Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík."— Transkript prezentace:

1 P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík

2 V ODA Je nezbytnou součástí všech živých organismů. Tvoří 70 % hmoty lidského těla. Neustále vodu přijímáme (nápoji, potravinami a látkovou přeměnou). Neustále vodu vydáváme (dýcháním, pocením, vyměšováním). Potraviny mají různý obsah vody (vysoký obsah vody má ovoce, zelenina, mléko; malý obsah vody – cukr).

3 V ITAMÍNY Látky, které organismus nezbytně potřebuje, jsou to látky ochranné. Tělo si je nedovede vytvořit, musí je dostávat v potravě. Působí jako urychlovače všech životních dějů. Mají vliv na růst a obnovování buněk a tkání. Uplatňují se v látkové přeměně hlavních živin. Udržují normální stav kůže, sliznic, krevní srážlivost, rozmnožovací funkci, tvorbu červených krvinek, hormonů a ostatních obranných látek.

4 R OZDĚLENÍ VITAMÍNŮ Rozpustné v tucích A, D, E, K mléko, máslo, rybí tuk, zelenina, luštěniny Rozpustné ve vodě skupina B, C, PP kvasnice, výrobky z celozrnné mouky, mléko, ovoce, zelenina, brambory Vitamíny

5 N EROSTNÉ LÁTKY Jsou součástí všech rostlinných a živočišných organismů. Udržují stálost vnitřního prostředí. Ovlivňují dráždivost nervových a svalových tkání. Zpevňují kostní a zubní tkáň. Jsou součástí enzymů, hormonů a krevního barviva. K nejdůležitějším patří – vápník, fosfor, železo, síra, hořčík, draslík, sodík, chlór, fluór, zinek, měď, jód, mangan.


Stáhnout ppt "P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík."

Podobné prezentace


Reklamy Google