Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Žijeme v hlučném prostředí, dokážeme to změnit? Mgr. Jana Vaňková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Žijeme v hlučném prostředí, dokážeme to změnit? Mgr. Jana Vaňková."— Transkript prezentace:

1

2 Žijeme v hlučném prostředí, dokážeme to změnit? Mgr. Jana Vaňková

3  Tento objekt je průvodcem pro objasnění problematiky hluku, hlučného prostředí, nabízí aktivity k zamyšlení nad původem hluku a možnostmi jeho regulace. Je určen pro žáky 4. nebo 5. ročníku ZŠ.

4  Jak bys popsal hluk?  Představ si, že se pokoušíš někomu, kdo vůbec neví, co toto slovo znamená, vysvětlit jeho význam. Co mu řekneš? 

5  Zvuk se šíří pomocí zvukových vln. Když vznikne zvuk, začnou se vzduchem šířit vibrace podobně, jako když upustíš kámen do rybníka, vytvoří se na hladině kruhy. Šíření zvuku prostorem je tedy podobné rozbíhání kruhů na hladině rybníka.  Které ze zvuků, co znáš, jsou nejhlasitější?  Většinou je hluk popisován jako nechtěný zvuk. Vytvoř seznam zvuků, které bys mohl nazvat hlukem.

6  Úder  Zpěv  Cvrlikání  Zahřmění  Vrzání  Povzdech  Bučení  Šumění  Řev  Křik  Ťuknutí  Kňučení  Pískání  Ňafání  Štěkot  Zvonění  Náraz  Burácení  Křik  Sténání  Bzučení  Předení  Ječení  Bouchnutí  Bědování  Vrnění  Žvanění  Pípání

7  Motocykl  Padání deště  Rocková hudba  Tikot hodin  Sekačka na trávu  Lidská řeč (běžný rozhovor)  Nákladní automobil - startování  Šepot Který z těchto zvuků může poškodit tvůj sluch?

8  Hluk měříme v jednotkách zvaných DECIBELY. Jejich zkratka je dB.  Nejslabší zvuk, jaký můžeš slyšet má hlasitost 1 dB.  Zvuk silný tak, že způsobuje bolest má hlasitost 120 dB.  Zvuk silnější než 80 dB se obvykle nazývá hluk.  Hluk může poškodit tvůj sluch, jsi-li mu vystaven delší dobu.

9  Méně než 50 dB – relativní ticho, klid  50 – 60 dB norma  60 – 80 dB hlučné prostředí  80 – 100 dB tato hladina zvuku je nebezpečná  100 – 120 dB škodlivá hladina hluku  120 – 140 dB tato hladina hluku způsobuje bolest  Přes 200 dB může přivodit smrt

10  Z čeho se skládá naše ucho?

11 Vnější ucho, je tvořeno nálevkovitým ušním boltcem, který směřuje zvukové vlnění zachycené ve vzduchu na tympanickou membránu (bubínek). Zvuk způsobuje vibrace bubínku. Ve středním uchu vibrace postupují přes 3 malé kůstky (kladívko, třmínek, kovadlinka) do vnitřního ucha. Ve vnitřním uchu se zvuk přenáší po slabých vlasových buňkách do hlemýždě a je vysílán jako elektrický impuls po sluchovém nervu do mozku. Ucho se skládá z těchto částí:

12  Být zdrojem nepohody  Rušit komunikaci  Být příčinou nepřiměřené únavy  Snižovat výkonnost při práci nebo při hře  Narušovat soustředění  Ničit sluch !

13  Jakýkoliv hluk může být příčinou tvého podráždění.  Jestliže jsi často vystaven hluku, je pravděpodobné, že se ti zhorší sluch.  Zhoršení sluchu probíhá pomalu a je trvalé.  Sluch který ztratíš, již nikdy nezískáš zpět.

14  Přemýšlej, kde je větší hluk – ve škole nebo doma?  Jak se cítíš v hlučném prostředí?  Možná rozdílně reaguješ na různé druhy hluku.  Náhlý hluk možná vyvolá tvůj úlek.  Dlouhodobý hluk pravděpodobně způsobuje, že se cítíš unavený a začne tě bolet hlava.  Velmi silný hluk může způsobit šumění v uších a otupení sluchu.

15  Prásknutí dveřmi  Odhození aktovky  Vymysli další příklady

16  1. lidé se mají v hlučném prostředí zdržovat co nejkratší dobu  2. je třeba zabránit vzniku hluku  3. zamezujeme pronikání hluku do uší

17 1. Hlasitý zvuk může poškodit můj sluch. 2. Uvnitř ucha je bubínek. 3. Ztráta mého sluchu může být vyléčena. 4. Ve středním uchu jsou 2kůstky. 5. Příjemný hlasitý zvuk (například hlasitá hudba), poškodí sluch méně,než nepříjemný hluk( například výstřel). 6. V mém středním uchu jsou vlasy, které mi pomáhají slyšet. 7. Ztratit sluch můžeš jenom ve stáří. 8. Můj sluch je cenný a musím si ho vážit.

18  Jak hlučný je tvůj domov?  Které druhy hluku mohou vznikat přímo ve vaší rodině, nebo je můžeš slyšet ze sousedních domů i bytů.

19 Pamatuj si: Jestliže jsi doma hlučný, tvoji sousedé tě pravděpodobně slyší také a hluk, který způsobuješ je může obtěžovat. Vymysli a nakresli obrázek hlučného domu, jak si jej představuješ. Napiš, které činnosti se dějí v různých místnostech.

20  Napiš seznam všech strojů, které můžeš najít v kuchyni, v obývacím pokoji, garáži apod.  Představ si, jaké by to bylo, kdyby všechny přístroje pracovaly a hlučely najednou.

21  Ačkoliv většina lidí není trvale v práci vystavena hluku, některá zaměstnání jsou velmi hlučná a tím i nebezpečná.  Vytvoř seznam všech lidí, o nichž si myslíš, že mají hlučné zaměstnání.  Je práce ve škole hlučná?  Mnoho lidí, kteří pracují v hlučném prostředí, si neuvědomuje nebezpečí, kterému je vystaveno. Lidé si myslí si, že si už na hluk zvykli, ale pravdou je, že se jejich sluch stále zhoršuje.  Jak si mohou lidé v hlučném prostředí chránit sluch?

22  Vytvoř seznam zaměstnání, která jsou nebezpečná, protože si v nich člověk může poškodit sluch.

23  Napiš seznam všech druhů vozidel jezdících po silnici.  Nakresli všechna vozidla na obrázek, ale jen tužkou.  Přemýšlej, která jsou hlučná, která méně.  Nejhlučnější vozidla vybarvi červeně a ty nejtišší zeleně.  Proč jsou lidé znepokojeni hlukem silniční dopravy?

24  Motocykl způsobuje až čtyřikrát větší hluk než automobil.  Někteří majitelé motocyklů odstraňují tlumiče ze svých výfukových systémů. Chtějí tak udělat své stroje ještě hlučnější a tím zajímavější.  Existuje i tichá doprava?

25  Letadla způsobují největší hluk při……………….  Letadla musí dodržovat při letu určité trasy. Ty se nazývají letecké dráhy.  Některá trysková letadla jsou nadzvuková.  (Rychlost zvuku je 340 km/ s.)  Když letadla překonají rychlost zvuku, vytvářejí akustickou ránu. (dunivé zvuky)  Trysková letadla jsou nejhlučnější.(Př.: Když v Londýně vzlétá v noci letadlo, může vzbudit až 45 000 lidí.)

26  Nakresli svou představu tichého města.  Jaké bys navrhl změny, aby byli lidé spokojeni s dopravou ve městě?

27  Prasata nás svým kvičením mohou ohlušit.  Nejobecnějším zvukem je hláska A. je zastoupena v každém jazyce.  Nejsilnější zvuk byl vytvořen v laboratoři. (210dB)  První zákony proti hluku byly zavedeny již před naším letopočtem. (720 l.př.n.l.)  Ve Velké Británii nesmí být používány sirény automobilů po půlnoci. Pouze hasiči, policie a záchranná služba mohou sirény požít kdykoliv. Zmrzlináři, kteří mají zvonkohru mohou ji používat až odpoledne. Rozlišují tak nutný a zbytečný hluk.  V některých zaměstnáních je povinné nosit ušní chrániče.

28  KONEC?  To záleží na vás.

29  Použité materiály: Galerie obrázků Microsoft


Stáhnout ppt "Žijeme v hlučném prostředí, dokážeme to změnit? Mgr. Jana Vaňková."

Podobné prezentace


Reklamy Google