Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 „ „Dopady represivní vyhlášky na situaci žen poskytující sexuální služby v obci Dolní Dvořiště"

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 „ „Dopady represivní vyhlášky na situaci žen poskytující sexuální služby v obci Dolní Dvořiště""— Transkript prezentace:

1 1 „ „Dopady represivní vyhlášky na situaci žen poskytující sexuální služby v obci Dolní Dvořiště"

2 2 ● Terénní program Viktorie je rozšířením stávajících služeb pracoviště Streetwork Český Krumlov na oblast pouliční a klubové prostituce v příhraniční oblasti bývalého okresu Český Krumlov. Program Viktorie oslovuje prostřednictvím nízkoprahových služeb "klientky" a jejich blízké okolí s konkrétní službou -tj. poskytováním základního sociálního, zdravotního a specifického poradenství, které minimalizuje důsledky tohoto způsobu obživy. Původně byl program zaměřen na uživatele návykových látek, kteří byli na pomezí této služby z důvodu pobytu ve specifickém sociálním prostředí.(noční kluby, trasa E55, pensiony apod.)

3 3 Historie služby ● 2007 služba obdržela fin. prostředky na realizaci, ale nebyla realizována ● 2008 počátek realizace služby ● 2008-2016 - registrovaná soc.služba ve své současné podobě Personální zajištění služby ● 3 pracovníci cca 0.5 – 0.6 prac.úvazku Působnost služby ● Region Českokrumlovska, Kaplice - trasa E 55, Dolní Dvořiště, Skoronice, Lipensko. Vždy ve čtvrtek 16-23h

4 Data Rok 2014 Celkem počet klientů: 311 Výměnný program: 4551/5455 Počet provedených testů(VHC, VHB, HiV, Syfillis): 517 Rok 2015 Počet klientů: 384 Výměnný program: 5988/8736 Počet provedených testů: 438

5 5 V oblasti obce Dolní Dvořiště pracovníci pracují v nočních klubech a pracují s klientkami, které jsou v okolí trasy E 55 a nebo se pohybují v prostoru okolních obcí Obec Dolní Dvořiště má od r.2007 vyhlášku o zákazu poskytování sexuálních služeb za úplatu, poslední platná úprava je z 1.12.2013, to znamená: Činnosti jako: Vyhledávání, vyžadování, sjednávání, poskytnutí a využití sexuálních služeb, a rovněž činnosti bezprostředně směřující k uspokojení sexuálních potřeb na území obce Dolní Dvořiště. Tyto činnosti uvedené v čl. 1 je zakázáno provádět na veřejných prostranstvích všech katastrálních území obce Dolní Dvořiště. Veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru.

6 6 Od 5/ 2014 má obec Dolní Dvořiště najatu bezpečnostní agenturu HG, která má zajišťovat pořádek na území obce, vyčistit obec od mravně pokleslých osob a od prostitutek V současnosti tedy 2 roky působení agentury Agentura působí v celém správním obvodu obce Dolní Dvořiště. V roce 2014 a 2015 se v okolí trasy pohybovalo kolem 20-25 stálých klientek, které využívaly služeb terénního programu Viktorie. U těchto klientek můžeme říci, že aktivně nabízely své služby na Trase E55 – to i na místě obce Dolní Dvořiště, zde šlo však zhruba o 10 osob stojících v okolí obce a to s různou pravidelností V roce 2015 byl na trase E55 celkově pokles klientek nabízejících služby venku v okolí trasy. Nyní se v okolí trasy aktivně pohybuje zhruba 10-15 osob, které své služby nabízejí a střídavě se pohybují na trase E 55 a v jejím okolí(zázemí). Určitý úbytek osob byl v roce 2015 více spojen s nástupem do výkonu trestu a zákazy pobytu od státní policie ČR. Momentálně jsme zaznamenali, že se začínají např. na trase a okolí vyskytovat i cizojazyčné skupiny(Rumunsko, Maďarsko, Bulharsko)

7 7 Z pohledu klientek TP s čím jsme se opakovaně setkali.. ● Není jasné, kdo a kde může stát..co jeden den nevadilo, druhý den už vadí ● to, že jde někdo po ulici nebo koupit si kávu na benzinu, neznamená, že hned nabízí sexuální služby, ten kdo je označen jako poskytující sex.služby nemá práva, jako jiný To jako nemůžu k nikomu sednout do auta, jen proto, že jsem šlapka a nebo jít jen tak venku..po ulici a něco si koupit.. ● pracovníci agentury chytají klientky, když jedou v autě s rakouskou značkou a za úplatek 100-200E požadují fiktivní pokuty za propuštění, hrozí kamerovými záznamy, které natočí.. a zkouší, kdo jim tuto pokutu zaplatí ● jedou autem za někým a kamerují ho..jen například, když jde po ulici..

8 8 Z pohledu klientek TP s čím jsme se opakovaně setkali.. Pracovníci agentury byli známí v některých klubech, kde se podílejí na místních pijatykách a nebo mají dobré vztahy s majitelem, také jsme slyšeli, že se potkávají s klientkami třeba na automatech v casinu apod. Nikdo neví, jaké jsou pravomoci agentury..mohou všechno a nic.. Raději budu zticha a dají mi pokoj..stejně to nemá cenu něco dělat proti tomu.. Na to jít něco řešit právní cestou nemá nikdo prostředky.. A stěžovat si a případně dát důkazní materiál např. foto,nahrávku apod. ani odvahu. Vše se odehrává v rovině, vám to řeknu, ale jinak na to kašlu, nechci mít problémy navíc..

9 9 Samotné působení agentury z pohledu TP V místě působení agentury přesun služeb z trasy do klubů, pensionů a nebo jiné formy ubytování, služby na telefonu.. Vytlačování osob za hranice obce- dohadování se, kde už osoba stát může a kde již ne, často absurdní požadavky.. Klientky, které poskytují služby se nadále pohybují v oblasti obce i trasy E55 - více se maskují. Více jsou domlouvány služby na telefonu a osoby, které poskytují tyto služby jsou více v pohybu, nestojí u silnice, aby nebyly snadno identifikovatelné - pro služby situace jednoznačně složitější na domlouvání kontaktu. Dříve více fungovala stálá místa, dnes jsou všichni v pohybu.. Kamerování osob, které jdou například na benzínu na kávu, jejich stopování a šikanování-pracovníky agentury-nejasné hranice co vlastně agentura může nebo ne.

10 10 Závěry … Agentura vymýtila prostituci a feťáky.. Zhruba 10 prostitutek, co se střídavě pohybovaly na silnici, před obcí se buď přesunuly na jiná místa nebo poskytují služby na tel., ubytovně, pensionu a apod. V obci jinak ještě zůstalo 7 nočních klubů, dvě velká casina, nějaké menší herna bary, kostel a dvě zubní kliniky pro rakouskou klientelu.. Ale hlavně, už nikdo není vidět venku a máme zas čistou obec. A to vše jen za 107 tisíc měsíčně – dnes možná i více (idnes.cz-prostitutky v Dolním Dvořišti má vyhnat agentura, 21.4.2014)

11 11


Stáhnout ppt "1 „ „Dopady represivní vyhlášky na situaci žen poskytující sexuální služby v obci Dolní Dvořiště""

Podobné prezentace


Reklamy Google