Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010."— Transkript prezentace:

1 Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010

2 15. Ochrana přírody a pohyb v horách 4 h. Sníh - druhy a charakteristika Základní druhy sněhu a jejich charakteristika Lyžování a ochrana přírody Zásady pohybu a pobytu na horách Bílý kodex FIS Vybavení pro zvýšení bezpečnosti Doplňující pravidla

3 Sníh - druhy a charakteristika

4 MOJŽÍŠ (2005)

5 Zásady bezpečného pohybu lyžaře v zimní přírodě Ohleduplnost a zodpovědnost Ochranné přilby, brýle a další vybavení Dodržování pravidel – „Bílý kodex“ FIS Vhodná délka a tvrdost lyží (snowboardu) i holí Bezpečnostní vázání, brzdy (řemínky) Vhodná výstroj z funkčních materiál Upraveno podle: PSOTOVÁ, PŘÍBRAMSKÝ aj. (2005)

6 Ohled na jiné. Každý se musí chovat tak, aby neohrozil jinou osobu a nezpůsobil škodu. Výzbroj provozně bezpečná, lyže s brzdou nebo řemínkem, snowboard přichycen k přední noze řemínkem. Přiměřená rychlost a chování. Každý musí jet rychlostí a způsobem odpovídajícím jeho schopnostem, podmínkám a počasí. Volba směru. Každý má možnost vybrat si na svahu svůj směr jízdy. Musí však jet tak, aby se vyhnul nebezpečí srážky s osobou pohybující se pod ním. Předjíždění. Předjíždět se může zleva i zprava, ale vždy s takovým odstupem, aby bylo možné zareagovat na pohyb předjížděné osoby. Přejíždění svahu a křížení cesty. Každý, kdo vjíždí na sjezdovou trať nebo ji přejíždí, musí dávat pozor a sledovat vše pod sebou i nad sebou, aby tak mohl učinit bez nebezpečí pro svou osobu i jiné. Stejně je třeba se chovat při zahájení jízdy po každé zastávce. Bílý kodex

7 Zastavení. Nikdo se nesmí zastavovat (není-li to nevyhnutelně nutné) na sjezdovce, na přejezdech a místech, která nedovolují dobrou viditelnost. V případě pádu se musí co nejrychleji zvednout. Zastavit a stát se může pouze na pokraji sjezdovky. Stoupání. Stoupat po trati se smí pouze po okraji, se zvláštní opatrností v místech se zhoršenou viditelností. Platí i pro sestup. Respektování signalizace. Všichni musí respektovat veškerá značení umístěná na sjezdových tratích a lyžařských cestách. Na křižovatkách s veřejnou komunikací nebo trasou lyžařského vleku má přednost účastník silničního provozu a lyžař na vleku. Případ nehody. Každý je povinen v případě nehody a zranění jiného účastníka na sjezdové trati poskytnout první pomoc. Identifikace. Každý účastník i svědek nehody je povinen poskytnout základní údaje o své osobě.

8 Na túru se vydávat v počtu nejméně tří osob. Před odchodem na túru oznámit trasu a čas návratu. Zjistit aktuální stav počasí a podmínek na trase. Nepodcenit zimní nebezpečí hor. Nepřeceňovat schopnosti své ani ostatních členů skupiny. Mít odpovídající výstroj a výzbroj. Pohybovat se po značených cestách a tratích. Při nemožnosti návratu dát zprávu ubytovateli nebo HS. Chránit přírodu a veškeré značení. Řídit se pokyny Horské služby. Nevstupovat do lavinových polí či jinak zakázaných míst. Zásady pobytu a pohybu na horách

9 Při zabloudění Zachovat klid a rozvahu. Postupovat systematicky po výrazných bodech a dostat se na značenou cestu. Dosáhnout nejbližšího ubytovacího zařízení. Vyslat nouzové signály (6x za minutu), volat tísňovou linku 112.

10 Chování ve snowparku Ohled na ostatní. Nevjíždět na překážku, je-li blokována jinými účastníky. Na jedné překážce pouze jeden lyžař nebo snowboardista. Jednotlivec. Užívá překážky, kde vidí z nájezdu na dopad. Skupina. Domluví užívání překážky s jinými účastníky. Kontrola. Před vlastním užitím překážky je nutné zkontrolovat její technický stav a nesrovnalosti nahlásit správci snowparku. Rozjezd. Uživatel překážky se zastaví před vjezdem na překážku a vyčká na povel „volno“. Na překážku nesmí najíždět z „plné jízdy“. Doskok. Po pádu při doskoku co nejrychleji uvolnit prostor. Stání. V místech křižování stop a ve výjezdových prostorách není dovoleno stát, je nutné v těchto místech dbát zvýšené opatrnosti. Stoupání. K rozjezdovému místu stoupáme mimo trať určenou ke sjezdu.

11 Chování na běžeckých tratích Ohled na ostatní. Signalizace, směr a běžecká technika. Jezdit pouze ve směru vyznačeném na trati, ve stopě na klasickou techniku se nebruslí. Volba stopy. Pomalejší jezdí vpravo. Předjíždění. Lze z obou stran v dostatečné vzdálenosti. Protijízda. Jezdí se vpravo, sjíždějící lyžař má přednost. Vedení holí. Přizpůsobení rychlosti jízdy podmínkám. Uvolnění stopy. Při pádu či zastavení nezůstat ve stopě, stát stranou. Případ nehody. Identifikace.

12 Doplňující pravidla pro skupiny osob Volba místa pro zastavení. Přehledné, shora viditelném místo. Zastavení. Přijíždějící člen zastavuje vždy pod stojícími ve skupině. Zahájení jízdy a sjezd šikmo. Kdo vjíždí na sjezdovou trať nebo jede šikmo svahem, sleduje vše pod sebou i nad sebou, aby neohrozil sjíždějící osoby. Přehlednost trati. Nácvik neprovádíme v úzkých a nepřehledných úsecích sjezdové nebo běžecké tratě. Pro cvičení šikmo svahem zvolíme širokou trať, aby zbyl ostatním prostor na předjíždění. Jízda „v hadu“. Pouze na širokých a přehledných místech nebo při malé hustotě lyžařů a nekřižujeme trať až k úplnému kraji. Jízda na vleku. Do fronty se řadíme v pořadí, jak jsme přijeli. Po vyjetí opustíme výstupní prostor a čekáme na volném prostranství. Organizace skupiny. Učitel stojí čelem ke slunci nebo proti větru, skupina stojí zády ke slunci či větru a neohroženě sleduje pokyny.

13 Doplňující pravidla pro snowboardisty Změna směru. Uskutečnit s ohledem na boční postoj na snowboardu s omezeným viděním na jednu stranu. Způsob jízdy. Dle podmínek a schopností. Rovnováha. Omezená vzhledem ke společnému připevnění obou nohou. Zastavení. Na shora dobře viditelném místě, nesedět pod zlomem. Použití vleků a lanovek. Pouze pokud zvládneme vyjet s jednou nohou uvolněnou z vázání. Nastoupení a vystoupení ze snowboardu. Na okraji tratě na viditelném místě. Bezpečnostní popruh. Vždy připevněn k přední noze. Jízda mimo trať. Zakázána v přírodních parcích.

14 K o n e c Autorský kolektiv: KOMEŠTÍK B., FINKOVÁ D., KRNÁČ P. a NOVÁK M.


Stáhnout ppt "Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010."

Podobné prezentace


Reklamy Google