Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní činnosti Téma: In-line brusle Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní činnosti Téma: In-line brusle Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno."— Transkript prezentace:

1 Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní činnosti Téma: In-line brusle Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 5. září 2012 Metodický popis, (anotace): Podpora hodiny Netradiční sportovní činnosti

2 In-line bruslení Inline bruslení je mladý sport, rozšířený po celém světě

3 In-line brusle  Inline brusle jsou kolečkové brusle, které mají kolečka umístěná v jedné řadě za sebou. Samotná brusle se skládá z boty, rámu a koleček. Tyto části se liší podle způsobu použití bruslí. Neméně důležitou částí brusle jsou ložiska.

4 In-line bruslení dnes  Kondiční variantě (fitness) se věnuje stále více lidí. Stále více zájemců si získává i inline rychlobruslení. Závody se konají v mnoha variantách a délkách (od 200m po maratony a dálkové závody), a to jak na dráze, tak na silnici. Ve skateparcích dovádějí odvážní vyznavači aggressive bruslení na různých umělých překážkách. V Evropě jsou též rozšířené inline jízdy městy, například Paříž, Berlín, Londýn, Bratislava atd. V České republice je největší obdobnou akcí pravidelné noční bruslení v Opavě - Blade Nights, která se koná každou sobotu od května do září. Průměrný počet účastníků na této akci, která probíhá v ulicích města při zastavené dopravě, bývá okolo pěti set.

5 Typy in-line bruslí  hokejové; Tyto brusle vycházejí ze své lední varianty, kolečka jsou menší, často mají tzv. "rockering" (česky houpací rám) který umožňuje rychlé změny směru.  rychlobruslení Závodní brusle jsou typické nízkou botou vyráběnou z karbonu, která je tvarována přímo na nohu závodníka. Vnitřek boty je vyráběn z kůže. Na botu je připevněn dlouhý rám (též frame, či nůž). Jako materiál se používá slitina hliníku AL 7075. Rámy je možné vzhledem k botě posouvat horizontálně i vertikálně, dle techniky závodníka. Rámy se liší délkou - od 11.6-13.5 palců -, výškou a možností osazení koleček. Nejpoužívanější rámy jsou pro 4 kolečka velikosti 100mm, dětské rámy však mají kolečka 84- 90mm, případně pouze 3 kolečka velikosti 100-110mm. Mezi vrcholovými závodníky je v poslední době oblíbená kombinace 3+1, tedy 3 kolečka velikosti 110 a jedno velikosti 100mm. To je umístěné vždy na druhé pozici od špičky a umožňuje nižší postavení boty, což zlepšuje ovladatelnost celé brusle ve vysokých rychlostech. Kolečka jsou vyráběna z několika vrstev urethanu, který má ideální jízdní vlastnosti. Dříve se používalo 5 koleček menší velikosti, z pravidla 80-84mm. V případě delších závodu (24 hodin LeMans na bruslích) se často používají takzvané Semirace brusle, což je rychlobrusle s mírně zvýšeným kotníkem, který částečně omezuje závodní techniku, na druhou stranu však pomáhá chránit kotník před předčasnou únavou.  freestyle; Tyto brusle jsou typické krátkým rámem a menšími kolečky. Brusle se používá pro slalom a ježdění v městské zástavbě.  fitness Rekreační a fitness kategorie v současnosti splývají. Jedná se především o pohodlné brusle na kondiční jízdu. Někteří výrobci již používají velká kolečka i v této kategorii, což je výhodné pro překonávání drobných nerovností. Brusle je vybavena patní brzdou.  agresivní; Poznají se podle pevné skeletové boty a malých, tvrdých koleček. Brusle se skládá z boty, soulplatu a framu který může obsahovat 2 balanční kolečka která jsou menší a plastová. Jsou tam aby se člověk trefil na rail středem brusle. Jsou vhodné na skákání a provádění různých akrobatických triků na speciálních pevných překážkách. Jako překážky se využívají i městské prvky jako zábradlí, obrubníky a schody.  speciální; Do této kategorie se řadí ostatní brusle pro méně rozšířené disciplíny jako sjezd, alpine slalom a další. Brusle na inline slalom mají delší rám, na kterém je připevněno 5 menších koleček velikosti 80- 84mm, bota je vyšší, podobná botám na sjezd, má několik přezek pro maximální pevnost.

6 Základní chyby  1. Áčkový postoj Je vidět u začátečníků, kterým pomáhá udržet stabilitu. Po počáteční fázi by měl bruslař tento postoj odstranit a nahradit ho nůžkovým postojem. 2.Nůžkový postoj nám pomáhá při přejíždění nerovností (např. kostek a spár). Váha se rozloží na větší plochu a předejdeme riziku pádu. Při áčkovém postoji hrozí zastavení bruslí a následuje pád.

7

8 Používání hran  Všichni z nás si chce bruslení co nejvíce užít. Předpokladem pro jízdu vpřed je skluz na bruslích. Abychom dosáhli co nejdelšího skluzu, je potřeba brusle směřovat na vnější hrany. Kotníky vytlačujeme směrem ven. Po skluzu následuje odraz vždy z vnitřní hrany.

9 Brždění Patří k nejzákladnějším dovednostem bruslaře. Bohužel ani pokročilí tuto techniku neovládají. Jsou tak nebezpeční sobě i okolí. Základní typy brzdění jsou: pluhem, brzdou, T-stopem.

10 Náměty pro in-line bruslaře  Překonání určité trasy  In-line hokej  Akrobatické a artistické prvky: schodiště, rampy,zábradlí…  Pohyb s pomůckami

11 Použité zdroje: vlastní, http//cs.wikipedia.org.//


Stáhnout ppt "Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní činnosti Téma: In-line brusle Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno."

Podobné prezentace


Reklamy Google