Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2."— Transkript prezentace:

1 Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název materiálu: Úvod do literatury. Základní literární pojmy, struktura literárního díla. Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14_1 Autor:Mgr. Hana Pleváková Datum vytvoření:15. 7. 2013 Vyučovací předmět:Český jazyk a literatura Ročník:6. - 9. Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a literatura Tematický okruh:Literatura Téma:Úvod do literatury. Základní literární pojmy, struktura literárního díla. Druh učebního materiálu:Prezentace Potřebný čas pro výuku DUM:15 - 25 min Anotace / Metodický list: Prezentace žákům poskytuje informace o základních literárních pojmech a struktuře díla. Je vhodná pro seznámení s učivem i pro opakování. V rámci prezentace jsou úkoly pro žáky, na které žáci odpovídají ústně. Na snímku (následujícím po zadání úkolu) je vždy odpověď. Prezentaci lze využít pro projekci na interaktivní tabuli, přes datový projektor ad. Potřebný čas pro výuku je závislý na rychlosti odpovědí žáků.

2 Ú VOD DO LITERATURY Základní literární pojmy, struktura literárního díla

3 L ITERATURA = PÍSEMNICTVÍ Jeden z druhů umění (slovesné umění), písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př. úřední spis) beletrie: umělecká literatura (básně, pohádky, romány, povídky) Rozdělení umělecké literatury: 1) Ústní lidová slovesnost – vznik před literaturou psanou, předávala se pouze ústní formou, většinou anonymní autor. 2) Psané texty (uměle vytvořené, s nějakým záměrem, např. potěšit, vysvětlit, seznámit s něčím,…) Úkol pro žáky ústně, poté zapsat do sešitu: Co si mezi sebou lidé vyprávěli, když ještě neexistovalo písmo? Využijte své znalosti z dějepisu.

4 O DPOVĚĎ + DALŠÍ ÚKOLY : Do sešitu: Ústní lidová slovesnost - Mezi lidmi se šířily pohádky, pověsti, říkadla, písničky, básničky, hádanky a pranostiky. Ústně - Uveďte libovolný název 1 pohádky, název 1 pověsti, název 1 lidové písně. Ústně - Předneste libovolné 1 říkadlo, 1 básničku, 1 hádanku a 1 pranostiku.

5 M OŽNÉ ODPOVĚDI : Pohádka – Zlatovláska Pověst – O Krokovi a jeho dcerách Lidová píseň – Pod našima okny Říkadlo – Paci, paci, pacičky; Zlatá brána Báseň – Větříček Foukej, foukej větříčku, shoď mi jednu hruštičku. Shoď mi jednu nebo dvě, budou sladké obě dvě. Hádanka – Leze, leze po železe, nedá pokoj, než tam vleze (klíč) Pranostika – Únor bílý - pole sílí.

6 F UNKCE UMĚLECKÉ LITERATURY : Lidé začali psát uměleckou literaturu, aby vyjádřili např. vyjádřili své pocity, zapůsobili na čtenáře, něco čtenářům vysvětlili, sdělili, atd.… Funkce umělecké literatury: 1) sdělení poznatků 2) citové působení 3) výchovné působení 4) estetické působení

7 L ITERÁRNÍ VĚDY : Literaturou se zabývají 3 vědy: 1) literární teorie – tzv. POETIKA – zkoumá literární díla z hlediska žánrů, struktury, jazykových prostředků 2) literární historie 3) Literární kritika Úkol pro žáky – ústně, poté zapsat do sešitu: Co zkoumá literární historie? K čemu slouží literární kritika? Co je to recenze?

8 O DPOVĚĎ : Literární historie – zkoumá vývoj literatury = písemnictví od počátku k dnešku, zkoumá jednotlivá literární období (např. literatura období starověku) Literární kritika – hodnotí literární dílo a napomáhá čtenářům i spisovatelům v dílech Recenze – kritika v časopisech – hodnotí nová literární díla

9 Č ÍM ZAČÍNÁ KAŽDÝ AUTOR ? Struktura literárního díla: 1) tematika 2) kompozice 3) jazyk Tematika = soubor témat v díle. Kompozice = uspořádání témat. Jazyk = použití jazykových prostředků (vhodná slova pro daný text) Úkol pro žáky, ústně, poté zapsat do sešitu: Jaká mohou být témata děl?

10 T EMATIKA : Odpověď - Témata: milostná, válečná, historická (např. konkrétní historická postava nebo období), přírodní (příroda jako celek, zvířata, rostliny,…), životopisná atd. Typy témat: 1) celkové téma (téma knihy) 2) hlavní téma (téma hlavní postavy) 3) vedlejší téma (obsah knihy) 4) motiv (nejmenší téma) 5) epizoda (volně spjatý příběh s knihou) Postavy: hlavní a vedlejší

11 Ú KOL PRO ŽÁKY : Vyberte si 1 knihu (nejlépe svou oblíbenou, celou přečtenou) a zkuste vlastními slovy popsat, co je ve vámi vybrané knize: celkové téma, hlavní téma, vedlejší téma, motiv, příp. epizoda. Odpovědi sepište do sešitu.

12 M OŽNÉ ODPOVĚDI : Harry Potter a Tajemná komnata Celkové téma – kouzelník bojuje proti zlu Hlavní téma – o klukovi, který se stane kouzelníkem a porazí zlo – Voldemorta Vedlejší téma – Tajemná komnata – v tajemné komnatě Harry bojuje proti zlu - baziliškovi Motiv – Harry jako jediný slyší baziliška ve zdech hradu (v trubkách) a zjistí, kde je tajemná komnata Epizoda – Harry osvobodí skřítka Dobbyho z rodiny Malfoyových, který ho chtěl hned na začátku zachránit

13 K OMPOZICE : 2 způsoby uspořádání témat 1) Chronologické uspořádání – jak události probíhaly za sebou 2) Retrospektivní uspořádání – postava se vrací do minulosti, např. vzpomínky, při objasňování trestního činu (vraždy) Více událostí může probíhat současně (tzv. vedle sebe), např. láska během probíhající války – PARALELNÍ spojení událostí. Úkol pro žáky – pouze ústně: Vzpomeňte si na názvy knih, příp. filmů, ve kterých se uplatnilo: 1) Chronologické uspořádání 2) Retrospektivní uspořádání 3) Paralelní spojení událostí

14 M OŽNÉ ODPOVĚDI : Chronologické uspořádání: Harry Potter – Joanne Kathleen Rowling Retrospektivní uspořádání: Vražda v Orient exprese – Agatha Christie Paralelní spojení událostí: Petr a Lucie – Romain Rolland, film: Vlak dětství a naděje.

15 P OUŽITÉ ZDROJE : SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. Havlíčkův Brod: Fragment, 2004, ISBN 80-7200-965-6. BAUER, Alois. Čeština na dlani - přehled světové a české literatury. Olomouc: Rubico, 2007, ISBN 80-7346-068-8. LEHÁR, Jan; STICH, Alexandr; JANÁČKOVÁ, Jaroslava; HOLÝ, Jiří. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2004, ISBN 80-7106-308-8.


Stáhnout ppt "Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/21.3403 Číslo a název klíčové aktivityIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google