Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Brno, Hotel Myslivna, 6.11.2014 Novinky z evropské legislativy v roce 2014 David Póč.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Brno, Hotel Myslivna, 6.11.2014 Novinky z evropské legislativy v roce 2014 David Póč."— Transkript prezentace:

1 Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Brno, Hotel Myslivna, 6.11.2014 Novinky z evropské legislativy v roce 2014 David Póč

2 Problematika limitů NOx V červnu 2014 zahájila Vědecká komise k limitům vystavení vlivů v pracovním prostředí EK (The Scientific Committee on Occupational Exposure Limits (SCOEL)) přípravu na zásadních změnách týkajících se limitů vystavení (occupational exposure limits (OEL)) pro (NO2) a NO Aktuální návrh počítá pro NO2 s hodnotou 0.5 ppm (průměrná míra pro pracovní dobu osm hodin) a 1 ppm (krátkodobé vystavení v délce 15 min) a pro NO hodnotu 2 ppm (průměrná míra pro pracovní dobu osm hodin). Radikální snížení současné míry/hodnot v mnoha členských státech Rizika pro těžbu uhlí a dalších surovin + používání zařízení v dalších provozech Problematika měření hodnot – snížení hodnot bude vytvářet velký tlak na zpřesněné měřících přístrojů/metod V případě přijetí je zde předpokládaná ztráta těžebního průmyslu včetně vlivu na zaměstnanost ad. Doplněno o aktuální přípravu na novelizaci celkových limitů polutantů v ovzduší „On the reduction of national emissions of certain atmospheric pollutants and amending Directive 2003/35/EC“

3 Problematika limitů Nox (2)

4 Aktuální trendy - resource efficiency Evropská komise v 07/2014 publikovala poziční dokument „Toward a circular economy: A zero waste programme for Europe” (COM (2014) 398 final)“ – vazba na celkový dlouhodobý program efektivního využívání zdrojů v EU (podpora recyklací ad.) V tomto dokumentu deklarovala EK, že chce zvýšit efektivitu využívání zdrojů v EU o 30% a to na hlavním indikátoru HDP/spotřeba nerostných zdrojů, tj. docházelo by k tlaku na co největší recyklace, produkty z recyklací, high-tech stavby vyžadující masivní technologické investice Zvýhodňování dovozu, kde se předpokládá, že výsledné produkty mají zhruba stejnou míru zapojení nerostných surovin a to bez ohledu na kvalitu, tj. technologie, přesnou strukturu výsledného produktu ad. Může mít zásadní dopady na sektory jako je těžební průmysl Může být velice kontraproduktivní, kdy na základě prosté masy mohou být penalizováni evropští producenti nerostných surovin zaměřující se na udržitelnost, environmentální postupy ad.

5 Děkuji za pozornost! Těžební unie Slavíčkova 827/1a Brno 656 13 Česká republika


Stáhnout ppt "Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Brno, Hotel Myslivna, 6.11.2014 Novinky z evropské legislativy v roce 2014 David Póč."

Podobné prezentace


Reklamy Google