Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konference RUV FA ČVUT – 25.-26. 5. 2012 Metodika certifikace Ing. Stanislav Kodýtek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konference RUV FA ČVUT – 25.-26. 5. 2012 Metodika certifikace Ing. Stanislav Kodýtek."— Transkript prezentace:

1 Konference RUV FA ČVUT – 25.-26. 5. 2012 Metodika certifikace Ing. Stanislav Kodýtek

2 Legislativní rámec: Proces certifikace a všech provázaných kroků je detailně popsán v dokumentu nazvaném Metodika hodnocení, certifikace a arbitrážního řízení RUV Proces certifikace a všech provázaných kroků je detailně popsán v dokumentu nazvaném Metodika hodnocení, certifikace a arbitrážního řízení RUV Aktuálně je tento dokument vydán Kanceláří RUV Aktuálně je tento dokument vydán Kanceláří RUV

3 Vlastní realizace: Vzhledem k neexistenci SW umožnujícího dálkový sběr dat, byly všechny data získávána a zpracovávána v Excelu. Vzhledem k neexistenci SW umožnujícího dálkový sběr dat, byly všechny data získávána a zpracovávána v Excelu. Z toho vyplývá, že ve všech fázích procesu byla značná volnost v zadávání dat, což kladlo velké nároky na důslednost v dodržování pokynů k vyplnění. Z toho vyplývá, že ve všech fázích procesu byla značná volnost v zadávání dat, což kladlo velké nároky na důslednost v dodržování pokynů k vyplnění.

4 Harmonogram certifikace: Certifikace probíhá každoročně v první polovině roku. Certifikují se vždy výsledky za předcházející kalendářní rok. Certifikace probíhá každoročně v první polovině roku. Certifikují se vždy výsledky za předcházející kalendářní rok. Proces certifikace začíná 15. 3. každého roku. Tento den je zároveň posledním dnem, kdy mají fakulty možnost vykázat své výstupy za předchozí rok. Proces certifikace začíná 15. 3. každého roku. Tento den je zároveň posledním dnem, kdy mají fakulty možnost vykázat své výstupy za předchozí rok. Do 22. 3. je Kanceláří RUV zkontrolována formální správnost vykázaných výstupů a vytvořeno tolik souborů dat, kolik je segmentů – v současné době 7. Do 22. 3. je Kanceláří RUV zkontrolována formální správnost vykázaných výstupů a vytvořeno tolik souborů dat, kolik je segmentů – v současné době 7. Do 29. 3. Grémium garantů RUV určí certifikátory. Každý výstup mají přiřazeni právě dva certifikátoři. Do 29. 3. Grémium garantů RUV určí certifikátory. Každý výstup mají přiřazeni právě dva certifikátoři.

5 Do 21. 4. mají certifikátoři povinnost se vyjádřit ke všem přiděleným výstupům. Do 21. 4. mají certifikátoři povinnost se vyjádřit ke všem přiděleným výstupům. Do 30. 4. Kancelář RUV predcertifikuje výstupy metodou většinové shody pro každé písmenko zvlášť – vychází se vždy ze třech názorů: zadávající škola, 1. a 2. certifikátor. Všechny změněné ohodnocení jsou obratem distibuovány všem školám. Do 30. 4. Kancelář RUV predcertifikuje výstupy metodou většinové shody pro každé písmenko zvlášť – vychází se vždy ze třech názorů: zadávající škola, 1. a 2. certifikátor. Všechny změněné ohodnocení jsou obratem distibuovány všem školám. Každá škola má právo do sedmi dnů od rozeslání předcertifikovaných výstupů podat odvolání proti změně svého návrhu, které je distribuováno všem školám. Každá škola má právo do sedmi dnů od rozeslání předcertifikovaných výstupů podat odvolání proti změně svého návrhu, které je distribuováno všem školám. Na nejbližší čtvrtek po 15. 5. je svolána Arbitrážní komise, která rozhodne o výstupech u nichž nebylo možné rozhodnout metodou většinové shody nebo se proti změně odvolala fakulta. Na nejbližší čtvrtek po 15. 5. je svolána Arbitrážní komise, která rozhodne o výstupech u nichž nebylo možné rozhodnout metodou většinové shody nebo se proti změně odvolala fakulta.

6 Do 5. 6. Plénum řešitelů RUV provede konečné schválení. Do 5. 6. Plénum řešitelů RUV provede konečné schválení. Do 15. 6. nahlásí Kancelář RUV výsledné body každé fakulty na MŠMT. Do 15. 6. nahlásí Kancelář RUV výsledné body každé fakulty na MŠMT. MŠMT zaslané počty RUV bodů uplatní ve výpočtu základní dotace pro VVŠ pro následující rok. MŠMT zaslané počty RUV bodů uplatní ve výpočtu základní dotace pro VVŠ pro následující rok.

7 Zkušenosti z předchozích let: Celý proces nebyl úplně bezbolestný, nicméně vše se nám nakonec podařilo zdárně dotáhnout. Celý proces nebyl úplně bezbolestný, nicméně vše se nám nakonec podařilo zdárně dotáhnout. Zásadním problémem se ukázala nedostatečná důslednost účastníků procesu při vyplňování Excelu. Zásadním problémem se ukázala nedostatečná důslednost účastníků procesu při vyplňování Excelu.

8 Problémy s fakultami: Nedodržení termínu odevzdání Nedodržení termínu odevzdání - Tento problému snad ve velké míře vyřeší SW, který bude umožňovat průběžné zadávání. - Tento problému snad ve velké míře vyřeší SW, který bude umožňovat průběžné zadávání. Podobné výstupy jsou různými školami ohodnoceny různě Podobné výstupy jsou různými školami ohodnoceny různě - Problém by měl být vyřešen povinností zadat 1. verzi svých výstupů do konce ledna. Poté budou výsledky projednány v jednotivých segmentech, kde bude stanoven jednotný postup a školy dle toho opraví ve finálním sběru. - Problém by měl být vyřešen povinností zadat 1. verzi svých výstupů do konce ledna. Poté budou výsledky projednány v jednotivých segmentech, kde bude stanoven jednotný postup a školy dle toho opraví ve finálním sběru.

9 Problémy s certifikátory: Nedodržení termínu odevzdání Nedodržení termínu odevzdání - Minimalizací je nepoužívat takto problémové certifikátory v dalším roce po negativní zkušenosti. - Minimalizací je nepoužívat takto problémové certifikátory v dalším roce po negativní zkušenosti. Nevyjádření se k přiděleným výstupům Nevyjádření se k přiděleným výstupům - Minimalizací je opět nepoužívat takto problémové certifikátory v dalším roce po negativní zkušenosti. - Minimalizací je opět nepoužívat takto problémové certifikátory v dalším roce po negativní zkušenosti.

10 Problémy s certifikátory: Vyjádření se pouze slovem Souhlasím, tj, nezadáním kódu Vyjádření se pouze slovem Souhlasím, tj, nezadáním kódu - Vyřeší SW, kde bude certifikátor muset vybrat přímo kód. - Vyřeší SW, kde bude certifikátor muset vybrat přímo kód. Nedostatek certifikátorů - těch kvalitních či zahraničních Nedostatek certifikátorů - těch kvalitních či zahraničních - Příčinou může být i požadovaná nezávislost na jakékoliv škole, tu ale nejde zrušit. - Příčinou může být i požadovaná nezávislost na jakékoliv škole, tu ale nejde zrušit.

11 Zásadní zkušenosti, které ovlivnily metodiku: Podobný výsledek vykázaný každou fakultou jinak Podobný výsledek vykázaný každou fakultou jinak - Vyřešeno zavedením 1. verze, která je projednána v segmentu před finálním odevzdáním. - Vyřešeno zavedením 1. verze, která je projednána v segmentu před finálním odevzdáním. Pokus o projednání všech výstupů, které byly přehodnoceny jakýmkoliv certifikátorem. Pokus o projednání všech výstupů, které byly přehodnoceny jakýmkoliv certifikátorem. - Znamenalo by procházet všemi členy Arbitrážní komise stovky záznamů -> časová neúnosnost. - Znamenalo by procházet všemi členy Arbitrážní komise stovky záznamů -> časová neúnosnost. - Vyřešeno zavedením metody většinové shody. - Vyřešeno zavedením metody většinové shody. Ponechání možnosti certifikátorům vyjádřit se k jiným než přiděleným výstupům Ponechání možnosti certifikátorům vyjádřit se k jiným než přiděleným výstupům - Komplikuje funkčnost metody většinové shody. - Komplikuje funkčnost metody většinové shody.

12 Závěrem: Už abychom měli SW !!! Už abychom měli SW !!! Děkuji za pozornost. Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Konference RUV FA ČVUT – 25.-26. 5. 2012 Metodika certifikace Ing. Stanislav Kodýtek."

Podobné prezentace


Reklamy Google