Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Coco Chanel (19. srpna 1883 - 10. ledna 1971 ). Vlastní jméno: Gabrielle Chanel Francouzská módní návrhářka Klíčová osobnost v oblasti utváření šatníku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Coco Chanel (19. srpna 1883 - 10. ledna 1971 ). Vlastní jméno: Gabrielle Chanel Francouzská módní návrhářka Klíčová osobnost v oblasti utváření šatníku."— Transkript prezentace:

1 Coco Chanel (19. srpna 1883 - 10. ledna 1971 )

2 Vlastní jméno: Gabrielle Chanel Francouzská módní návrhářka Klíčová osobnost v oblasti utváření šatníku tehdejší moderní ženy Její životní cíl byl, aby se žena v oblečení cítila pohodlně a elegantně zároveň.

3 Dětství Narozena 19.08.1883 ve Francii Svatba rodičů v r.1884 Čtyři sourozenci: -Julia a Antoinetta -Alphons a Lucian 1894 smrt matky Ve 12 letech dal otec všechny děti sirotčince Poté se setrou přijata do klášterní školy

4 Počátky kariéry 1903 - začala pomáhat tetě v obchodě s oděvy – pověst mimořádně schopné švadleny. 1905 -1908 – zpěv po kavárnách ve městěch Moulins a Vichy Zde získala přezdívku Coco – dušička, miláček Vichy – Coco poznala Etienna Balsana - Stala se jeho milenkou, a tak získala přístup do bohatší společnosti.

5 Obchody 1910 – zamilovaná do Arthura Capela S jeho pomocí otevřela v Paříži několik ochodů s luxusními klobouky. Později rozšířila na sortiment se sportovním oblečením, které vytvořila přešitím pánských obleků. 1916 – módní salón v Briatzz – První ucelená kolekce – Malé černé šaty Malé černé šaty byly košilový oděv bez korzetu, svázaný v pase nebo na boku- neměly chybět v žádném šatníku ženy.

6 Vztahy Coco využívala pomoci a podpory mužů, ale nikdy se neprovdala. Artur Capel, její největší láska, britský diplomat a majitel dolů, v roce 1919 zemřel při autonehodě. Hudební skladatel Igor Stravinskij 2. vévoda z Westminsteru, Hugh Grosvenor Francouzský malíř a žurnalista Paul Iribe. Ruský velkokníže Dmitrij Romanov, který ji věnoval "perly Romanovců„

7 Chanel No.5 Prostřednictvím Dmitrije Romanova se seznámila s parfumérem Ernestem Beaux z Monte Carla. Vytvořila v roce 1921 klasický parfém Chanel No.5. Tvoří ho 80 složek, z nichž hlavní je jasmín a růže.

8 Válka Zavřela všechny obchody a salóny. Výjimkou byl jen jeden butik, kde se prodával její parfém. Válku prožila s německým důstojníkem Hansem Güntherem von Dincklage. Kvůli vztahu s Hansem byla podezřelá z kolaborace s nacisty - po osvobození musela jako „zrádkyně“ odejít na devět let do Švýcarska.

9 Vrchol její kariéry 1954 se vrátila zpět a vytvořila nejtrvalejší a nejznámější typ oděvu - kostým „Chanel“. V této době oblékala známé osobnosti, hvězdy a módní ikony jako je třeba Audrey Hepburn.

10 Ve 30. letech její podniky měly až 3 500 zaměstnanců. Byla nejbohatší návrhářkou Francie V té době se jí začalo říkat královna módy. V její dílně vznikaly i mnohé divadelní a filmové kostýmy.

11 Coco Chanel zemřela 10. ledna 1971 v Paříži. Příčina smrti není známa. Hlavním návrhářem značky Chanel je od té doby Karl Lagerfeld.

12 Nejznámější c itáty „My, ženy, potřebujeme krásu, aby nás muži milovali, a hloupost, abychom milovaly my je.“ „Pokud chcete být nenahraditelní, musíte být odlišní.“ „Oblékejte se tak, jako by to bylo naposled.“ „Žena, která nenosí parfém, nemá budoucnost.“ „Můj život se mi nelíbil, tak jsem si vymyslela jiný.“ „Muž si může obléci, co chce. Vždy přece zůstane doplňkem ženy.“ „Žena, která si ostříhá vlasy, je připravená na to, změnit celý svět.“ „Nejlepší barva na světě je ta, která vám jde nejlépe k pleti.“

13 Film V roce 2009 se natočil film Coco Before Chanel Ve filmu je natočen její život, který si těžce vydřela. V hlavní roli je francouzská herečka Audrey Tautou. Film natočila režisérka Anne Fontaine.

14 Zdroje Obrázky – www.google.comwww.google.com http://www.imdb.com/title/tt1035736/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Coco_Chanel http://www.extra.cz/9-veci-ktere-jste-pravdepodobne- nevedeli-o-emancipovane-navrharce-coco-chanelhttp://www.extra.cz/9-veci-ktere-jste-pravdepodobne- nevedeli-o-emancipovane-navrharce-coco-chanel http://citaty.net/ http://ona.idnes.cz/coco-chanel-milenka-kolaborantka-i- modni-ikona-foy-/modni- trendy.aspx?c=A120629_110911_modni-trendy_juphttp://ona.idnes.cz/coco-chanel-milenka-kolaborantka-i- modni-ikona-foy-/modni- trendy.aspx?c=A120629_110911_modni-trendy_jup http://www.zapnimozek.cz/coco-chanel-%E2%80%93- nesmrtelna-kralovna-mody/http://www.zapnimozek.cz/coco-chanel-%E2%80%93- nesmrtelna-kralovna-mody/


Stáhnout ppt "Coco Chanel (19. srpna 1883 - 10. ledna 1971 ). Vlastní jméno: Gabrielle Chanel Francouzská módní návrhářka Klíčová osobnost v oblasti utváření šatníku."

Podobné prezentace


Reklamy Google