Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná."— Transkript prezentace:

1 VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná pacientem odmítaná Metoda není vhodná: pro hodnocení střevních zánětlivých onemocnění u pacientů se známým tumorem Vyšetření prozatím není určeno pro screening kolorektálního karcinomu, nicméně je dostatečně spolehliv é při záchytu větších polypů (nad 5mm) a karcinomů.

2 Při nálezu patologie lze zhodnotit i sílu střevní stěny s jejím ohraničením oproti okolí, případně i postižení okolních lymfatických uzlin a event. metastáz v játrech,možné je orientační zhodnocení ostatních břišních orgánů. Výhody Virtuální kolonoskopie: Při speciální low-dose technice dochází k nižší radiační zátěži než u klasického CT břicha, metoda je neinvazivní, nebolestivá. Nevýhody virtuálního vyšetření: Výtěžnost je výrazně závislá na dokonalé přípravě před vyšetřením, dostatečné insuflaci sřeva. Časté artefakty při zbytkové náplni střeva, nedostatečná distenze, kolaps či segmentární spasmy znemožňují optimální vyhodnocení. Nevýhodou oproti klasické metodě pomocí endoskopu je nemožnost odebrání vzorku podezřelé tkáně k histologickému vyšetření. Zpracování 3D obrazu provádí speciální software, hodnocení nálezů je však časově náročné, závislé na zkušenostech vyškoleného radiologa. Dle nedávných klinických studií lze detekovat polypy u stejného počtu pacientů jako při kolonoskopii klasické. Možnost zpětné kontroly –druhého čtení pomocí CAD (computer assisted diagnostic), možnost archivace a zpětného dohledání nálezů.

3 Průběh vyšetření Vyšetření probíhá v hypotonii – standardně se podává 1ml Buscopanu i.v. Do střeva je aplikováno CO2 speciálním insuflačním setem. Přístroj vyhodnocuje množství aplikovaného plynu i intraluminální tlak – v rozmezí 6-25mmHg, při přetlaku dochází k automatické desuflaci. Při všetření je vždy přítomen lékař, který dle topogramu posoudí, zda je insuflace optimální a zda je možno provézt akvizici. Poté je provedeno vlastní CT vyšetření standardním způsobem, akvizice dat je provedena na zádech a na břiše. Vlastní virtuální CT kolonoskopie je prováděna pomocí speciálního softwaru až po vyšetření..

4 Doporučená příprava Tři dny před vyšetřením je nutno vyloučit zbytkovou stravu, nemocní trpící zácpou by měli mít 2–3 dny tekutou dietu. Den před vyšetřením pacient přijímá pouze tekutiny (vývar bez kousků, čaj, nesycené limonády) a k tomu odpoledne (ve 14 h) vypije projímadlo (např. Fortrans - obvykle se podávají 4l roztoku rychlostí 1l/hod). Dokonalá příprava střeva je nezbytná pro provedení vyšetření.

5 Užití přípravku Fortrans Přípravek se podává vnitřně ústy, je určen pro dospělé. Každý sáček musí být rozpuštěn v 1 litru vody. Potřebné množství k vyprázdnění střevního obsahu je 1 litr roztoku na 15 až 20 kg tělesné hmotnosti, což odpovídá průměrné dávce 3-4 litry roztoku. Roztok může být podán v jedné dávce (4 litry večer před výkonem) nebo ve dvou dávkách (2 litry večer před výkonem a 2 litry v den výkonu). Doporučuje se, aby podání přípravku bylo dokončeno 3 až 4 hodiny před výkonem. Roztok se pije rychlostí 1 litr za hodinu.


Stáhnout ppt "VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná."

Podobné prezentace


Reklamy Google