Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Jehlan: Prezentace je věnována jehlanům. Seznamuje žáky s vlastnostmi jehlanů a učí je počítat povrch a objem jehlanu. Předpokládá se využívání.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Jehlan: Prezentace je věnována jehlanům. Seznamuje žáky s vlastnostmi jehlanů a učí je počítat povrch a objem jehlanu. Předpokládá se využívání."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace Jehlan: Prezentace je věnována jehlanům. Seznamuje žáky s vlastnostmi jehlanů a učí je počítat povrch a objem jehlanu. Předpokládá se využívání modelů.

3 hlavní vrchol boční hrana výška boční stěna vrchol podstavy podstavná hrana podstava Pětiboký jehlan Podstava je čtyřúhelník, boční stěny jsou trojúhelníky.

4 Pravidelný čtyřboký jehlan Pravidelný čtyřboký jehlan má čtvercovou podstavu a přímka procházející hlavním vrcholem a průsečíkem úhlopříček podstavy je k oběma úhlopříčkám kolmá.

5 Rýsujeme pravidelný čtyřboký jehlan: 45° A DC B 1)Narýsujeme tence obraz čtvercové podstavy. 2)Sestrojíme průsečík S úhlopříček podstavy a hlavní vrchol V. V A DC B S V A D C B 3)Doplníme boční hrany a tlustou čarou Vyznačíme viditelnost.

6 Povrch jehlanu je součet obsahů všech jeho stěn. V A D C B postava rozvinutý plášť

7 V A D C B v Objem jehlanu

8 Použité zdroje ODVÁRKO, Oldřich a Jiří KADLEČEK. Matematika pro 9. ročník základní školy. 3. vyd. Praha 1: Prometheus, spol. s.r.o., 2001. Učebnice pro základní školy. ISBN 80-7196-212-0. Obrázky Galerie Microsoft Office – klipart NEUVEDEN, Neuveden. aristoteles [online]. [cit. 13.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.aristoteles.cz/matematika/stereometrie/jehlan.gif NEUVEDEN, Neuveden. gymhol [online]. [cit. 13.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.gymhol.cz/projekt/matika/py_praxe/Pytagpraxe_sou bory/image131.gif


Stáhnout ppt "Anotace Jehlan: Prezentace je věnována jehlanům. Seznamuje žáky s vlastnostmi jehlanů a učí je počítat povrch a objem jehlanu. Předpokládá se využívání."

Podobné prezentace


Reklamy Google