která se pohybuje v těsné blízkosti záznamového média.  Médium.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT kódování. Magnetický záznam  Záznam je prováděn záznamovou hlavou, která se pohybuje v těsné blízkosti záznamového média.  Médium."— Transkript prezentace:

1 MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT kódování

2 Magnetický záznam  Záznam je prováděn záznamovou hlavou, která se pohybuje v těsné blízkosti záznamového média.  Médium na nějž se zaznamenává musí mít povrch z feromagnetického (magneticky tvrdého) materiálu (nikl, kobalt, železo,…).  Záznamová hlava je cívka z feromagnetickým jádrem.

3 Magnetický záznam

4  Feromagnetické jádro obsahuje velmi malou štěrbinu, díky ní se magnetický pole uzavírá přes záznamové medium, které je v těsné blízkosti záznamové hlavy.  Tím v médiu vzniká magnetická indukce, která se (díky tomu, že povrch je z magneticky tvrdého materiálu) po odstranění pole ustálí na hodnotě zbytkového magnetismu.  V médiu tak vznikají elementární magnety.  Jejich orientace určuje hodnotu 0 nebo 1.

5 Magnetický záznam  Čtení je prováděno čtecí hlavou – konstruována stejně jako zapisovací hlava.  Ta se pohybuje těsně nad záznamovým médiem.  Magnetický tok elementárních magnetů se uzavírá přes feromagnetické jádro hlavy.  Tím se v cívce indukuje napětí.

6 Kódování dat  Aby vznikalo indukované napětí musí docházet ke změnám toku.  V našem případě střídání orientace elementárních magnetů. rozdílné = impuls (P) stejné = mezera (N)  Nemělo by po sobě následovat mnoho stejných bitů.

7 Kódování dat  Např. 110000001 bychom nevěděli kolik jsme přečetli nul.  Řešení by bylo prokládat bity speciálním impulsem => mnoho impulsů k zápisu jednoho bajtu => výrazné zmenšení kapacity.  Jestliže je počet impulsů menší, vejde se na médium více informací.

8 Kódování dat - algoritmy  Používají speciální kódovací algoritmy  Frekvenční modulace (FM) BitZakódování 0PN 1PP – př. 1001101 = PPPNPNPPPPPNPP – příliš mnoho impulsů

9 Kódování dat – algoritmy  Modifikovaná frekvenční modulace (MFM) BitZakódování 0 PN jestliže je v řetězci 00 1NP NN jestliže je v řetězci 10 – př. 1001101 = NPNNPNNPNPNNNP – menší počet impulsů než FM – v současnosti použití u disket

10 Kódování dat – algoritmy  V současnosti se používají některé modifikace algoritmu RLL (Run Lenght Limited). ukládaná posloupnost se přepočítá na novou posloupnost 0 a 1, tak aby se nevyskytovaly „nečitelné“ sledy 0 a 1.

11 Kódování dat – algoritmy schéma kódování RLL: VzorekZakódování v RLL 00 PNNN Počet impulsů 1 Zakódování v MFM PNPN Počet impulsů 2 01 NPNN1PNNP2 100 NNPNNN1NPNNPN2 101 PNNPNN2NPNNNP2 1100 NNNNPNNN1NPNPNNPN3 1101 NNPNNPNN2NPNPNNNP3 111 NNNPNN1NPNPNP3

12  odkaz odkaz


Stáhnout ppt "MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT kódování. Magnetický záznam  Záznam je prováděn záznamovou hlavou, která se pohybuje v těsné blízkosti záznamového média.  Médium."

Podobné prezentace


Reklamy Google