Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SOKOLOV okresní město v Karlovarském kraji v České republice město má okolo 24 500 obyvatel projekt bezpečné město.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SOKOLOV okresní město v Karlovarském kraji v České republice město má okolo 24 500 obyvatel projekt bezpečné město."— Transkript prezentace:

1 SOKOLOV okresní město v Karlovarském kraji v České republice město má okolo 24 500 obyvatel projekt bezpečné město

2 Kdo nese odpovědnost za bezpečnost občanů ve městě? Policie ČR Městská policie Zastupitelstvo města Rada města Starosta, místostarostové... VŠICHNI MÁME ODPOVĚDNOST

3 Filosofie projektu Veškeré aktivity v oblasti bezpečnosti realizujeme pro občana Musí být nastavena systematická spolupráce a koordinace Odstranění anonymity, nastavení osobní odpovědnosti na všech úrovních K dosažení úspěchu je nutná aktivní komunikace

4 Základní pilíře projektu Náš zákazník je občan Koordinace a spolupráce Pracovní skupiny Aktivní komunikace

5 NÁŠ ZÁKAZNÍK JE OBČAN

6 „Co od nás občan očekává primárně v oblasti bezpečnosti?“ že nebude muset zažívat protiprávní jednání na „vlastní kůži“ že nebude muset žít a pracovat v místě, kde je vysoká kriminalita

7 NÁŠ ZÁKAZNÍK JE OBČAN Naše poslání Primárně – předcházení, prevence, ochrana = snižování nápadu protiprávních jednání ve městě - pocit bezpečí občana. Sekundárně – objasněnost, pachatel je rychle dopaden, rychle odsouzen a potrestán - procentuelní úspěšnost. Je-li naplněna primární rovina, zlepšuje se i sekundární rovina = občan důvěřuje policii = občan komunikuje s policií.

8 NÁŠ ZÁKAZNÍK JE OBČAN Předcházení protiprávním jednáním Analýza rizikových oblastí a skupin. Realizace projektů prevence kriminality. Viditelná Policie na ulici.

9 NÁŠ ZÁKAZNÍK JE OBČAN Analýza rizikových oblastí Aktivní komunikace s občanem v době „než se něco stane“(občan, firma, instituce, minority...) = zjišťování potencionálního nebezpečí = opatření k zabránění hrozícího nebezpečí. V jednotlivých částech města soustavně analyzovat kriminalitu podle druhu a přijímat systémová opatření vedoucí k nápravě = neřešit problémy nahodile, ale systémově. Průzkumy zaměřené na pocit bezpečí občanů na území města a následně v okrscích - často nebývá shoda s materiály Policie – „Emoční strach“. Cílená a systematická příprava k zajištění veřejného pořádku při plánovaných kulturních a sportovních akcích.

10 NÁŠ ZÁKAZNÍK JE OBČAN Analýza rizikových skupin Senioři projekt Senioři I.

11 NÁŠ ZÁKAZNÍK JE OBČAN Analýza rizikových skupin Děti projekt Bezpečně na vycházku projekt Dopravní asistenti

12 NÁŠ ZÁKAZNÍK JE OBČAN Analýza rizikových skupi Cizinci Den národnostních menšin

13 NÁŠ ZÁKAZNÍK JE OBČAN Analýza rizikových skupi Občané v SVL Technická skupina MP

14 NÁŠ ZÁKAZNÍK JE OBČAN Analýza rizikových skupin Občané v SVL Technická skupina MP

15 NÁŠ ZÁKAZNÍK JE OBČAN Viditelná policie na ulici Hlídky v ulicích musí být vidět…..

16 NÁŠ ZÁKAZNÍK JE OBČAN Viditelná policie na ulici Policisté musí být zejména tam, kde je chce občan vidět – opatření TRASA, přechody, kulturní a společenské akce.

17 NÁŠ ZÁKAZNÍK JE OBČAN Viditelná policie na ulici Velká Británie Žluté vesty – „Naprostá samozřejmost, jsme tu pro občany“

18 NÁŠ ZÁKAZNÍK JE OBČAN Viditelná policie na ulici Velká Británie….

19 KOORDINACE A SPOLUPRÁCE

20 KOORDINACE A SPOLUPRÁCE Koordinační porady Sokolov – 1x za 14 dní úzká skupina, 1x za měsíc široká skupina. Plzeň – 1 x za 14 dní městský obvod, 1x za měsíc Magistrát. Plzeň – Odbor bezpečnosti a prevence kriminality.

21 KOORDINACE A SPOLUPRÁCE Komise bezpečnosti Sokolov – 1x za 2 měsíce. Plzeň – 1x za měsíc Magistrát, 1x za měsíc městský obvod.

22 KOORDINACE A SPOLUPRÁCE Expertní skupina Vytvořena jako poradní orgán Komise prevence kriminality a bezpečnosti. Je složena z odborníků – Policie ČR, Městská policie, Cizinecká policie, Probační a mediační služba, Městský úřad, Intervenční centrum, Státní zástupce, Lékař, Nevládní organizace, Řešení bezpečnosti v nejširším spektru – domácí násilí, šikana, cizinci, soc. vyloučené lokality, krádeže na osobách, senioři, atd.

23 PRACOVNÍ SKUPINY

24 Důvody zřízení Občan nechce komunikovat s institucí – nastavení osobní odpovědnosti na základní úrovni řešení bezpečnosti – policejní okrsky. Deklarace úzké spolupráce – řešíme bezpečnost společně.

25 PRACOVNÍ SKUPINY Policejní okrsky Sokolov – 9 policejních okrsků. Plzeň – 64 policejních okrsků. Policejní okrsky jsou stejné pro Policii ČR a Městskou policii. Do každého okrsku je přidělen policista, strážník a zastupitel – interdisciplinární skupina, která má „odpovědnost“ za bezpečnostní situaci v okrsku.

26 PRACOVNÍ SKUPINY Úkoly pracovních skupin Aktivní komunikace s občanem. Reagovat na riziková místa v okrsku, kde se občan necítí bezpečně. Reagovat na riziková místa v okrsku, kde je zvýšený nápad protiprávních jednání. Aktivní komunikace mezi sebou, policisté ze svými nadřízenými a zastupitelé v rámci Komisí pro bezpečnost a dále v Zastupitelstvu města.

27 PRACOVNÍ SKUPINY Komunikační diagram Občan Pracovní skupina Vedení PČR a MP Koordinační porada Pracovní skupina Zastupitelstvo

28 AKTIVNÍ KOMUNIKACE

29 Nestačí policista na ulici. Nestačí zřídit pracovní skupiny. Je nutné aktivně komunikovat s občanem. Občan musí vědět, kam se má obrátit a na koho, pokud bude mít problém. V místě kde žije a pracuje má svého policistu, strážníka a zastupitele. Musí být nastaveny přístupné komunikační prostředky. AKTIVNÍ KOMUNIKACE

30 Pasivní část – informace, kontakty, doporučení, statistiky, rozdělení okrsků, okrskové karty se jmény členů prac. skupin. Aktivní část - obousměrná komunikace občan –pracovní skupina, nebo občan – vedení PČR a MP AKTIVNÍ KOMUNIKACE Jak se spojit s pracovní skupinou KOMUNIKAČNÍ KANÁLY Plzeň www.bezpecnemesto.eu Sokolov www.bezpecnemesto.info Základ je komunikující policista v okrsku (školy, porady sdružení vlastníků, restaurace, podniky atd.)

31 AKTIVNÍ KOMUNIKACE Jak se spojit s pracovní skupinou VIZITKY Základ je komunikující policista v okrsku (školy, porady sdružení vlastníků, restaurace, podniky atd.)

32 AKTIVNÍ KOMUNIKACE Jak se spojit s pracovní skupinou INFO-SCHRÁNKY V OKRSKU Základ je komunikující policista v okrsku (školy, porady sdružení vlastníků, restaurace, podniky atd.)

33 AKTIVNÍ KOMUNIKACE Jak se spojit s pracovní skupinou INFORMATIVNÍ BROŽURY Základ je komunikující policista v okrsku (školy, porady sdružení vlastníků, restaurace, podniky atd.)

34 AKTIVNÍ KOMUNIKACE Jak se spojit s pracovní skupinou VEŘEJNÁ SETKÁNÍ S OBČANY Základ je komunikující policista v okrsku (školy, porady sdružení vlastníků, restaurace, podniky atd.) Pracovní skupina se sejde se „svými“ občany z okrsku. Řeší se bezpečnostní problémy v okrsku. Je možnost zapojovat aktivně občany – dobrovolníci na přechodech pro chodce. Setkání se opakují, kde se hodnotí efektivita přijatých opatření.

35 DĚKUJI ZA POZORNOST SOKOLOV projekt bezpečné město


Stáhnout ppt "SOKOLOV okresní město v Karlovarském kraji v České republice město má okolo 24 500 obyvatel projekt bezpečné město."

Podobné prezentace


Reklamy Google