Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti."— Transkript prezentace:

1 ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE

2 OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Skládá se z jádra a pomocných systémových nástrojů. Hlavním úkolem operačního systému je zajistit uživateli možnost ovládat počítač, vytvořit pro procesy stabilní aplikační rozhraní (API) a přidělovat jim systémové zdroje. Operační systém je velmi komplexní software, jehož vývoj je mnohem složitější a náročnější, než vývoj obyčejných programů.

3 FUNKCE OPERAČNÍHO SYSTÉMU ovládání počítače ovládání počítače – umožňuje uživateli spouštět programy, předávat jim vstupy a získávat jejich výstupy s výsledky abstrakce hardware abstrakce hardware – vytváří rozhraní pro programy, které abstrahuje ovládání hardware a dalších funkcí do snadno použitelných funkcí (API) správa prostředků správa prostředků – přiděluje a odebírá procesům systémové prostředky počítače (operační paměť, procesor, pevný disk, vstupně-výstupní zařízení)

4 OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS všechny programy a operace spuštěné ve Windows se provádějí v nějakém okně Zde můžeme okno pomocí myši přesunout na jinou pozici

5 OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS Minimalizuje okno Zavře okno i program Maximalizuje okno zástupce zástupce – odkaz na skutečný objekt složka složka - je něco jako pořadač, kam se mohou ukládat soubory, ale lze tam umísťovat i další složky soubor soubor je položka obsahující souhrn souvisejících informací – textový soubor, digitální fotografie, tabulky apod.

6 POČÍTAČ VE ŠKOLE vlastní Dokumenty Každý má k dispozici vlastní Dokumenty o velikosti 500 MB, do kterých si může ukládat své soubory. Dostanete se k nim přes zástupce na ploše, nebo přes disk H. Texty Adresář Texty – slouží k předávání souborů studentům, nelze do něj nic ukládat, pouze z něj kopírovat Vypracované úkoly Adresář Vypracované úkoly – slouží k ukládání hotových prověrek a samostatných prací, je možné do něj kopírovat, nelze z něj nic stahovat ttp://cmg.prostejov.cz/report/ Kde se podívat, zda nám někdo nechodí na stránky - http://cmg.prostejov.cz/report/

7 GOOGLE APPS S příchodem na gymnázium je vám zřízen i účet na Google Apps. Pod školním přihlášením (prihlasovaciJmeno@cmgpv.cz) tak získáváte vstup do služeb Googlu – vlastní e-mailovou schránku na Gmailu, kalendář, YouTube a dalších. Někdy jej využijete i v hodině – např. na Disk Google vám může učitel It nahrávat soubory.

8 GOOGLE APPS S příchodem na gymnázium je vám zřízen i účet na Google Apps. Pod školním přihlášením (prihlasovaciJmeno@cmgpv.cz) tak získáváte vstup do služeb Googlu – vlastní e-mailovou schránku na Gmailu, kalendář, YouTube a dalších. Někdy jej využijete i v hodině – např. na Disk Google vám může učitel It nahrávat soubory.

9 STRUČNÁ HISTORIE VÝPOČETNÍ TECHNIKY 40. léta – elektronkové počítače – děrné pásky, děrné štítky, tzv. sálové počítače – plocha asi 160 m 2, hmotnost 30 tun 60. léta – tranzistory, později integrované obvody – zmenšování 70. léta – mikroprocesor, stolní počítače 80. léta – velký rozvoj osobních počítačů – PC


Stáhnout ppt "ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti."

Podobné prezentace


Reklamy Google