Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných stavebních oborů – např. tesař, mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení, apod. Metodický pokyn: Materiál je určen k použití učitelem při výuce – pro větší názornost a atraktivnost výkladu. Materiál si klade za cíl názorně zdůraznit základní fakta k probíranému tématu.

3 Termoplasty 1. Polyvinylchlorid (PVC) Neměkčený (Novodur) se za tepla snadno tvaruje a formuje (odpadní potrubí, předměty denní potřeby) Měkčený PVC (Novoplast) není tak odolný proti chem. účinkům, ale odolává vodě a dobré elektroizolační vlastnosti (izolace kabelů, podlah. krytiny, těsnění, izolační fólie……)

4 2. Polyetylen (PE) Několik druhů dle způsobu výroby, nízká i vysoká objemová hmotnost Lehčí PE měkký, ohebný, stlačitelný Těžší PE tvrdší a pevnější Fólie z PE jako izolace proti vodě, ale na slunci křehnou a lámou se Užití –vodovodní ohebné potrubí,…..

5 3. Polypropylen (PP) Vlastnostmi podobný PE Vysoká tepelná stálost Užití teplovodní potrubí, izolační fólie 4. Polystyren (PS) Tvrdý nebo měkký (lehčený) Užití tvrdý – desky, potrubí, měkký – izolace

6 5. Polymetylmetakrylát (PMMA) Název „organické sklo“ (např. Akrylon) Odolává dobře povětrnosti Odolný i proti mechanickým účinkům Za tepla se dobře formuje Propouští víc ultrafialových paprsků než sklo Užití - střešní krytiny, světlíky, osvětlovací tělesa

7 3. Polypropylen (PP) Vlastnostmi podobný PE Vysoká tepelná stálost Užití teplovodní potrubí, izolační fólie 4. Polystyren (PS) Tvrdý nebo měkký (lehčený) Užití tvrdý – desky, potrubí, měkký – izolace

8 6. Polyvinylacetát (PVAC) Užití ve stavebnictví – výroba latexových barev a nátěrů, podlahové stěrky, přísady do betonů a malt 7. Polyamid (PA) Užití výroba umělých vláken, tkanin (silon, nylon), těsnění

9 8. Polyvinylfluorid (PVE) Velká pružnost a tepelná odolnost (od -20 0 C do +150 0 C) Dobře odolává povětrnosti a různým chemickým látkám Užití fólie na střechy, izolace proti tlakové a zemní vlhkosti

10 Opakování: Vyjmenujte druhy termoplastů, které znáte. Jaký plast se označuje „PVC“ a k čemu se používá? Co víte o polyetylénu a polystyrénu, jak se zkráceně tyto plasty označují a k čemu se používají?

11 Použité zdroje:  L. Hamák, E. Gregorová, O. Tibitanzl – Stavební materiály II pro 2. a 3. ročník SOU, Praha, SOBOTÁLES,2003,ISBN 80-85920-95-6  K. Pendl, J. Štrop, O. Tibitanzl - Příručka pro zedníka Praha, SOBOTÁLES,1999,ISBN 80-85920-54-9  Není-li uvedeno jinak, je použitý materiál ze zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u."

Podobné prezentace


Reklamy Google