Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-018 Synchronní stroje – motor.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-018 Synchronní stroje – motor."— Transkript prezentace:

1

2 ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-018 Synchronní stroje – motor

3 Synchronní stroje - motor SPOUŠTĚNÍ: a) malé motory-stator se připojí k síti buď přímo nebo přepínačem hvězda – trojúhelník Y-D b) velké motory- odpojit budič a vinutí spojit přes ochranný rezistor nakrátko

4 Synchronní stroje - motor Statorový proud při spouštění dosahuje pětinásobku až sedminásobku jmenovitého proudu. Při rozběhu velkých synchronních motorů je to příliš velký proud a proto se spouští přes tlumivku zapojenou do uzlu statorového vinutí. Po rozběhu spojíme spouštěcí tlumivku dvoupólovým vypínačem nakrátko.

5 Synchronní stroje - motor Spouštěcí proudový náraz lze také zmírnit tím, že se statorové vinutí rozdělí do dvou paralelních větví. Před spouštěním musí být vypínač QM1 vypnut a motor se vypínačem QM2 připojí jednou větví statorového vinutí k síti. Po určitém čase se otáčky motoru ustálí a pak zapneme vypínač QM1. Proudový náraz se zmenší až o 30 %.

6 Synchronní stroje - motor Tam, kde potřebujeme mít dobrý záběrný moment a poměrně malý proudový náraz, spouštíme motory přes autotransformátor. Má na vinutí několik odboček, takže při spouštění můžeme nastavit vhodné počáteční napětí a během rozběhu je zvyšovat až na jmenovité napětí. Po rozběhu se autotransformátor od sítě odpojí přepínačem.

7 Synchronní stroje - motor Při kompenzaci účiníku využíváme známého jevu, že při paralelním zapojení cívky a kondenzátoru je magnetizační proud v protifázi s kapacitním proudem. Kompenzace účiníku: ● Jednotlivá ● Skupinová ● Ústřední ● Kombinovaná

8 Synchronní stroje - motor

9 Literatura Základy elektrotechniky ( L.Voženílek – F.Lstibůrek ) Elektrická schémata a zapojení ( Berka Štěpán ) www.cs.wikipedia.org.

10 ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-018 Synchronní stroje – motor."

Podobné prezentace


Reklamy Google