Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický okruh: Finanční gramotnost Název materiálu: Finanční podpora při ztrátě zaměstnání Číslo materiálu:VY_62_Finanční gramotnost_1.A_FG_1_ 12(20) Autor: Ing. Vladimír Kasík Datum tvorby: 01. 01. 2013 Všechny neocitované myšlenky patří autorovi.

2 Anotace Bezpečně zvládat nepříjemnou ztrátu a situaci ztráty zaměstnání je uměním. Jaké máme nároky na dávky v nezaměstnanosti a kam se obrátit, tyto informace nabízí tento materiál.

3 Finanční podpora při ztrátě zaměstnání Ztráta zaměstnání je nepříjemná. Jak postupovat, aby šance opět nalézt zaměstnání byla dobrá?

4 Dostal jsem výpověď. Mám hledat práci okamžitě? Ano, u profesí, se SŠ nebo VŠ vzděláním, trvá výběr zaměstnanců měsíce (výběrové řízení, vstupní pohovor, vyhodnocení kandidátů). Proto začít hledat okamžitě, i když Vás vezmou na ÚP do evidence až den následující po skončení pracovního poměru.

5 Jak si mám práci hledat? čtení inzerátů, dotazování v podnicích webové portály hlavně ale známí, příbuzní, spolužáci, sousedé, bývalí kolegové také veletrhy pracovních příležitostí, pracovní a personální agentury, na ÚP slouží portál (http://por­tal.mpsv.cz/i­kiosek), Job cluby a nebojte se do ciziny, dokud můžete….

6 Registrace na úřadu práce ÚP vám může zprostředkovat nové zaměstnání. Zároveň s registrací žádáte o podporu a neplatíte jinak povinné zdravotní a sociální pojištění.

7 Musím na úřad práce? Ano. Požádat o zprostředkování zaměstnání nejpozději do tří pracovních dnů po skončení zaměstnání. Žádost pouze osobně. Nesplňujete-li podmínky registrace, ÚP vás o tom vyrozumí.

8 Mohu požádat jen o podporu bez zprostředkování zaměstnání? Ne. Nelze žádat jen o podporu a nelze požadovat zařazení do evidence uchazečů jen proto, abyste splnili podmínku pro poskytnutí sociální dávky.

9 Podpora v nezaměstnanosti Při ztrátě zaměstnání vám stát nabízí za určitých podmínek finanční podporu pro zmírnění následků výpadků příjmů.

10 Kdo má nárok na podporu v nezaměstnanosti? pokud jste vykonávali min 12 měsíců zaměstnání nebo výdělečnou činnost, která zakládá povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění a příspěvek v nezaměstnanosti, za poslední 2 roky musíte požádat ÚP, kde jste vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání ke dni, přiznání podpory v nezaměstnanosti nesmíte brát plný invalidní důchod

11 Výše podpory v nezaměstnanosti V prvních 2 měsících je to 65 %, další 2 měsíce 50 % a po zbývající dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku, za poslední kalendářní měsíc 45% pokud jste před vzetím do evidence bez vážného důvodu ukončili poslední zaměstnání sami nebo dohodou se zaměstnavatelem

12 Délka podpory do 50 let věku 5 měsíců nad 50 let a do 55 let věku 8 měsíců nad 55 let věku 11 měsíců

13 Kdo nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti? Pokud byl v 6 měsících před vzetím do evidence uchazečů skončen pracovně-právní vztah z důvodu porušení povinností zvlášť hrubým způsobem. Také se neposkytuje po dobu: pobírání nemocenských dávek pobírání podpory při rekvalifikaci po dobu výkonu vazby

14 Zdroje: Informační portál MPSV ČR, www.mspv.czwww.mspv.cz kliparty MS Office


Stáhnout ppt "Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0673 Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický."

Podobné prezentace


Reklamy Google