Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu 213 – Ceniny - VY_32_INOVACE_ Autor Ing. Jana Kulhavá Tematická oblast Účetnictví pro OA Ročník Třetí Datum tvorby Říjen 2013 – únor 2014 Anotace Materiál je určen pro výuku tematického celku základy účetnictví pro podnikatele a podniky… Metodický pokyn Materiál obsahuje výklad, příklady k procvičení, písemné práce.

2 Anotace:  Vysvětlit členění cenin, zásady účtování, problematiku stravenek do provozoven veřejného stravování.

3

4 Osnova:  1) členění cenin  2) zásady účtování  3) stravenky do provozoven veřejného účtování  4) procvičení

5 213 - CENINY  Členění: AÚ  1) poštovní známky  2) dálniční kupóny  3) kolky  4) telefonní karty  5) karty na PHM  6) stravenky do provozoven veřejného stravování

6 Zásady účtování:  1) VPD – nákup cenin (obecně)213/211  2) nákup poštovních známek je možný 2 cestami:  a) nákup 213/211 a následně spotřeba 518/213  b) při nákupu přímo do spotřeby 518/211

7  3) VÚD - spotřeba kolků538/213  4) VÚD - spotřeba kupónů, telefon. karet, karet na PHM 518/213  5) VÚD – schodek (manko)569/213  6) VÚD – předpis schodku335/668  7) …… - úhrada schodku211,221,331/335

8  8) VÚD - přebytek cenin213/668  9) VÚD - živelnou katastrofou zničeny ceniny 582/213  10) VÚD - předpis pojišťovně 378/688  11) VBÚ - úhrada od pojišťovny 221/378

9 STRAVENKY do provozoven veřejného stravování

10 Zásady účtování:  - v podnikové praxi složité účtování (DPH, provize ….)  - právo zaměstnavatele (nikoliv povinnost)  - ZL může hradit celou či část stravenky  - právní úprava:  a) zákonem o daních z příjmů  b) zákoníkem práce (vyhláška k výši stravného)  c) zákonem o účetnictví

11  ZL účtuje:  a) 55 % hodnoty stravenky do daňově uznaných nákladů na MD 527 – Zákonné sociální náklady  b) nad 55 % hodnoty stravenky do daňově Neuznaných nákladů na MD 528 – Ostatní sociální náklady

12 1. příklad  Podnik nakoupil na fakturu 900 ks stravenek, hodnota 1 stravenky je 75 Kč.  A) ZL hradí 40 % hodnoty stravenky, 60 % si hradí sám ZC  B) ZL hradí 70 % hodnoty stravenky, 30 % hradí sám ZC  C) ZL hradí 100 % hodnoty stravenky

13 Použité zdroje:  Zákon o účetnictví č. 563/1991 Sb.,novela č. 503/2012 Sb.  Vzorový účtový rozvrh 2013  Rozvaha a výsledovka 2013  Pavel Štohl,Učebnice účetnictví 2013 pro střední školy a veřejnost, 1. díl. Znojmo, 2013  Obrázek –


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google