Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_146_Wohnen - Möbel Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_146_Wohnen - Möbel Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_146_Wohnen - Möbel Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace AutorMgr. Radmila Šrajerová Průřezové témaČLOVĚK A SVĚT KOLEM NÁS Tématický celekNěmecký jazyk – SLOVNÍ ZÁSOBA Ročník1. -3. Datum tvorby05.07.2013 Datum a místo ověření09.12.2013 Druh učebního materiáluPpt prezentace Anotace Prezentace je určena spíše pro studenty začátečníky nebo pro opakování, protože se zabývá základní terminologií tématu bydlení a nábytek v němčině. Klíčová slovaWohnen, Möbel Metodický pokyn Šablona je určen do jedné až dvou vyučovacích hodin. Učitel se může rozhodnout, co ze šablony chce nejvíce využít.. Doporučujeme se soustředit na procvičení slovní zásoby, frází a variant odpovědí.

2 Wohnen - Möbel Mgr.Radmila Šrajerová

3 Základní pojmy tématu Wohnen Neplést si e Wohnung a s Wohnen (byt a bydlení) Počítání poschodí začíná v Německu ab dem ersten Obergeschoss (erster Stock), kdežto ve Finsku a USA rovná se přízemí – 1.patro Přízemí – s Erdgeschoss / Parterre Podzemí – s Untergeschoss Nadzemí – s Obergeschoss Poschodí tvoří nepravidelný tvar mn.č. (r Stock- e Stockwerke) Většina názvů pokojů jsou složeniny se slovem Zimmer a proto jsou středního rodu (s Arbeitszimmer, s Wohnzimmer, s Esszimmer, s Kinderzimmer..)

4 Nakreslete schema svého bydlení a popište jej svému sousedovi tak, aby jej dovedl nakreslit Použijte přitom pojmy – links,rechts, oben, unten, in der Mitte Při popisu bytu a nábytku využijte pojmy – alt – neu, gro β – klein, billig – teuer, schmal- breit, hell- dunkel, schön-hässlich POROVNEJTE VZÁJEMNĚ SCHÉMATA

5 Möbel in deinem Zimmer POJM das Möbel nemá tvar plurálu Maskulina jsou – Schrank, Stuhl, Tisch Feminima – Lampe, Dusche Neutra – Bett, Sofa, Regal Složeniny – e Stehlampe, e Schrankwand, r Bücherschrank, e Bettwäsche… POZOR na shodu PO a PŘS Der Tisch ist klein. Er gefällt mir nicht. Die Tische sind klein. Sie gefallen mir nich t.

6 Wohnungsanzeigen užitečné pojmy Möbliertes Zimmer – pokoj vybavený nábytkem e Kaution – záloha na případné škody, většinou ve výši tříměsíčního nájmu Zentrale Lage – umístění v centru Warme Miete – nájemné včetně platby za teplo / energie Kalte Miete - nájemné bez platby za teplo Familienfreundlich – vhodný pro rodiny s dětma Preiswert – cenově výhodný

7 Vytvořte inzerát, ve kterém budete hledat 1)stůl, postel a polici na knihy 2) jednopokojový byt k pronájmu v Praze s balkonem Myslete na stylistiku inzerátu – krátký, výstižný, využívá zkratky, kontakt uveden V inzerátu uveďte, co chcete koupit/pronajmout, za jakou cenu, do kdy to potřebujete a kontaktní údaje

8 Zdroje: NIEBISCH, Daniela a Sylvette PENNING- HIEMSTRA. Schritte international 1. Ismaning Deutschland: Hueber Verlag, 2011. ISBN 978-3-19-001851.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_146_Wohnen - Möbel Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,"

Podobné prezentace


Reklamy Google