Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Radioterapie Ca prsu (zkušenosti odjinud) M. Nedvědová KSW (Kantonsspital Winterthur), Klinik für Radio-Onkologie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Radioterapie Ca prsu (zkušenosti odjinud) M. Nedvědová KSW (Kantonsspital Winterthur), Klinik für Radio-Onkologie."— Transkript prezentace:

1 Radioterapie Ca prsu (zkušenosti odjinud) M. Nedvědová KSW (Kantonsspital Winterthur), Klinik für Radio-Onkologie

2 Přístrojové vybavení  Varian True beam MLC EPID

3 MLC (multileaf collimator)

4 EPID (Electronic portal imaging device)

5 Proč a jak RT funguje  Schopnost zdravých a nádorových buněk nastartovat reparační procesy je rozdílná  Celková D je rozdělena do velkého počtu malých frakcí aplikovaných po ukončení reparačních procesů. Tak je rozdíl v reparačních schopnostech nádorových a zdravých buněk násoben

6 Standard  Pacientky podstupující výkon zachovávající prs jsou indikovány k adjuvantní radioterapii na podkladě výsledků různých studií vždy  Kritéria jedné z nich: Pt. po radikální mastektomii Pt. po lumpektomii s RT Pt. po lumpektomii bez RT  Incidence lokální recidivy po 20 letech byla u ozařovaných pacientek 14,3 % a u pacientek se samotnou lumpektomií 39,2 %  Přínos radioterapie byl nezávislý na pozitivitě uzlin

7 Frakcionac e Standard  V současnosti používáno schéma 2,0Gy/frakci, 5x týdně (= 5–7 týdnů) do D = 50Gy +příp. Boost (dosycení lůžka tumoru) do D = 60Gy  Frakcionace, která nesplňuje výše uvedená kritéria je tzv. alterovaná frakcionace (nekonvenční)

8 Alterovaná frakcionace  2,66Gy/frakci, 5x týdně, (3 týdny)  IORT – 20Gy jednorázově (MV/e - )  Ozáření hrudní stěny  Ozáření regionálních lymfatických oblastí  APBI (accelerated partial breast irradiation – 1-10 frakcí v max. 5 dnech)  IMRT  iBRT (pooperační intersticiální brachy)  Respiratory gating (breath – holding)

9 Průběh ozařování Fixace

10 Komplikace  Závisí na vnímavosti ozařovaného pacienta  Celkové: změny v krevním obraze, nevolnost, únava, nechutenství...  Lokální: postižení kůže – z počátku pocit horka a pálení prsu (hrudní stěny), celkově zvýšená senzitivita

11 Akutní  I. Stupeň – erytém. Objevuje se u zvýšeně vnímavých jedinců již po 2 týdnech od 1. ozáření. Později dochází k suché deskvamaci  II. Stupeň – kůže reagovat rozvojem mokvavých ploch až tvorbou puchýřů a je náchylnější k sekundárním infekcím  III. Stupeň – Vzácně. Dochází k nekróze a k rozvoji radiačního vředu  Výraznější reakce bývá v místech se zapářkou a mechanicky drážděnou kůží. Příznaky bývají doprovázeny bolestí, svěděním.

12 Chronické  Objevují se po měsících a letech – atrofie, změna pigmentace kůže, fibrotizace (i podkoží) epilace, poškozením mikrovaskularity (teleangiektázie, lymfedém)  Radioterapie ovlivňuje i funkci potních a mazových žláz. V průběhu záření dochází v ozařované oblasti ke ztrátě ochlupení. Zda je ztráta dočasná či trvalá, závisí na individuální citlivosti a aplikované dávce.

13 Po RT Po ukončení RT dochází k ústupu potíží. K zabránění případné ztuhlosti ramenního kloubu po předchozí operaci prsu a podpažní jamky jsou vhodné jednoduché rehabilitační cviky.

14 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Radioterapie Ca prsu (zkušenosti odjinud) M. Nedvědová KSW (Kantonsspital Winterthur), Klinik für Radio-Onkologie."

Podobné prezentace


Reklamy Google