Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny"— Transkript prezentace:

1 ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Červené oteklé mandle (tonzilitida) Zarudnutí v krku Šedý potažený jazyk Vendula Icelová

2 Angína je... Angína je akutní zánět krčních mandlí. Jedná se o onemocnění bakteriálního, virového, nebo výjimečně mykotického původu. Šíří se formou kapénkové infekce.

3 Původce.. Bakteriální - nejčastěji Streptococcus pyogenes - v případě produkce Virová - vyskytuje se vzácněji ··adenoviry, např.: ··Herpes simplex

4 Streptococcus pyogenes...
Streptococcus pyogenes je grampozitivní, fakultativně anaerobní, beta- hemolytický kok, který roste ve dvojicích nebo tvoří řetízky. Patří do skupiny A. Je primárně patogenní pro člověka a člověk je jediným přirozeným zdrojem infekce. Je původcem infekcí dýchacích cest, kůže, systémových infekcí a příčinou poststreptokokových sterilních následků. Barevné rastrovacího elektronového mikrofotografie (SEM) bakterií Streptococcus pyogenes. Tato Gram-pozitivní koky (kulové) bakterie jsou neškodně nese mnoho lidí v jejich hrdlech nebo nos.

5 Smíšené bakteriální kolonie na agaru MacConkey: Escherichia coli (červená) a Streptococcus pyogenes (bílá). Bakterie Streptococcus pyogenes

6 ONEMOCNĚNÍ PŮSOBENÁ STREPTOCOCCUS PYOGENES
angína (lat. tonsillitis acuta) – tvoří asi 10–30 % zánětů hltanu (zbytek je způsoben převážně viry), onemocnění je provázeno celkovými příznaky, zánětem mandlí s čepy, bolestí v krku a rýmou, kašel nebývá přítomen spála (lat. scarlatina) – onemocnění probíhající při prvním kontaktu se S. pyogenes (většinou u dětí) spojené s vyrážkou zánět středního ucha (lat. otitis media)

7 Přenos.. Angína se šíří především kapénkovou infekcí, to znamená, že vzduchem. Hlavní cesta přenosu je kýchnutí, rýma a jakýkoliv bližší kontakt s jinou osobou.

8 Léčba.. S. pyogenes je dobře citlivý na antibiotika, lékem první volby je penicilin. V případě alergie na penicilin je možná léčba tetracyklinem či makrolidovými antibiotiky (např. klarithromycin). Je-li infekce závažná, provázená nekrózami tkáně, je na místě chirurgické ošetření.

9 Nemocný člověk nebo nosič streptokoka
Nemocný člověk nebo nosič streptokoka . Nosičství je dosti časté a může mít různou lokalizaci(hrdlo,nos,konečník,vagína,kůže,vlasové folikuly,atd.)Při léčbě antibiotik je nemocný člověk nakažlivý ještě asi 1-2 dny po jejím zahájením. Zdroj..

10 Příznaky.. Mezi typické příznaky angíny patří silné bolesti v krku a horečky. Další příznaky budou popsány později. Nejvíce angínou trpí malé děti a lidé s oslabeným imunitním systémem. Velmi důležitý je přísun vitamínů. Mezi nejdůležitější vitamíny patří betakarotén, zinek, vitamín C a K. Při přecházení angíny může dojít k závažným komplikacím. Je velmi důležité rozpoznat angínu včas a začít s léčením. Angína má typické příznaky, které budou popsány později.

11 Prevence.. Vakcína proti infekcím způsobeným S. pyogenes není v současné době k dispozici

12 Všeobecná,imunita po infekci je sice dlouhodobá, ale typově specifická,proto jsou možná opakovaná onemocnění. Vnímavost..

13 Obvykle 1-3 dny s rozpětím 12 hodin až 1 týden.
Inkubační doba..

14 Děkuji za pozornost :) Čerpala: 13.01.2010
< <


Stáhnout ppt "ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny"

Podobné prezentace


Reklamy Google