Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rudyard Kipling – Mauglího.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rudyard Kipling – Mauglího."— Transkript prezentace:

1

2 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rudyard Kipling – Mauglího bratři ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/21.0816 Práce s textem úryvku knihy Rudyarda Kiplinga – Mauglího bratři.

3 Datum vytvoření projektu duben 2012 Ročník5. Popis prezentace Práce s textem úryvku dobrodružné literatury.

4 RUDYARD KIPLING MAUGLÍHO BRATŘI

5 Úryvek z knihy Dusno bylo ten večer v Séónijské pahorkatině. O sedmé procitl táta Vlk z denního spánku, podrbal se, zívl a jednu po druhé natáhl tlapy, aby ze špiček zahnal ospalost. Máma Vlčice ležela mohutným šedým čenichem opřena o čtvero rejdivých, kníkavých vlčat. Do sluje, ve které přebývali, jim svítil otvorem měsíc. „Augrr!” ozval se táta Vlk, „ je čas jít na lov.” Užuž chtěl sběhnout ze stráně, a tu se před ním na prahu mihlo cosi šerého s huňatým ohonem a zakňučelo: „ Zdar tobě, vlčí náčelníku. Zdar a silné tesáky tvým dětičkám, nechť tady na světě nezapomínají na hladovce.” Byl to šakal – Tabákí neboli Dojídač – a indičtí vlci Tabákím opovrhují, protože jen lítá a lumpačí a klevetí a živí se hadry a kůžemi z vesnického smetiště. Ale přitom z něho mají strach, protože on se z celé džungle nejspíš pomine: to se pak přestane bát, běhá pralesem a kdekoho kouše. Před pominutým Tabákím uteče a zaleze i tygr, protože nic horšího než pominutost nemůže dravce potkat. My tomu říkáme vzteklina, onizas dívání neboli pominutost – a prchají před ní, jak mohou. „Pojď dál a podívej se, ” řekl upjatě táta Vlk, „ale k snědku tady nic není.” Chvíli poseděl a liboval si, jaké lumpáctví zas provedl, až najednou škodolibě řekl.

6 Pokračování úryvku… „Mohutný Šér Chán střídá loviště. Prozradil mi, že příští měsíc bude lovit tady na pahorkatině.” Tygr Šér Chán bydlel dvacet mil poblíž řeky Vaingangy. „Vždyť na to nemá právo!” utrhl se zlostně táta Vlk. „ Podle zákona džungle nemá právo stěhovat se jinam, dokud to předem neoznámí. Vyplaší nám zvěřna deset mil kolem a já – já abych lovil za dva.” „Však mu matka pro nic za nic neříkala Langrá( Chromec),” pronesla klidně máma Vlčice. „Od narození je na jednu nohu chromý, proto taky zabíjí jenom dobytek. Vesničané od Vaingangy se na něj zlobí a teď nám přijde rozzlobit ještě naše vesničany.Široko daleko budou po něm v džungli slídit, a my abychom pak i sdětmi utíkali před zapálenou trávou. Moc jsme za to Šér Chánovi vděčni.” Úryvek z knihy džunglí

7 JOSEPH RUDYARD KIPLING http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rudyard_Kipling.jpg

8 Práce s textem úryvku: 1.V jakém prostředí se odehrával děj příběhu? ……………………………………………………………… 2. Vypiš, která zvířata vystupují v ukázce? ………………………………………………………………… 3. Napiš jména zvířat z ukázky: …………………………………………………………………………………………

9 Řešení úkolu č. 1 až 3 V JAKÉM PROSTŘEDÍ SE ODEHRÁVÁ DĚJ UKÁZKY: DŽUNGLE VYPIŠ, KTERÁ ZVÍŘATA V PŘÍBĚHU VYSTUPUJÍ: VLK, VLČICE, ŠAKAL, TYGR NAPIŠ JMÉNA ZVÍŘAT Z DANÉ UKÁZKY: TABÁKÍ neboli DOJÍDAČ, ŠÉR CHÁN,LANGRÁ( CHROMEC)

10 Další úkoly k textu… 4. Víš, jak se nazývala oblast, ve které se odehrával děj příběhu? ….................................................................................................. 5. Pamatuješ si název řeky z ukázky? ………………………………………………… 6. Proč bylo druhé jméno Šér Chána Chromec? ……………………………………………………………….

11 Řešení úkolů č.4 až 6 VÍŠ, JAK SE NAZÝVALA OBLAST, VE KTERÉ SE ODEHRÁVAL DĚJ? SÉÓNIJSKÁ PAHORKATINA PAMATUJEŠ SI NÁZEV ŘEKY Z UKÁZKY? VAINGANGA PROČ BYLO DRUHÉ JMÉNO ŠÉR CHÁNA CHROMEC ? OD NAROZENÍ JE NA JEDNU NOHU CHROMÝ.

12 Poslední úkoly k textu úryvku… 7. PROČ NEMĚLI RÁDI ZVÍŘATA A DOMORODCI ŠÉR CHÁNA? ……………………………………………………………………………………… 8. JAK VYHÁNĚLI DOMORODCI ŠÉR CHÁNA ZE SVÉ VESNICE? ………………………………………………………………………………………… 9. PROČ VLCI OPOVRHOVALI ŠAKALY? ……………………………………………………………………………………….. 10. JAK SE JMENOVALO LIDSKÉ MLÁDĚ Z DŽUNGLE? ………………………………………………………………………………………….

13 Řešení úkolů č. 7 až 10 7. PROČ NEMĚLI RÁDI ZVÍŘATA A DOMORODCI ŠÉR CHÁNA? PROTOŽE BĚHÁ PRALESEM, ZABÍJÍ DOBYTEK A KDEKOHO POKOUŠE. 8. JAK VYHÁNĚLI DOMORODCI ŠÉR CHÁNA ZE SVÉ VESNICE? ZAPALOVALI OHNĚ. 9. PROČ VLCI OPOVRHOVALI ŠAKALY? PROTOŽE JEN LÍTÁ A LUMPAČÍ A KLEVETÍ A ŽIVÍ SE HARDY A KŮŽEMI Z VESNICKÉHO SMETIŠTĚ. 10. JAK SE JMENOVALO LIDSKÉ MLÁDĚ Z DŽUNGLE? MAUGLÍ

14 Použité odkazy http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rudyard_Kipling.jpg


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rudyard Kipling – Mauglího."

Podobné prezentace


Reklamy Google